Filmbal 2017
Filmbal 2017

Het Filmbal 2017 in het EYE Filmmuseum

Op 6 april vond het jaarlijkse Filmbal plaats in EYE. Mensen die rond een uur of 21:00 op de pont naar de overkant van het IJ stonden, dachten wellicht dat Symphonica in Rosso al terug was. Het thema van het Filmbal 2017  was namelijk ‘rood’.

Er is er één jarig

EYE is nu al vijf jaar een toonaangevend instituut op het gebied van de Nederlandse film. Elk jaar viert het EYE Filmmuseum haar verjaardag tijdens het besloten Filmbal. Mensen uit de film, beeldende kunst, politiek, de culturele sector en begunstigden van EYE kwamen gisteravond bij elkaar om het medium film, en EYE, te vieren. De rode loper was natuurlijk ook uitgerold, maar het Filmbal gaat voornamelijk over het vieren van de kunst. Het is geen paparazzi aangelegenheid. Dat betekent echter niet dat er geen glits en glamour aanwezig was.

#filmbal #eye 🔴❤🔴

A post shared by Teun Kuilboer (@teunkuilboer) on

Muziek

Het instrumentale collectief Jungle By Night leidde de avond in met intense blaasmuziek en swingende ritmen. De band, onder leiding van acteur Ko Zandvliet, zorgde dat de sfeer er goed in zat. De nacht werd verder gevuld met een line-up van o.a. DJ’s Joost van Bellen, Leroy Rey en videobeelden van Switchdoctor. Van The Village People, Bob Marley tot Kanye West, de muziek was zo divers als het gevierde medium van de avond.

Jungle By Night @ EYE filmbal 🙌🏼 #junglebynight #eye #filmball @junglebynight

A post shared by Bart Meeldijk (@bartmeeldijk) on

Picture Perfect

Al een aantal edities zijn er ‘fotodecors’ aanwezig bijs het Filmbal. Onder leiding van fotograaf Sef Nagel werden er de hele avond fotoshoots gehouden in verschillende ruimten. Dit jaar was er een ballonnenkamer, een soort ‘Paard van Rooye’ en een bloemenmuur van The Wunderkamer. Het leverde zeer bijzondere plaatjes op die live te bewonderen waren via een beamer in de zaal.

Award

Eerder op de dag, voor het Filmbal, werden filmmakers in het zonnetje gezet. Tijdens een lunch wordt de jaarlijkse EYE Art & Film Prize ter waarde van 25,000 Engelse pond uitgereikt. Dit jaar ging de prijs, in samenwerking met het Paddy & Joan Leigh Fermor Arts Fund, naar regisseur Wang Bing. Het oeuvre van Wang Bing heeft volgens de jury een ongekende bijdrage geleverd aan de documentaire, de video-installatie en de speelfilm. In 2018 zal Eye een expositie houden van Bings werk.

Girls in Film is aanwezig op de leukse evenementen over film in Nederland. Heb je onze Instastory van het Filmbal gemist? Vergeet ons dan niet te volgen op Instagram. Dan ben je altijd over ons op de hoogte.

Lees verder