GiF kijkt <i>Song to Song</i> van Terrence Malick
GiF kijkt Song to Song

GiF kijkt Song to Song van Terrence Malick

Vanaf 4 mei draait de film Song to Song in de Nederlandse bioscopen. Een experimentele film met in de hoofdrollen Ryan Gosling, Michael Fassbender, Rooney Mara en Nathalie Portman. Een film waar de wereld van rock ‘n roll en de liefde de basis is van verschillende koppels.

Terrence Malick

De regisseur van deze film is Terrence Malick, die o.a ook The Thin Red Line en The Tree of Life geregisseerd heeft. Het feit dat deze film experimenteel was, had ik dus eigenlijk kunnen verwachten gezien zijn eerdere films. Bijzonder aan de film is dat alleen Ryan Gosling een script had en de rest van de acteurs niet. De eerste versie van de film was ruim acht (!!) uur lang en de film is opgenomen achter de schermen bij het South by Southwest festival.

Waar gaat de film over?

Het karakter van Rooney Mara benoemt in een monoloog het centrale thema van de film: ‘Ik dacht dat we gewoon konden draaien en duikelen, leven van lied naar lied, van kus naar kus.’ Over mensen die geen greep op zichzelf en de wereld kunnen krijgen. Ze lijken niet in staat te zijn om echt contact te maken.

De jonge, ambitieuze en onzekere Faye (Rooney Mara) legt het aan met muziekproducent Cook (Michael Fassbender), in de hoop dat dat haar carrière ten goede zal komen. Als ze BV (Ryan Gosling) ontmoet, ontdekt ze wat de liefde kan zijn. Maar het lukt haar niet Cook los te laten. Op zijn beurt verleidt Cook een serveerster (Natalie Portman) die toegang krijgt tot en worstelt met zijn exorbitant rijke en losgeslagen wereld. De potentiële geliefden draaien om elkaar heen, maar worden vooral met zichzelf geconfronteerd. Zijn ze wie ze denken te zijn? Worden ze wat ze hopen te worden?

Ryan Gosling en Rooney Mara in Song to Song. Photo by Van Redin / Broad Green Pictures – © 2017 Broad Green Pictures

Waarom ga je naar Song to Song?

Als je van Ryan Gosling houdt dan heb je geluk. Hij is het meeste te zien van alle hoofdrolspelers. Er gaan geen vijf minuten voorbij of Gosling is weer in beeld. Het personage van Fassbender kwam op mij over als een bad guy. En ik merkte aan mezelf dat ik hem op een gegeven moment gewoon eng vond. Een man die vrouwen in zijn macht houdt en ze dingen laat doen die ze eigenlijk niet willen. Gruwel. Hierna komt pas het personage van Nathalie Portman tevoorschijn. Diep van binnen schreeuwde ik dat ze weg moest blijven van die man. En zo raak je steeds meer en meer getuige van de liefdesdriehoeken. Je blijft naar de film kijken omdat je wilt weten hoe het afloopt tussen de stellen. Gaat Cook door de mand vallen? En blijft BV achter Faye staan als hij achter haar grote geheim komt?

Like Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Waarom niet?

Het is een experimentele film en dat voelde ik terwijl ik aan het kijken was. En daar moet je van houden. Het wordt soms op een manier gefilmd alsof je erbij bent en dan ineens weer niet. Gezien de regisseur is het te verwachten dat de film experimenteel gefilmd is. Ook zijn de verhaallijnen niet altijd even duidelijk. Speelt het zich af in het heden? Of zijn er ook terugblikken naar het verleden. Het eerste halfuur was ik totaal in de war. Ook nadat de film was afgelopen moest ik het allemaal even op een rijtje zetten. De film duurt ruim twee uur, wat aan de lange kant is.

Kortom hou je van romantische komedies die je lekker wegkijkt zonder al te veel nadenken, dan is deze film misschien niks voor jou. Ben je ondertussen benieuwd geworden naar de trailer. Die kan je hieronder bekijken:

Afbeelding boven artikel: Ryan Gosling and Michael Fassbender in Song to Song. Photo by Van Redin / Broad Green Pictures – © 2017 Broad Green Pictures

Lees verder