Golden Globes 2018: <i>Award Talk</i>

Golden Globes 2018: Award Talk

Zondagavond werden voor de 75e (!) keer de Golden Globes uitgereikt in Hollywood. Het lukte me niet om wakker te blijven en de show live te volgen, máár ik heb er wel alles over gelezen en dit is wat opviel.

‘Zwarte’ loper

Afgelopen week was al overal te lezen dat actrices zich in een zwarte outfit zouden hullen om op deze manier te protesteren tegen seksueel misbruik. Ook droegen veel sterren een speldje van Time’s Up. Dit is een initiatief van 300 vooraanstaande vrouwen in Hollywood, waaronder Reese Witherspoon, om slachtoffers van #metoo juridisch bij te staan. In een aantal dagen tijd hebben zij al meer dan 15 miljoen dollar ingezameld. Om die reden hadden veel actrices een vrouwenactiviste als hun ‘plus one’ meegenomen op de rode loper. Zo bracht Emma Stone Billie Jean King mee als gast, de vrouw die zij vertolkt in de film Battle of the Sexes.

Seth Meyers

De host van de show was dit jaar komiek Seth Meyers, die de show opende met: “Good evening ladies and remaining gentlemen…” Ook stelde hij dat marihuana eindelijk legaal is geworden en seksueel misbruik eindelijk verboden. Ook benoemde ’the elephant not in the room’, waarmee hij natuurlijk Harvey Weinstein bedoelde.

Grote winnaars

Wat film betreft was de grote winnaar van de avond Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Deze film won vier awards: Beste (Drama) Film, Beste Scenario, Beste Vrouwelijke Hoofdrol (Frances McDormand) en Beste Mannelijke Bijrol (Sam Rockwell). Toevallig heb ik deze film afgelopen week gezien tijdens de persvoorstelling en hij is écht te gek. Het is een zwarte komedie met fantastisch acteerwerk die vol zit met verassingen. Ga er vooral heen, want vanaf 11 januari is ‘ie in de bioscopen te bewonderen.

De serie die er met de meeste awards vandoor ging was Big Little Lies, mijn ultieme favoriete serie van 2017. De serie won de award voor Beste Miniserie en ook acteurs Nicole Kidman, Laura Dern en Alexander Skarsgård kregen een beeldje toebedeeld.

Wat verder opviel

Voor de prijs van Beste Regisseur waren er dit jaar alleen maar mannen genomineerd. Iets wat Natalie Portman tijdens het uitreiken van de prijs nog eens benadrukte, waarna het internet ontplofte. Er waren namelijk genoeg vrouwelijke kandidaten. Zoals Patty Jenkins voor Wonder Woman, Greta Gerwig voor Lady Bird of Kathryn Bigelow voor Detroit. Uiteindelijk ging Guillermo del Toro er vandoor met de prijs voor zijn film The Shape of Water. Een film die trouwens voor zeven awards was genomineerd, maar er maar naar huis ging met twee.

In de categorie Beste Televisieserie Komedie won verrassend genoeg The Marvelous Mrs. Maiselde nieuwe serie van de makers van Gilmore Girls, die nog maar net uit in Amerika en in Nederland nog niet eens te zien is. Ook hoofdrolspeelster Rachel Brosnahan won een Golden Globe.

The Handmaid’s Tale zette het succes na de Emmy Awards nog even voort en kreeg de prijs voor Beste Televisieserie Drama. Ook Elisabeth Moss viel voor haar hoofdrol in de prijzen.

Lady Bird, het regiedebuut van Greta Gerwig, won twee awards. Beste Film in de categorie Komedie/Musical en Beste Actrice. Op deze film moeten we helaas nog wel even wachten, want de Nederlandse release staat pas voor 5 april.

‘Oprah for President’

De Cecil B. Demille oeuvreprijs werd dit jaar uitgereikt aan Oprah Winfrey. Na het ontvangst van de prijs gaf Oprah en mooie en vooral krachtig verwoorde speech die werd beantwoord met een staande ovatie. Op social media klonk de roep ‘Oprah for President’ dan ook.

We kunnen niet wachten tot het tijd is voor de Oscars op 4 maart!

De volledige lijst van winnaars vind je hier.

Foto boven artikel: Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon, Shailene Woodley – Big Little Lies

Lees verder