10x Het Witte Huis op het witte doek

Na een verhitte strijd om het Presidentschap van de VS, neemt Donald Trump zijn intrek in het Witte Huis. En hoewel hetgeen we de afgelopen maanden hebben meegemaakt rondom de strijd om het Witte Huis (en eigenlijk ook nog daarna) zo bizar en vermakelijk zijn als een gemiddelde film, is het misschien fijn af en toe een break te nemen van de realiteit en toevlucht te nemen. En in een fictieve versie van de Amerikaanse presidentiële wereld van het Witte Huis te duiken. Bij deze een kleine selectie uit de enorme keuze aan films over dit onderwerp.

1. The American President (1995)

The American President - het Witte HuisEen romantische comedy over het liefdesleven van de president. Dat kan natuurlijk ook gewoon. Het verhaal is simpel. De (fictieve) Amerikaanse president is single en ontmoet een aantrekkelijke lobbyist. Hij verspilt geen tijd haar het hof te maken. Natuurlijk smult de pers daarvan en levert dit de nodige obstakels op. Tegen een achtergrond van bijna koninklijke settings in en rondom het Witte Huis. Deze film uit 1995 is verrassend vrij van de standaard romcom cliches en toch heerlijk om bij weg te zwijmelen.

2. Independence Day (1996)

Wat is er leuker dan een film over een Amerikaanse president of een film over een alien invasie? Juist ja, Independence Day. Classic camp en nog altijd leuk (ons advies: kijk liever deze nog een keer, als je hem al kent, dan dat je je tijd verspilt aan slappe sequel.).

3. Air Force One (1997)

Harrison Ford speelt de president en Gary Oldman speelt de gek die zijn vliegtuig kaapt – need we say more? Deze spannende en ontzettende nineties film is ideaal voor diegene die graag vasthoudt aan het beeld van de Amerikaanse president als Grote Held. En graag Gary Oldman zijn gekke ding ziet doen.

Het Witte Huis - Airforce One
Harrison Ford en Gary Oldman / © 1997 – Columbia/Tri-Star

4. Primary Colors (1998)

Deze film, en de boek waarop het gebaseerd is, pretendeert een fictief verhaal te vertellen over een presidentsverkiezing. Maar het is publiek geheim dat dit over de verkiezingsstrijd van Bill Clinton in 1992 gaat en daarmee des te schokkender. John Travolta en vooral Emma Thompson schitteren in de rollen van een politiek ambitieus echtpaar dat door vuur zou lopen om een plekje te bemachtigen in het beroemdste kantoor van de wereld. Sounds familiar..?

 5. Dick (1999)

Het is schandalig hoe weinig mensen deze briljante parodie op het Watergate schandaal kennen. In deze Apatow-comedy-achtige film uit 1999 wordt gedaan alsof het brein achter de beruchte bron Deap Throat twee giechelige tienermeiden zijn en de legendarische reporters Woodward en Bernstein een stel bekvechtende nichten. Deze film wordt grappiger naarmate je de geschiedenis rondom het aftreden en de schandalen rondom Nixon beter leert kennen, dus pak Wikipedia er gerust bij. Oa met Kirsten Dunst en Ryan Reynolds.

Dick - het Witte Huis

6. Chasing Liberty (2004)

Geen filmlijstje compleet zonder een tienercomedy uit de jaren ‘00. Over een presidentsdochter die gewoon een normaal avondje als een normale tiener wil hebben. Zouden Sacha en Malia deze film hebben gekeken, de nacht voor hun vertrek naar het Witte Huis?

7. Game Change (2012)

Voor deze HBO film uit 2012 won Julianne Moore een Golden Globe. En zo’n prestigeuze award winnen voor het vertolken van Sarah Palin nadat Tina Fey er al zo mee aan de haal ging is zeker iets om over op te scheppen. Deze film geeft een kijkje achter de schermen ten tijde van de presidentsverkiezingen van 2008, en is verrassend sympathiek voor de verder zo makkelijk te verguizen Palin.

het Witte Huis - Game Change
2012 – HBO

8. Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)

Om maar zoveel mogelijk genres in dit lijstje te bedienen, serveer ik u de horror-variant van de Amerikaanse Presidentsfilm. Geen idee of het enig soeps is, want uw trouwe reviewer doet niet aan horror. Maar mocht het jouw pakkie an zijn is het vast een stuk leuker om te kijken dan de real life horror van de huidige verkiezingen.

het Witte Huis
© 2012- Twentieth Century Fox

9. Southside with You (2016)

Deze film die op het Sundance Film Festival van 2016 werd uitgebracht, kreeg laaiende recensies. Hij staat zeker op mijn lijstje met nog te kijken films (long list!). In Southside with You worden we meegenomen op de eerste date van ‘s werelds grootste relationship #goals stelletje: Michelle en Barack Obama. Deze film is in Nederland helaas alleen tijdens het Leiden International Film Festival vertoond.

10. Commander in Chief / Veep / House of Cards / West Wing en nog vele andere leuke series

Het Amerikaanse presidentschap is niet alleen inspiratie voor vele projecties op het witte doek, maar doet het ook goed op het zilveren scherm. Commander in Chief is een serie waarin de eerste vrouwelijke president aan het roer staat, met een sterke rol van Geena Davis. Veep is de hilarische, met Emmy’s overladen serie waarin Julia Louis-Dreyfus een glansrol speelt als de Vice President. House of Cards is momenteel misschien wel de populairste serie rondom dit onderwerp en een van de redenen waarom we massaal aan de Netflix abonnementen zijn gegaan. Wat voor verhaal zouden zij maken van wat er rondom de verkiezingen gebeurde? The West Wing is een absolute klassieker van een tv-serie, lang voordat TV zo belangrijk werd als het nu is – en alleen al voor alle topacteurs die erin spelen de moeite waard.

En dan hebben we nog niet eens het topje van de ijsberg geraakt met deze selectie aan films over het Witte Huis. Wat is jouw favoriete Presidentiële film? Laat het ons weten op onze Facebook pagina.

Foto boven artikel: Game Changer – © 2012 – HBO

Lees verder