GiF Kijkt: The Big Sick en is verrast

De romantische indie-komedie The Big Sick is nu te zien in filmhuizen en bioscoopketens. De film ging dit jaar in première op Sundance en werd daar onder groot applaus ontvangen. Inmiddels heeft de film 98% op Rotten Tomatoes en bijna zeven miljoen dollar binnengehaald. Wat ontzettend opmerkelijk is voor een kleine film die nog maar in een paar bioscopen is uitgekomen. Dat is ook niet zo gek, want de film is geproduceerd door Judd Apatow die een paar van de beste romantische komedies ooit heeft geregisseerd en/of geproduceerd (BridesmaidsThe 40 Year Old Virgin).

Waar gaat het over?

Na een one-night stand zijn de New Yorkse stand-up comedian Kumail (Kumail Nanjiani) en Emily (Zoe Kazan) smoorverliefd op elkaar. Het enige probleem: Kumail verzwijgt zijn vriendin voor zijn traditionele Pakistaanse ouders. Die zien hun zoon toch liever trouwen met een Pakistaans meisje. Wanneer Emily dit ontdekt, wil ze Kumail nooit meer zien. Maar dan wordt Emily plots zo ziek dat ze in een coma belandt. Terwijl de artsen een oplossing zoeken wijkt Kumail geen moment van haar zijde, tot grote ergernis van Emily’s excentrieke ouders (Ray Romano en Holly Hunter). Beetje bij beetje ontstaat er een band tussen Kumail en Emily’s ouders die hun leven voorgoed zal veranderen.

The Big Sick
Foto: Sarah Shatz

Waarom ga je naar The Big Sick?

Zoe Kazan en Kumail Nanjiani hebben een ontzettend goede chemie. Kazan is voor mij nu ondertussen ook een beetje de koningin van de indie-romcom. Zij heeft gespeeld in o.a. Ruby Sparks, What If? en In Your Eyes. Alle drie erg leuke en originele films. Nanjiani mag dan wel niet bekend zijn in Nederland, in Amerika is hij een hit vanwege de HBO-serie Silicon Valley. Daarin speelt hij een tech nerd.

Nanjiani schreef The Big Sick samen met zijn vrouw Emily V. Gordon. Ongelooflijk maar waar, Gordon belandde echt in een coma en daardoor zijn zij en Nanjiani uiteindelijk getrouwd. De film is dus een echte true love-story. De film geeft, naast een goede lach en een traan, ook mooi de Pakistaanse cultuur weer. Iets wat niet vaak op het witte doek te zien is. Zonder dat de film een specifiek sociaal politiek standpunt inneemt komen serieuze dilemma’s voorbij zonder dat het de humor of het ritme van de film verstoord.

De cast zit verder vol met steengoede stand-up comedians. Kumail is in het echte leven ook nog steeds stand-up comedian. Ray Romano, die de vader van Emily speelt, laat duidelijk zien dat hij nog steeds een fantastische acteur is. Saturday Night Live cast lid Aidy Briant en komedie Bo Burnham – wiens Netflix specials je gezien MOET hebben – zijn een leuke luchtige aanvulling. Zij spelen Kumails vrienden in een stand-up club. Kortom, de film verrast van alle kanten. Van de sterren cast, tot het originele verhaal en de bijzondere kijk naar romantiek vanaf een ander cultureel standpunt.

Waarom ga je niet naar The Big Sick?

Als je geen zin hebt in een leuke film. Meer kan ik er eigenlijk niet van maken. En als je je zakdoekjes bent vergeten.  Dit is een film die ook zeer geschikt is om romantisch thuis op de bank te kijken. Rennend naar de bios hoeft dus niet per se. Kleine kanttekening wel: De film is gemaakt in samenwerking met Amazon dus dikke kans dat hij niet op Netflix komt.

Benieuwd waarom de film zo bijzonder is? Kijk dan hier de trailer.

Afbeelding: © WHILE YOU WERE COMATOSE, LLC

Lees verder