Hoe <i>Yootha Wong-Loi-Sing</i> een rol kreeg in een serie van Oprah. #interview
Yootha Wong-Loi-Sing

Hoe Yootha Wong-Loi-Sing een rol kreeg in een serie van Oprah. #interview

Ze is vanaf 19 juni te zien in de Amerikaanse serie Love Is__ op OWN, het tv-kanaal van Oprah Winfrey. Yootha Wong-Loi-Sing vertelt aan Girls in Film hoe ze aan deze droomrol kwam.

Hoe belandt een Nederlandse actrice in een serie van Oprah?

“Ik ben vorig jaar oktober naar LA gegaan, puur ter oriëntatie. Ik had een nieuwe manager in Amerika en die zou ik daar persoonlijk gaan ontmoeten. Zij zorgde ervoor dat ik een ontmoeting had met de casting director van Love Is__, en niet veel later had ik de rol. Heel onwerkelijk, want ik was nooit naar Amerika gegaan met het idee van: dit wordt ‘m. Ik durf heel groot te dromen, hoor, maar spreek het niet zo snel hardop uit, omdat veel dromen niet realistisch zijn. En dan gebeurt er ineens zoiets…”

Was je altijd al een fan van Oprah?

“Ja, zij is echt een icoon, iemand naar wiens programma ik al op jonge leeftijd keek. Oprah is het summum als het gaat om invloedrijke en inspirerende personen. Dat ik nu in een serie speel op haar netwerk, voelt heel onwerkelijk. Ze was aanwezig bij de table reading via Skype, maar helaas was ik daar niet, omdat mijn visum nog niet rond was. De hele cast was buiten zinnen, alleen al omdat ze mochten Skypen met Oprah. Later had ik wel het geluk haar te ontmoeten op de première.”

Waar gaat Love Is__ over?

Love Is__is gebaseerd op het liefdesverhaal van Mara Brock Akil, de schrijfster van de serie, die getrouwd is met schrijver/regisseur Salim Akil. In de jaren negentig verhuisde hij met zijn toenmalige vriendin – die speel ik – naar LA om hun dromen waar te maken. Maar hij wordt dus verliefd op een ander en moet kiezen tussen de liefde die hij altijd heeft gewild en de liefde die zo vertrouwd is.”

Moest je naar Amerika verhuizen voor deze serie?

“Nee, ik heb een paar maanden in Atlanta gezeten om te draaien, en ben nu in LA waar de première was. Maar straks ga ik weer terug naar mijn vriend en familie in Nederland. Het is moeilijk om intensief contact te houden als je zo ver uit elkaar zit, en ook nog een tijdsverschil hebt. Mijn vriend is wel naar Atlanta gekomen, maar twee weken over een periode van vier maanden is best summier.”

Meer Yootha? Lees dan ook het Naked Truth interview dat wij met haar hadden.

Heb je weleens overwogen de oversteek naar LA te maken?

“Nou, dit is wel het moment dat je je afvraagt: Moet ik daar gaan wonen? Maar het stomme van dit vak is: zelfs een serie op tv is geen garantie dat er ook een volgend project komt. Iedereen zegt nu: ‘Oh my god, je doet het zo goed’. Maar je bent altijd zo goed als je laatste project. Daarnaast mis ik mijn vriend en familie thuis ook heel erg. Mijn broer heeft in december een zoontje gekregen en die heb ik in zijn eerste half jaar amper kunnen zien. Ik zat vanochtend nog te denken: Die momenten krijg ik nooit meer terug.”

Welk advies heb jij voor actrices die het willen maken in Amerika?

“Het allerbelangrijkste is dat je heel dicht bij jezelf blijft, dat is voor acteurs best moeilijk, het is zo’n gekke, competitieve wereld. En blijf geloven dat wat voor jou bestemd is naar je toe zal komen. Je krijgt zeker twintig keer ‘nee’ te horen en alle twintig keer dacht je: Die rol was me op het lijf geschreven. Als je vertrouwen hebt, vind je een bepaalde rust. Die zorgt ervoor dat je niet wanhopig raakt en vreemde sprongen gaat maken.”

 

Lees verder