God's Own Country Francis Lee kijktip
God's Own Country Francis Lee kijktip

God’s Own Country: een ruige, ontroerende plattelandsromance #GiFKIJKT

Eenzaamheid en liefde in het uitgestrekte ruwe landschap van Yorkshire, Noord-Engeland. Dat is waar God’s Own Country  om draait. Dit speelfilmdebuut van regisseur Francis Lee is aan absolute must-see die nog lang in je hoofd zal blijven naspoken.

Anonieme seks en binge drinken

Het verhaal draait om de jonge boer Johnny (Josh O’Connor) die werkt op zijn familieboerderij. Zijn vader is ziek, zijn moeder is overleden en zijn ijskoude grootmoeder werkt vooral binnenshuis. Dit zorgt ervoor dat Johnny de enige is die het zware werk op het land moet doen, dag in, dag uit. Als jonge twintiger, waarvan de meeste vrienden wel weggevlogen zijn uit het nest, is dit een nachtmerrie. Zijn dagen bestaan enkel uit werken, extreem veel drinken en anonieme seks met mannen in het dorp. Echte intimiteit kent hij niet, blijkt al snel. Hij wijst pogingen tot dates resoluut af en lijkt seks te zien als een zakelijke uitwisseling, niet als iets wat bij liefde kan horen.

God's Own Country Francis Lee kijktip

Roemeense tederheid

De film begint dus aardig grimmig. Maar daar komt verandering in op het moment dat de vader van Johnny een gastarbeider inhuurt in de lente. De knappe Roemeense Gheorghe (Alec Secareanu) komt Johnny helpen op het land, met name om de schapen te lammeren. Ze spenderen veel tijd samen, en het duurt dan ook niet lang voordat er een vonk overspringt. Hun romance begint dierlijk, precies zoals Johnny dat gewend is. Hij weet zich ook absoluut geen houding te geven tegenover de tederheid en affectie van Gheorghe. De zelfdestructieve Johnny lijkt in het begin dan ook de liefde te willen saboteren. Maar toch zwicht hij uiteindelijk voor de Roemeen.

God's Own Country Francis Lee kijktip

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Brokeback Mountain 2.0?

Twee mannen in de woeste natuur die verliefd op elkaar worden. Komt dit je een beetje bekend voor? Dat kan kloppen. Veel mensen legden direct een link met Brokeback Mountain. Deze film draait ook om twee mannen (Heath Ledger en Jake Gyllenhaal) die helemaal gek van elkaar zijn. Het grote verschil is echter dat in Brokeback Mountain homoseksualiteit de problematische factor is. Liefde tussen twee mensen van hetzelfde geslacht was totaal niet geaccepteerd daar en in die tijd. In God’s Own Country is homoseksualiteit geen probleem maar gewoon een gegeven. Het probleem zit in Johnny zijn onvermogen om zich te binden aan een ander.

God's Own Country Francis Lee kijktip

Francis Lee: van acteur naar regisseur

God’s Own Country is het speelfilmdebuut van Francis Lee. Hij begon ooit als acteur, maar realiseerde zich na het maken van een korte film dat dat hetgeen was wat hij wilde doen. Francis is zelf ook opgegroeid op een boerderij in Yorkshire, dus het verhaal is voor hem aardig biografisch. Hij wilde ontzettend graag een film maken over hoe hij het noorden van Engeland ervaart en ziet. Wat de vele mooie shots van de omgeving verklaart. Het is ook niet voor niets dat Yorkshire ‘God’s own country’ wordt genoemd…

God’s Own Country is een liefdesverhaal dat net zo ruw en prachtig is als de omgeving waarin het zich afspeelt. Een absolute aanrader die je diep zal ontroeren.

De film is vanaf vandaag te zien in de bioscoop!

Lees verder