<i>HET LEVEN IS VURRUKKULLUK</i>: poëzie op het witte doek #GiFKijkt
Het Leven Is Vurrukkulluk

HET LEVEN IS VURRUKKULLUK: poëzie op het witte doek #GiFKijkt

Vanaf vandaag draait Het Leven Is Vurrukkulluk in de bioscoop, de film naar het beroemde boek van Remco Campert. GIF bekeek ‘m op de première.

“Een ode aan de liefde, een ode aan Amsterdam, een ode aan Remco Campert en een ode aan poëzie.” Acteur Géza Weisz beschrijf in één zin heel treffend de kern van Het Leven Is Vurrukkulluk. Een film die romantische, dramatische en komische elementen heeft. Maar in niets te vergelijken is met de romkoms die het afgelopen half jaar de bioscopen overspoelden.

HLIV is een stukje poëzie op het witte doek, een feestje in woord, beeld en muziek en de passie spat ervan af. Nu is dat niet zo gek, want regisseur Frans Weisz maakte er zijn levenswerk van om het boek verfilmd te krijgen. 55 jaar lang streed hij voor het project. Dat het nu gerealiseerd is met zijn eigen zoon in een van de hoofdrollen, maakt het extra bijzonder.

Liefde en verlangen

Frans en Géza Weisz – let ook even op de benen van de interviewer

HLIV draai om de twee beste vrienden Mees (Reinout Scholten van Aschat) en Boelie (Géza Weisz) wiens levens op z’n kop komen te staan als ze op een doodnormale dag de jonge, knappe Panda (nieuw talent Romy Louise Lauwers) in het Vondelpark ontmoeten. Het wordt een dag vol liefde, verlangen en verrassende tête-à-têtes tegen het decor van de seksueel vrije jaren zestig. De mix van toen en nu geeft je continu het gevoel dat je in een absurdistisch sprookje bent beland. Maar het verhaal voelt nog steeds actueel, ook al is de roman inmiddels 57 jaar oud.

“Ik ben niet vaak tevreden over mijn eigen werk en ook niet vaak heel erg te spreken over Nederlandse films, maar hier ben ik heel enthousiast over”, zegt Géza, die zonder twijfel de beste prestatie uit zijn carrière neerzet. “Er was zo’n bizar mooie sfeer op de set. De avond voordat we gingen draaien, hadden we een borrel voor de cast en crew en toen zei mijn vader met tranen in zijn ogen: ‘Help mij.’ Iedereen had vanaf dat moment zoiets van: Oké het is duidelijk dat hij deze film al heel lang wilde maken en dat het zo’n speciaal project is. Het was geen werk voor ons, het was liefde, en dat zie je terug op het witte doek.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

lees verder onder de foto

Surrealistisch

Tegenspeler Reinout Scholten van Aschat vertelt: “Voor mij was dit ook een heel bijzonder project, omdat Frans er al zo lang mee bezig was en omdat het altijd een van mijn lievelingsboeken is geweest. Het was heel surrealistisch om er ineens in mee te spelen en om Campert te ontmoeten, die zelf ook meewerkte aan de film. De samenwerking tussen vader en zoon tilt het project op, het is méér dan een film, het is een levensproject.”

hoofdrolspelers op de rode loper

Reinout en Géza speelden in 2007 al samen in de film Timboektoe. “Ik kwam weleens bij Géza thuis, in die tijd wilde ik nog naar de filmacademie om regisseur te worden en wilde ik Het Leven Is Vurrukkulluk verfilmen”, vertelt de acteur. “Toen ik dat tegen Frans vertelde, zei hij dat hij nog een script in de kast had liggen dat hij in de jaren zestig had geschreven. Ik vroeg of ik het mocht lezen, maar hij zei: ‘Nog niet.’ Toen ik hoorde dat hij het alsnog ging verfilmen, heb ik hem aan ons gesprek herinnerd en gevraagd of er auditiemogelijkheden waren. Zover was het nog niet, maar ik kreeg wel de gelegenheid om mee te denken over de film.”

Verdrietige komedie

Ook Anniek Pheifer, die Etta speelt (“Een ongelukkig getrouwde vrouw, die bij Boelie een beetje vreugde vindt”) is lyrisch over de film. “Het is eigenlijk een heel verdrietige komedie. Het is poëtisch, het doet pijn, maar het is ook een heel mooi script met prachtige muziek”, zegt ze.

Op de vraag wat haar leven vurrukkulluk maakt, antwoordt de actrice: “Toch wel de liefde voor mijn man, mijn kinderen en mijn vrienden. De liefde voor het leven.” Reinout vult haar aan: “Voor mij en mijn personage maak muziek het leven vurrukkulluk. Samen muziek maken is het mooiste wat er is.” Géza sluit af: “Het leven is nu vurrukkulluk, hier op de rode loper met mijn ouders en al die mensen met wie ik deze film heb gemaakt. Ik word verdrietig bij de gedachte dat het na vanavond klaar is. Ik moet het loslaten, de film is nu van de mensen…”

Het Leven Is Vurrukkulluk is vanaf 25 januari 2018 te zien in de bioscoop.

Lees verder