Gif kijkt: Hidden Figures en vond hem fantastisch!

Hidden Figures is een ware girlpower film. Drie geniale vrouwen, in intelligentie en karakter, blazen als een raket dwars door de discriminatie van hun omgeving heen. Het verhaal speelt zich af in de jaren 60 en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Deze film laat zowel de reis naar gelijkheid, als de reis van Amerika naar de ruimte zien. De space race is namelijk in volle gang en alleen het hoofdpersonage Mrs Katherine Johnson kan de astronaut John H. Glenn, jr. van de Friendship 7 veilig naar huis brengen. Want Johnson is de enige die hun landing traject kan berekenen. Zij is de meest getalenteerde wiskundige die NASA heeft. En ze is ook nog eens een Afro-Amerikaanse vrouw. In het gesegregeerde Amerika van toen heeft ook NASA gekleurde toiletten en aparte koffiekannen voor de ‘colored’. Mrs Johnson laat echter zien dat zij liever excelleert, dan segregeert.

Civil Rights

Hidden FiguresIk heb menig discussie gevoerd over deze film. Een aantal mensen zei dat zij liever een documentaire over dit onderwerp hadden gezien, zodat het serieuzer wordt genomen. Ik ben juist heel blij dat dit een speelfilm is! Het klopt dat de serieuze scènes met zware onderwerpen een beetje op de achtergrond blijven. Althans, voor mij. Er is bijvoorbeeld een moment waar een gezin naar een nieuwsbericht kijkt over een ontplofte bus met ‘civil rights movement’ leden. Omdat de film juist positieve overtonen heeft, komen dit soort belangrijke historische moment onvoldoende aan. Terwijl het een waargebeurd, verschrikkelijk moment was. Voor mij kwam het over als een basic ‘plot pusher’ ter motivatie van de personages. Uiteraard om aan te geven dat, ondanks de toon van de film, segregatie werkelijk verschrikkelijk was. 

Hard lachen

Er zitten ook grappen in de film die niet aankomen als je de geschiedenis van Amerika niet onder de knie hebt, zoals een ‘back of the bus’ grap. Gelukkig is voorkennis geen voorwaarde om hard om deze film te lachen. De drie hoofdpersonages: Katherine, Mary en Dorothy, hebben briljante dialogen waar iedereen van kan genieten volgens mij.

Powervrouwen

Het verhaal zit vol met humor, romantiek én wiskunde. Maar laat je niet afschrikken door dat laatste. Zelfs ik, mevrouw met een 3,8 op haar eindexamen, kon het aan. Films over wetenschap hebben dat vaak ook. Denk aan The Big Bang Theory’s Sheldon Cooper, gespeeld door Jim Parsons. Parsons speelt overigens ook in Hidden Figures een knappe kop. Hopelijk inspireert deze film een hele nieuwe generatie van vrouwen om zich te verdiepen in de exacte wetenschappen. Misschien had ik dan ook mijn eindexamen gehaald.

Cartuna GIF - Find & Share on GIPHY

Afbeelding: Hidden Figures 

Lees verder