recensie the girl in the spider's web
recensie the girl in the spider's web

Girlpower en actiespektakel in The Girl in the Spider’s Web #GiFkijkt

Actiefilms zijn doorgaans nou niet per se mijn cup of tea, maar gooi er wat girlpower en Claire Foy met een gek accent in en ik zit toch op het puntje van mijn stoel!

Nieuwe gezichten

The Girl in the Spider’s Web is het vervolg op The Girl with the Dragon Tattoo uit 2011 met Rooney Mara en Daniel Craig als het onwaarschijnlijke duo Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist. Dit keer nemen Claire Foy (The Crown) en Sverrir Gudnason (Borg McEnroe) de rollen voor hun rekening. Het is het vierde deel in de Millennium-reeks en het eerste deel dat níet is geschreven door bedenker Stieg Larsson (hij overleed in 2004), maar door David Lagercrantz. Op verzoek van Larsson’s familie.

Lisbeth Salander still going strong

In The Girl in the Spider’s Web zijn we inmiddels een aantal jaar verder in de tijd en Lisbeth Salander – cultfiguur, antiheldin, cyberhacker, you name it – is nog altijd de wreker van de vrouwen. Meteen in de eerste scène is het duidelijk dat Lisbeth nog steeds de touwtjes in handen heeft wanneer ze een zakenman met losse handjes op de kop laat bungelen en zijn complete spaarrekening overhandigt aan de vrouwen die hij heeft mishandeld.

Wanneer Lisbeth een nieuwe opdracht binnen krijgt raakt ze verstrikt in een web van spionnen, cybercriminelen en corrupte overheden. Met de (opvallend minimale) hulp van onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist gaat ze de strijd aan met een oude bekende.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Topactrices met girlpower

The Girl in the Spider’s Web duikt terug in het verleden van Lisbeth waardoor we te zien krijgen wat haar heeft gevormd tot de engel des wraak. Wat er verder allemaal in de film gebeurd is op zich best absurd, maar de actiescènes en prachtige beelden maken dat allemaal goed.

Sylvia Hoeks

Claire Foy is verrassend geknipt voor de rol van Lisbeth Salander in haar compleet nieuwe look mét Zweeds accent, en bewijst haar veelzijdigheid als actrice. Voor dezelfde rol werden ook actrices Natalie Portman, Scarlett Johansson, Felicity Jones en Alicia Vikander overwogen. Maar niet alleen Claire Foy weet te overtuigen. Ook Sylvia Hoeks speelt haar rol als evil twin sterk – en het is natuurlijk altijd extra leuk als er een Nederlandse actrice in zo’n blockbuster zit.

Benieuwd geworden? Kijk hier de trailer. The Girl in the Spider’s Web is nu in de bioscoop.

In deze video werd ik net als de andere bezoekers van de ‘speciale vertoning’:

Lees verder