Hanna van Vliet
Hanna van Vliet

Hanna van Vliet: “Dat ze toch voor mij kozen, vond ik heel gedurfd” #interview

Ze is dé nieuwe Nederlandse acteerbelofte en heeft meteen een grote hoofdrol achter haar naam. Maak kennis met Hanna van Vliet, die sinds 9 november te zien is in de romkom Oh Baby.

Je kent haar misschien nog wel van de musical De Tweeling, die in 2015 haar grote doorbraak betekende. Tot eind april toert ze door het land met een nieuwe musical: Fiddler on the Roof. En laat ze daar tijdens de repetities nu Thomas Acda zijn tegengekomen, die haar wel zag zitten voor zijn speelfilmdebuut als regisseur: Oh Baby. Zo wist het 25-jarige talent meteen een grote hoofdrol te scoren naast Gijs Naber.

Hoe is het voor jou om direct een hoofdrol te krijgen?

“Geweldig natuurlijk, maar ook heel spannend. Ik ontmoette Thomas tijdens de voorbereidingen voor Fiddler on the Roof. Hij zei: ‘Ik ga een film maken en daar zou jij eigenlijk heel goed in passen.’ Ik mocht auditie komen doen en dacht zelf: Thomas kan wel enthousiast zijn, maar de producent wil voor die rol vast een actrice die veel bekender is. Dat ze toch voor mij kozen, vond ik heel gedurfd.”

Heb je veel audities moeten doen?

“Nee, ik heb er eigenlijk maar eentje gedaan. Helemaal als laatste op de dag, vertelde Thomas me achteraf. Ik kreeg te horen dat ze super-enthousiast waren en me graag nog een keer samen met Gijs wilden zien. Maar het lukte niet om ons bij elkaar te brengen, dus uiteindelijk werd ik het gewoon. Voordat we gingen draaien, heb ik nog wel een paar keer met Gijs in een cafeetje afgesproken om door het hele script heen te gaan, zodat we een goede start hadden samen.”

Lees verder onder de foto.

Hanna van Vliet

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Wat vind je zo leuk aan de rol van Lucy?

“Lucy is lekker stoer en eigengereid; het is niet zo’n cliché meisjesrol, ze is best geëmancipeerd en dat vind ik tof. Ik wilde mijn hele leven al een romantische komedie doen, en eigenlijk is deze film zelfs iets méér dan een romkom: het is een feelgood-verhaal met humor en diepgang.”

Hoe was Thomas Acda op de set?

“Thomas is heel lief en zorgzaam. Doordat hij zelf zo veel gespeeld heeft, weet hij precies wat fijn is voor een acteur. Hij heeft een heel goede balans: Hij weet aan de ene kant wat hij wil en kan zijn idee goed overbrengen, maar hij geeft je ook de vrijheid om een beetje te improviseren. Voor mij was zo’n eerste grote film best spannend, maar ik voelde me door hem heel vrij en gerustgesteld.”

Je werkte met zes baby’s -drie tweelingen- voor de rol van Oscar, was dat niet lastig?

“Soms wel, want die kindjes krijgen heel veel prikkels op zo’n set en hadden niet altijd zin. Maar andere momenten was het juist heel leuk omdat ze zo onbevangen kunnen reageren. Zij acteren eigenlijk niet, dat leverde heel ontroerende momenten op. In de scène dat ik afscheid moest nemen van Oscar, zat het kindje echt zo naar mij te kijken van ‘la la la’ en dat hielp me heel erg om in de emotie te komen.”

Lees verder onder de foto.

Hanna van Vliet

Lees ook ons interview met Nienke Brom-Römer die het scenario schreef van Oh Baby.

Waar kunnen we jou de komende tijd nog meer in zien?

“In de musical Fiddler on the Roof natuurlijk, waarin ik mag zingen, dansen en acteren. En verder ben ik bezig met ANNE+, een web-serie waarin je een lesbisch meisje in Amsterdam volgt in haar zoektocht naar de liefde. Ik heb dit project zelf mee ontwikkeld, omdat er veel vraag is vanuit jonge gay mensen. In de content die er is, is gay zijn vaak onderdeel van een probleem of gaat het over de coming out. Bij ANNE+ zie je gewoon het normale leven van een meisje dat toevallig lesbisch is. We willen de serie ook internationaal uitbrengen. Ik denk dat ANNE+ een mooi voorbeeld is van vrouwenemancipatie. We staan bijna met alleen maar vrouwen op de set; dat is wel zeldzaam, want de filmwereld is best een mannenwereld.”

Heb je méér ambities in het buitenland?

“Voor nu lijkt het me vooral leuk om te kijken wat ANNE+ daar gaat doen. Het lijkt me te gek als het een succes wordt op de internationale filmfestivals. Verder heb ik nog niet nagedacht over een carrière in het buitenland, ik ben net lekker bezig in Nederland. Er zijn nog zoveel goede filmmakers met wie ik graag zou willen werken, zoals Michiel ten Horn bijvoorbeeld. En het lijkt me ook leuk om weer eens in een mooi toneelstuk te spelen met een heel goede spelregisseur. Ik ben hier dus nog lang niet klaar!”

Noot van de redactie: voor ANNE+ loopt er nu een actie bij Cinecrowd. Wil jij Hanna en de makers van deze serie steunen om nog vier afleveringen te maken, klik dan hier. In onderstaande video krijg je een kijkje achter de schermen bij de opnames met Hanna.

Fotocredits: Dinand van der Wal

Lees verder