Sami Blood
Sami Blood

GiF Kijkt: Sami Blood over het volgen van een droom tegen wil en dank

Vanaf vandaag draait de film Sami Blood in de bioscoop. Een prachtige intieme film over de Sami, een rendierherdersvolk in Zweden. De film speelt zich grotendeels af in de jaren dertig van de vorige eeuw en bezorgt je af en toe letterlijk met buikpijn.

Tenten, klederdracht en rendieren

In de film staan de Sami centraal; de (destijds) nomadische bewoners van Lapland. Ze wonen in tenten van huiden gemaakt, dragen klederdracht en houden rendieren. Zij worden ook wel Lappen genoemd, maar vinden dat zelf een belediging. De Zweden kijken op hen neer.  Ze zijn ervan overtuigd dat de Sami een minder ras is met kleinere hersens en daarom niet in staat zijn om te overleven in de ‘echte’ wereld. Een gedeelte van de film speelt zich af in het heden waardoor blijkt dat er nog steeds op de Sami wordt neergekeken.

Elle-Marja vs Christina

De film gaat over het 14-jarige Sami meisje Elle-Marja. Zij is ontzettend leergierig en blij als ze naar kostschool mag. Die blijheid gaat snel voorbij als ze wordt uitgejoeld door de Zweedse pubers uit de buurt. Ze ondergaat vernedering na vernedering. Bijvoorbeeld als blijkt dat ze niet dezelfde lesstof krijgt als ‘gewone’ Zweedse pubers en dus niet verder kan leren. Met als dieptepunt een lichamelijk onderzoek waarbij ze gedwongen wordt naakt op de foto te gaan. Een moment in de film waar je echt buikpijn van krijgt.

De breuk?

Niet gek dan ook dat Elle-Marja wegrent en vertrekt naar Uppsalla. Onderweg steelt ze een jurk en verbrandt haar eigen (klederdracht) kleding. Een moment van transformatie. Ze noemt zich daarna ook Christina. In Uppsalla krijgt ze de kans om verder te leren. Die grijpt ze met beide handen aan. Ook als ze daarvoor nog wel een keer terug moet naar haar moeder en zus en daar op drastische manier met haar leven als Lap moet breken. Of dat ook echt helemaal gelukt is, is de vraag. En die komt eigenlijk iets te weinig aan bod in de film. Het lijkt alsof Elle-Marja helemaal geassimileerd is in de Zweedse samenleving. Maar vooral in de scènes die zich in het heden afspelen merk je toch ook een worsteling met haar afkomst en tradities. Een zeer relevant en actueel thema dat in de film nog wat verder uitgediept had mogen worden.

Gewone puber

Naast het verhaal over de strijd van Elle-Marja om als ‘gewone’ Zweed te kunnen leven, vertelt Sami Blood ook het verhaal van een gewone puber die opgroeit. En hoe ze de wereld van de liefde en seks ontdekt. De hoofdrolspeelster Lene Cecilia Sparrok (zelf Sami) is in staat om beiden op overtuigende wijze neer te zetten. Met het feit dat hele verhaal vanuit het perspectief van Elle-Marja is gefilmd, maakt dat Sami Blood een intiem en meeslepend verhaal.

Geslaagd debuut

Regisseuse Amanda Kernell is zelf half-Zweeds en half-Sami. Sami Blood is haar filmdebuut. Een geslaagd debuut. Zij kreeg namelijk de prijs voor Beste Regisseur van een Debuut Film tijdens het filmfestival in Venetië. Bekijk de trailer:

Sami Blood is vanaf 11mei te zien in de bioscoop. Hier zie je in welke bioscopen.

Lees verder