Gifkijkt: <i>Wonder Woman</i> is sterk, kwetsbaar en raak!

Gifkijkt: Wonder Woman is sterk, kwetsbaar en raak!

Het kan je haast niet ontgaan zijn. Wonder Woman heeft de wereld op zijn kop gezet. Met wereldrecord verbrekende actie en verpletterend acteerwerk razen Gal Gadot en haar ensemble over het witte doek. De film is vanaf 15 juni onder andere te zien in IMAX en 3D.

Als echte supernerd zie ik niets liever dan een superheldenfilm die zowel een goed verhaal heeft als keiharde actie. Wonder Woman  van regisseur Patty Jenkins (bekend van oa Monster) roept een soort oerkracht in je op als vrouw. Toen ik de zaal uitliep was ik er vol van overtuigd dat mijn vingers afdrukken zouden achterlaten in de deurhendel. Zou sterk voelde ik me.

Het verhaal

Diana (Wonder Woman – Gal Gadot) is geboren op het verborgen eiland Themyscira. Hier wonen de Amazones. Een groep buitengewoon sterke vrouwen die hun leven hebben gegeven voor het bestrijden tegen de oorlogsgod Ares. Zeus verstopte het eiland voor de ogen van de rest van de wereld en liet er een wapen achter om Ares te vernietigen. Hippolyta, Dianas moeder (Connie Nielsen), is de koninging van het eiland. Ze wil niet dat Diana leert vechten zoals de andere Amazones. Diana’s tante Generaal Antiope (Robin Wright) is het hier niet mee eens. Stiekem traint ze Diana en word ze langzamerhand een sterker.

Lees ook: Wonder Woman bewijst dat superheldinnenfilms succesvol kunnen zijn

Plots breekt een vliegtuig door de bescherming van Themyscira. Diana redt de piloot uit het water. De piloot heeft de locatie van het eiland verraden en oorlogsschepen dringen binnen. Diana ziet voor het eerst een man, Steve Trevor (Chris Pine). Hij vertelt haar dat de wereld buiten het eiland is verwikkeld in een wereldoorlog. Overtuigd dat Ares hierachter zit, besluit Diana hem te helpen. Diana laat Themyscira achter zich. Zo begint haar avontuur.

Romantiek

Het leukste aan de film vond ik misschien wel de vriendschappen. Romantiek is natuurlijk leuk, ik ben ook niet vies van een goeie zwijmel op zijn tijd. Maar wat zo opvalt aan de film is dat de romantiek tussen Wonder Woman en letterlijk enige man in haar leven Steve Travor niet centraal staat. Wonder Woman heeft namelijk andere dingen aan haar hoofd. Zoals de wereld redden. En Steve is het daar volledig mee eens. De romance is prominent genoeg dat je de hele film denkt ‘EN NU ZOENEN!’. Maar het is duidelijk niet de hoofdreden voor Diana’s motivaties. Dat is zij namelijk zelf. Zij redt de wereld niet omdat Steve dat wilt, ze redt de wereld omdat ze het kan. Steve en WW bouwen eerst een vriendschap op die, samen met drie van Steves vrienden, een lichte toon geven aan de film. Het is zeker geen ‘feel good movie’.

Hoop

Hoewel je het in eerste instantie niet zou verwachten draait de film om de Eerste Wereld Oorlog. De slachtoffers en ellende van oorlog worden duidelijk in beeld gebracht. Helden kunnen namelijk niet iedereen redden en Diana heeft het daar moeilijk mee. Het maakt haar menselijk, sterk en vooral herkenbaar. Groot verschil is natuurlijk dat ik geen lichtgevende lasso, mega zwaard of superkrachten heb.  Maar net als Wonder Woman voel ik me af en toe ook machteloos tegenover het geweld van de wereld. Net zoals iedereen denk ik. Wat haar zo sterk maakt, naast haar fysieke kracht, is het blijven geloven in de goedheid van de mens. Al ziet ze keer op keer hoe wreed mensen tegen elkaar kunnen zijn.

Schoonmaken?

Kinepolis in Leuven had een klein ‘oeps’ momentje tijdens hun voorstelling van de film. Zij hadden na een ladies night goodie bags uitgedeeld met schoonmaakspullen en reclamefolders voor dieetpillen. Volgens de bioscoop is de inhoud de verantwoordelijkheid van de sponsors. Berichtje aan de sponsors: het is 2017. Volgende keer misschien zwaardhouders en proteïnepoeder?

Afbeelding: Clay Enos – © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment LLC

Lees verder