please like me op netflix
please like me op netflix

GiF kijkt Please Like Me op Netflix

Het lukte me dit jaar maar niet om in de flow van de zoveel gehypte series te komen. Strangers Things keek ik niet af, Orange is the New Black seizoen 4 begon ik niet eens aan, Gilmore Girls a year in the life vond ik enorm teleurstellend. Daarom vond ik het erg opvallend en bovenal vreselijk leuk toen ik op een regenachtige zondag in december Please Like Me aanklikte op Netflix en plotsklaps in vijf dagen tijd alle vier de seizoenen uitkeek. Wat een fantastische serie!

Lekker melige, messcherpe humor

Please Like Me heeft geen ingewikkeld plot. De serie opent met Josh, een Australische twintiger, die wordt gedumpt door zijn vriendinnetje omdat hij homo is. Diezelfde dag doet zijn moeder een zelfmoordpoging, waarna Josh gedwongen wordt terug naar huis te verhuizen om op zijn moeder te letten. Zo opgesomd klinkt het als een dramatische, heftige serie. Maar het is juist heel luchtige, licht verteerbare koek. De humor is messcherp en ontzettend melig. Josh is een heel bijzonder karaktertje. Vooral in de eerste paar scènes waarin je hem ziet omgaan met zijn opgenomen, suïcidale moeder is hij lastig te doorgronden. Maar je gaat al snel ontzettend van hem, en eigenlijk iedereen in de serie, houden.

Over relaties

De serie vervolgt de zoektocht van Josh in zijn nieuw ontdekte homoseksuele indentiteit, doorgrondt zijn vriendschappen en relatie met zijn ouders. Je volgt Josh’s moeder Rose terwijl ze worstelt met haar depressie en scheiding van Josh’ vader. Die op zijn beurt weer angstvallig zijn nieuwe vriendin voor Rose verhult in de angst dat ze dan nog een keer zelfmoord poogt zal plegen. (“Zo leuk ben je nou ook weer niet” zegt zijn nieuwe vriendin daarop. Zwarte humor op z’n best.)

Please like me

Lijkt een beetje op Girls

De afleveringen zijn kort, maar volgepakt met wijze lessen, heerlijke humor en een snelheid die ervoor zorgt dat je aflevering na aflevering aanklikt. Josh en kornuiten zijn eerlijk over het leven en alle obstakels op hun weg. Zij spreken vrijuit over liefde, seks, psychische aandoeningen, werk, studeren, familie, vriendschappen… kortom, het leven. De serie wordt veel vergeleken met Girls en dat is niet zo gek. Een groepje witte twintigers met een hoop privileges (je ziet nooit iemand werken) staat centraal. Maar hun karakters en eigenschappen zijn herkenbaar en de onderlinge relaties zijn mooi, oprecht, rauw en spatten van het scherm.

Josh de schrijver, regisseur en acteur

De serie Please Like Me is bedacht door de acteur die Josh speelt zelf. Hij pende vrijwel iedere aflevering, regisseerde er een paar en acteert natuurlijk in iedere episode. Daarom is zijn karakter misschien wel extra relatable en lovable. Hij kan zo kritisch naar zichzelf kan maar ook zo ongestraft van zichzelf en iedereen om zich heen kan houden. En je kunt hem gemakkelijk een slacker noemen vanwege zijn nietszeggende studie en zijn gewoonte om vooral veel te slapen, eten en te feesten. Maar hij is een absolute steun en toeverlaat voor zijn moeder, die haar ‘Joshie’ nodig heeft in moeilijke tijden. En ook dit doet hij zonder zichzelf te verliezen.

Recept tegen een winterdip

Ik heb Please Like Me in een ruk uitgekeken, heb soms zo vreselijk moeten lachen dat ik de serie even op pauze moest zetten, en gehuild als een baby bij sommige belangrijke, onverwachte momenten (tip: lees de wikipediapagina van de serie niet, hij staat vol spoilers). Januari en februari zijn nare, nietszeggende, donkere en deprimerende maanden. Gebruik ze om deze show te kijken. En daarna gewoon nog een keer. Dan voel ik me iets minder schuldig dat ik overweeg alle seizoenen voor de derde keer te bekijken…

Seizoen 1 t/m 3 van Please Like Me staan op Netflix.

Lees verder