Golden Globes 2018: <i>wie zijn er genomineerd en wat valt op?</i>
Golden Globes

Golden Globes 2018: wie zijn er genomineerd en wat valt op?

Yes, het ‘Awards Season’ is officieel begonnen met de bekendmaking van de Golden Globe nominaties gisteravond. Deze lijst wordt vaak als voorloper gezien op de nominaties van de nog prestigieuzere Academy Awards – in de volksmond ook wel: de Oscars. Wie zijn er genomineerd voor een Golden Globe en wat viel ons op?

Beste Film

The Shape of Water gaat aan kop met zeven nominaties in da pocket, op de voet gevolgd door The Post (6) en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (ook 6). Meteen opvallend aan dit rijtje is deze laatste film, waar wij eerlijk gezegd ook nog niet eerder van gehoord hadden.

De Beste Film wordt bij de Golden Globes in twee verschillende categorieën uitgedeeld. Drama en ‘Musical of Comedy’. Dit zijn de genomineerden:

Drama

Dunkirk

The Post

The Shape of Water

Call Me By Your Name

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Musical of Comedy

The Disaster Artist

Get Out

The Greatest Showman

I, Tonya

Lady Bird

Veel films waar we al een tijdje naar uit kijken en ons niet verbazen over de nominatie. Wel opvallend is de afwezigheid van Kathryn Bigelow’s Detroit. Net zoals de verassende indie romcom The Big Sick die afgelopen jaar hoge ogen gooide. Ook Wonder Woman, een film die wereldwijd een enorm succes was en op Rotten Tomatoes een score van 92% behaalde ontbreekt in de lijst.

Golden Globes
Margot Robbie in I, Tonya.

Beste Regisseur

Wat misschien het meest opvallend is aan de nominaties is die van Beste Regie:

Guillermo del Toro, The Shape of Water

Martin McDonagh, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Christopher Nolan, Dunkirk

Ridley Scott, All The Money In The World

Steven Spielberg, The Post

Er is namelijk geen enkele vrouwelijke regisseur genomineerd! Raar, want die waren er genoeg. Zoals eerdergenoemde Kathryn Bigelow (Detroit), Greta Gerwig (Lady Bird), Patty Jenkins (Wonder Woman) en Dee Rees (Mudbound). Een gemiste kans wat ons betreft.

LEES OOK: Lady Bird: de indie film met Oscar-buzz

Verder valt op dat Jordan Peele niet is genomineerd als beste regisseur voor Get Out, een film die het afgelopen jaar door de critici lovend werd ontvangen. In recensies werd Peele bejubeld om de manier waarop hij verschillende thema’s als sluipend racisme en sociale satire in elkaar wist te verweven.

Beste Actrice

Actrices die geregeld worden genomineerd maar dit jaar buiten beschouwing blijven, zijn Kate Winslet (Wonder Wheel), Jennifer Lawrence (Mother!) en Annette Bening (Films Stars Don’t Die in Liverpool). Ook missen we Gal Galdot voor haar titelrol in Wonder Woman. Wel genomineerd zijn:

Drama

Jessica Chastain, Molly’s Game

Sally Hawkins, The Shape of Water

Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Meryl Streep, The Post

Michelle Williams, All the Money in the World

Comedy

Judi Dench, Victoria & Abdul

Margot Robbie, I, Tonya

Saoirse Ronan, Lady Bird

Emma Stone, Battle of the Sexes

Helen Mirren, The Leisure Seeker

Golden Globes
Jessica Chastain and Idris Elba in Molly’s Game.

Beste Acteur

Onder de acteurs is nieuwkomer Timothée Chalamet met zijn 21 jaar een opvallende verschijning. 2017 betekent officieel de doorbraak voor deze jonge acteur. Naast zijn hoofdrol in de boekadaptie Call Me By Your Name, speelt hij ook een rol in de geprezen indie film Lady Bird. Een om in de gaten te houden dus.

Een ander opvallend jong talent is de 23-jarige Ansel Elgort, die is genomineerd voor zijn rol in Baby Driver en hiermee ook zijn eerste Golden Globe nominatie binnen sleept.

Daar tegenover staan veteranen als Tom Hanks en Daniel Day-Lewis. Laatstgenoemde is genomineerd voor zijn – naar eigen zeggen – laatste rol uit zijn carrière.

Drama

Timothée Chalamet, Call Me By Your Name

Denzel Washington, Roman J. Israel, Esq.

Tom Hanks, The Post

Daniel Day-Lewis, Phantom Thread

Gary Oldman, Darkest Hour

Comedy

Steve Carell, Battle of the Sexes

Ansel Elgort, Baby Driver

James Franco, The Disaster Artist

Hugh Jackman, The Greatest Showman

Daniel Kaluuya, Get Out

Golden Globes
Timothée Chalamet in Call Me By Your Name.

Series

Wat betreft series zijn er in de categorie drama weinig verassingen, en is Netflix goed vertegenwoordigd:

Drama

The Handmaid’s Tale

This Is Us

The Crown

Game of Thrones

Stranger Things

In het rijtje comedy vallen er wel wat dingen op. Zo is HBO-hit Veep niet genomineerd. Will & Grace wist wel een nominatie te pakken, wat de comeback op de kaart zet. Maar echt opvallend zijn de nieuwkomers SMILF (ik had zelf nog nooit van deze serie gehoord) en The Marvelous Mrs. Maisel. 

LEES OOK: The Marvelous Mrs. Maisel: nieuw van de makers van Gilmore Girls

Comedy

Black-ish

The Marvelous Mrs. Maisel

Master of None

SMILF

Will & Grace

Golden Globes
Frankie Shaw in SMILF.

Overige opvallende nominaties

– De 21-jarige Katherine Langford is genomineerd voor de rol van de suïcidale Hannah Baker in de Netflix-serie 13 Reasons Why.

– Waar James Franco wel is genomineerd voor The Disaster Artist, is hij niet genomineerd voor zijn dubbelrol in de HBO-serie The Deuce.

– Voor This Is Us, een serie met een sterke ensemblecast, is alleen Sterking K. Knight genomineerd. Terwijl Milo Ventimiglia bij de Emmy’s wel een nominatie kreeg, staat hij bij de Golden Globes buiten spel.

– Tot slot vind ik het bijzonder dat All The Money in the World zich nog zo weet te herpakken met drie nominaties (Beste Regisseur, Beste Actrice, Beste Mannelijke Bijrol) na het debacle rond Kevin Spacey en de reshoot met Christopher Plummer. En dat terwijl de film zijn wereldwijde première nog moet beleven.

De Golden Globes 2018 worden op 7 januari uitgereikt in Hollywood. De complete lijst met genomineerden vind je hier.

Foto boven artikel: The Shape of Water – Fox Searchlight Pictures. © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation

Lees verder