Gracie and Frankie
Gracie and Frankie

Grace and Frankie: oudjes met de problemen van een dertiger

Een serie over vrouwen van in de zeventig. Waarschijnlijk denk je net als ik dat moet oubollig en suf zijn. Een moderne versie van The Golden Girls. Daar begin ik (nog) niet aan. WACHT! De originele Netflix serie Grace and Frankie is een gevalletje apart. Ik kende de serie niet en begon dus met enige twijfel te kijken. Ik dacht bij mezelf waarom niet? Is het leuk dan ben ik gelukkig. Is het niets, jammer dan. Maar wat zijn nou 28 minuten (1 aflevering) in een mensenleven. Proberen kan altijd. Mijn vooroordelen verdwenen snel. Bij het zien van de intro met het leuke deuntje, kreeg ik meteen hoop. Vol goede moed keek ik verder en na het einde van de eerste aflevering wist ik het: dit wordt hem, mijn nieuwe serie.

Uit de kast

Stel je voor. Je bent al 40 jaar gelukkig getrouwd en je man gaat met pensioen. Jullie happily ever after kan eindelijk beginnen. Dit is wat Grace en Frankie met hun partners Robert en Sol voor ogen hebben. Niets lijkt hun geluk in de weg te staan. Maar dan komt het noodlottige etentje. Sol en Robbert (zakenpartners) vertellen dat ze willen scheiden. De reden waarom? Ze zijn al twintig jaar verliefd op elkaar en willen nu trouwen. Beide mannen komen uit de kast. Vanaf dat moment staan Grace en Frankie er alleen voor en zoeken zij toevlucht in een gezamenlijk vakantiehuis. Door deze noodgedwongen situatie krijgen de vrouwen een band en worden ze vrienden.

Grace and Frankie
Foto: Melissa Moseley/Netflix – © 2016 Netflix

Volg Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Hippie en Pimpelaar

De vrouwen hebben verder niets gemeen en in het begin is er vooral irritatie tussen de twee. Frankie is een hippie die het niet erg vindt om zo nu en dan een jointje te roken of haar geest te zuiveren met ‘Peyote’ thee. Een thee waarvan je gaat hallucineren en overgeven. En Grace is een stijlvolle, maar vooral burgerlijke vrouw, die continu martini´s wegtikt. Haar alcoholgebruik is verontrustend en in seizoen twee zelfs problematisch. Ondanks dat de vrouwen elkaars tegenpolen zijn, maken zij emotioneel hetzelfde mee en dat wordt dan ook de basis van hun relatie.

Ouderen hebben ook seks

De band tussen Grace en Frankie en de relatie tussen Robert en Sol staan centraal. Maar seks speelt ook een belangrijke rol. Ondanks dat de hoofdpersonen op leeftijd zijn wordt er over hun seksuele uitspattingen niet moeilijk gedaan. Dit was voor mij een verrassing, maar eigenlijk niet eens zo raar. Waarom zouden ouderen geen seks mogen hebben? Zo vertellen Robert en Sol openlijk over hun seksleven, daten de vrouwen erop los en leert Grace in seizoen twee masturberen. Voordat je denkt bah. Het wordt heel netjes in beeld gebracht en er is weinig dat scherp op je netvlies blijft. Maak je maar geen zorgen.

Familie

Na het kijken van een aflevering weet je weer waarom je familie hebt. In goede en slechte tijden staan zij voor je klaar. Althans dat is de boodschap uit de serie. Zowel de kinderen van Frankie en Sol als Grace en Robert zien we ook regelmatig. Zij maken het geheel compleet. De liefde tussen de stiefbroers en stiefzussen is voelbaar. Thema’s als steun, hoop en verlies komen terug. Grace and Frankie laat je nadenken over jouw eigen normen en waarden. Wat zou IK doen als mijn partner homoseksueel zou zijn en mij verliet voor een andere man? Naast de moeilijke onderwerpen valt er ook veel te lachen. Ondanks de schermutselingen tussen de personages is het vooral een warme serie. Seizoen 1, 2 en 3 zijn nu te zien bij Netflix.

Photo by Melissa Moseley - © 2015 Netflix
Foto: Melissa Moseley – © 2015 Netflix

Het maakt niet uit hoe oud je bent

Ik vind de serie echt een aanrader. Niet alleen omdat het totaal anders is dan wat we gewend zijn. Nee, ook omdat dit een nieuwe kijk geeft op ouderen. Grace en Frankie zijn “oudjes” met dezelfde problemen als iemand van dertig. En dat maakt de serie zo goed. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Op elke leeftijd krijg je te maken met verandering. Daarnaast gaat het over oma’s met een steekje los. Wie geniet daar nou niet van? Waarschijnlijk als je het een kans geeft, ben je net als ik hooked aan het einde van aflevering één.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Lees verder