Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding
Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding

Grinniken van herkenbaarheid bij Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding

Een verfilming van een boek met anekdotes over taal. Of nou ja, geïnspireerd óp. Het klinkt als een behoorlijke uitdaging, maar Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding, geregisseerd door Barbara Bredero, is een charmante film waarbij je gegarandeerd moet grinniken van de herkenbaarheid.

Taal als leidraad

De film is gesitueerd in Rotterdam en doet meteen vanaf het begin grootstedelijk aan. Wolkenkrabbers, gehaaste mensen en hoofdpersoon Anne (Fockeline Ouwerkerk), die ’s ochtends op het pontje staat en zonder dat iemand het door heeft andermans alledaagse gesprekken opvangt. Het resulteert in grappige opmerkzaamheden, precies zoals we die uit de bestseller van Paulien Cornelisse kennen. Je weet wel, dat ene boekje dat letterlijk iedere Nederlander in de kast heeft liggen. (letterlijk, ook zoiets waar Paulien en Anne ongetwijfeld iets over zouden opmerken). Want taal, daar gaat het natuurlijk om in deze film. Het is de leidraad, en dan vooral in Anne’s irritaties en observaties. “Taal is uitgevonden om elkaar te begrijpen,” vertelt Anne’s stem in voice-over. “Maar begrijpen we elkaar beter?”

Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding

Lady Lady

Anne is ergens in de dertig en werkt bij een tijdschrift, of nee, glossy. De Lady Lady (haha) schrijft over mode, design en lifestyle. Niet per se de onderwerpen waar Anne wild van wordt, maar ja #life. Tegenover haar zit Timo (Egbert-Jan Weeber), fotograaf van het blad. De enige met wie Anne een beetje kan levelen, tussen alle modetutjes die op segways door het kantoor rijden. Net wanneer Anne op het punt staat haar ontslag in te dienen heeft haar hoofdredactrice een nieuwe klus voor haar. Ze mag voor Men’s Deal stukjes schrijven, zogenaamde diepte interviews. Én samenwerken met de knappe smoothboy schuine streep fotograaf Rick (Tarikh Jansen). Nou ja, dat ontslag kan op zich ook nog best even wachten…

Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding

Druk-druk-druk

Tegelijkertijd gebeurt er in haar dynamische privéleven ook van alles. Haar vader (Peter Faber) is aan het dementeren, haar moeder (Annet Malherbe) ziet het allemaal niet meer zitten en haar broer (Martijn Hillenius) en zus (leuke rol van Tina de Bruin) zijn ook hartstikke druk-druk-druk. Met de kids, met de adoptie, carrière maken, je kent het wel. Anne werkt zich in een spagaat om iedereen tevreden te houden en de boel aan elkaar te lijmen. Terwijl ze zich ondertussen opwindt over teksten op Valentijnskaarten en aanhalingstekens op de verkeerde plekken.

Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Makers

De regisseur van de film is Barbara Bredero, die na vijf kinderfilms wel toe was aan een grote-mensen-film. Eerder maakte ze de Mees Kees-films en meest recentelijk Dikkertje Dap. Voor Fockeline Ouwerkerk is het haar eerste grote hoofdrol in een speelfilm. En het zal niet de laatste keer zijn dat we haar zien dit jaar. Binnenkort is ze ook te zien in Bankier van het VerzetMoordvrouw én het nieuwe seizoen van Nieuwe Buren.

Bekijk hier de video van de stylist van Nieuwe Buren 3 met Fockeline op de set.

Treffend en herkenbaar

Ik vond Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding een charmante film, voornamelijk door de herkenbare Fockeline Ouwerkerk en haar treffende observaties. Maar naast die grappige hersenspinsels is het onderwerp ook mooi verwerkt in de dementie van Anne’s vader, die zijn taalbeheersing langzaam kwijtraakt. Een schrijnende rol van Peter Faber, die de film meer dan een typische romcom maakt.

Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding is vanaf 18 januari in de bioscoop te zien.

Lees verder