GiF kijkt Through The Wall
GiF kijkt Through The Wall

GiF kijkt de Israëlische romkom Through the Wall.

Through the Wall is een Israëlische romantische komedie, geschreven en geregisseerd door Rama Burshtein. Zij gebruikte haar eigen orthodox-joodse achtergrond en het huwelijksthema ook al in haar vorige film, het drama Fill the Void. Haar nieuwe en tweede speelfilm is vanaf 17 augustus hier in de bioscoop te zien.

Godswil

Through the Wall speelt zich voornamelijk af in Jeruzalem. De vrouwelijke hoofdpersoon, de orthodox-joodse Michal is 36 jaar en heeft zich naar eigen keuze bekeert tot haar geloof. Ze is al jaren op zoek naar de ware en wil zo snel mogelijk trouwen. Niet alleen uit liefde en om met een partner haar leven te kunnen delen, maar ook om de betreurenswaardige status in haar cultuur als ‘single vrouw boven de dertig’ niet meer te hoeven aannemen. Dan is het eindelijk zo ver, ze is ten huwelijk gevraagd door Gidi. Hij bekent echter tijdens de voorbereiding van de feestelijke dag dat hij eigenlijk niet van haar houdt. De verloving wordt verbroken. Maar Michal wil niet weer opnieuw beginnen en zet de plannen voor de bruiloft gewoon door. Ze heeft de jurk, de locatie en de uitnodigingen al geregeld. God zal haar voor de grote dag – die over welgeteld 22 dagen zal zijn – een bruidegom bezorgen, als ze maar standvastig genoeg gelooft.

Uitgangspunt

Het is een erg leuk uitgangspunt voor een romantische komedie. De bijbehorende situaties werken goed: van de gesprekken met de bezorgde familie en de matchmaker, tot de akward afspraakjes zelf. Zo heeft ze een ‘blind’ date met een man die haar tijdens het eten weigert aan te kijken, onder het mom van ‘ik kan mijn toekomstige vrouw nog de rest van m’n leven zien.’

Like Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Cultuur

Ik vond dat de plot zich eigenlijk vrij voorspelbaar ontwikkelt volgens een romkom-formule. Maar de interessante en compleet andere cultuur waarin het zich afspeelt en het moment suprême van de bruiloft zelf – dat je erg laat meevoelen – maken het toch weer even anders. Vooral dat culturele aspect vond ik interessant om te zien. Juist omdat het zo ver weg voelde van wat ik als ideaal voor de moderne vrouw voorgespiegeld krijg. Dat iemand zo toegeeft wanhopig op zoek te zijn naar een echtgenoot, ook omdat ze anders niet geaccepteerd wordt door haar omgeving. En daarbij in een God gelooft om dit voor haar te realiseren. Op een gegeven moment kwam het dus ook meer op een geloofscrisis dan een relatiecrisis neer, wat ik wel verfrissend vond. Daarbij is is actrice Noa Koler een charmante hoofdrolspeler. Zij weet sympathiek te blijven ondanks dat haar personage vaak ongebruikelijke keuzes maakt waardoor ik niet altijd met haar meega.

Dat de film af en toe wat rommelig op me overkwam, wist ik door die zaken toch te vergeven. Er zijn bijvoorbeeld wat zwarte cuts tussendoor die niet duidelijk verklaarbaar zijn. Al met al vond ik het een fijne romkom, die net weer even anders is dan wat onze polder of Hollywood voorschotelt.

Afbeelding boven artikel: Noa Kooler in Through the Wall(2016).

Lees verder