Honger lijden de norm? Hallo Hollywood afl. 9

Ik breng inmiddels al zo’n vijftien jaar bezoekjes aan Hollywood, maar ben nog steeds in shock over het gewicht -of beter gezegd- ernstige ondergewicht van de meeste actrices. De dames met een ‘normaal’ gewicht hebben in werkelijkheid allemaal kinderlijfjes. Al zie je dat vaak op het witte doek niet omdat de camera er nu eenmaal vijf tot tien kilo bij plakt. En de ‘vollere’ actrices zoals Kate Winslet en Jennifer Lawrence passen nog met gemak in maat 36-38, no kidding!

Motivatie op de koelkast

Jennifer Lawrence in The Hunger Games: Catching Fire (2013) © 2013 - Lionsgate
Jennifer Lawrence in The Hunger Games: Catching Fire (2013) © 2013 – Lionsgate

De druk om slank – of eigenlijk mager – te zijn, is in Hollywood zo groot dat honger lijden de norm lijkt te zijn geworden. Of zoals Jennifer Lawrence me eens vertelde: “Iedere vrouw in Hollywood doet of ze een normaal voedingspatroon heeft, maar ik heb nog nooit iemand zien eten.” En als je dat dus wel doet, zoals JLaw, word je voor ‘dik’ versleten. “Ik ben zo vaak door casting directors voor vetzak uitgescholden, omdat ik niet, zoals veel andere actrices, het lijf heb van een twaalfjarig jongetje”, zei ze toen ik haar sprak. “Ze duwen gewoon een onflatteuze foto van jezelf onder je neus en zeggen: ‘Plak die maar op je koelkast als motivatie voor je dieet.’ Ik snap wel waarom zoveel actrices een eetprobleem hebben.”

Volg Girls in Film op Facebook. Dan verschijnt de nieuwste column van Jill in je timeline.

Eten als bouwvakker

Toegeven dat ze (te) weinig eten, doet bijna niemand. Ik heb al zo vaak tegenover een skinny actrice gezeten die beweerde dat ze toch echt ‘bunkert als een bouwvakker’. Keira Knightley bestelde eens ‘n bord frietjes tijdens een interview, ‘omdat ze barstte van de honger’. Vervolgens heeft ze er misschien drie van gegeten, de rest bood ze mij aan. Een aantal van de actrices die ik op jonge leeftijd sprak, zoals Lucy Hale, Lily Collins en Hilary Duff, heeft later wél toegegeven als tiener een eetprobleem te hebben gehad. Een goede stap, vind ik, misschien verandert er iets in Hollywood als veel meer actrices zich uitspreken tegen de ongezonde gewichtsnormen.

Ondergewicht

Hallo Hollywood
Mila Kunis in Black Swan (2010) © 2010 – Fox Searchlight Pictures

Mila Kunis deed dit gelukkig ook. “Wij actrices worden continu tegen elkaar opgezet en opgejut om de mooiste en dunste te zijn. Ik heb wel vriendinnen daaraan ten onder zien gaan, zij konden de druk niet meer aan”, vertelde ze me. Zelf had ze flink ondergewicht toen ze de balletfilm Black Swan maakte. Ze zei hierover: “Ik vond het zo lelijk, ik leek Gollum uit Lord of the Rings wel.” Ook Amanda Seyfried gaf, toen ik haar sprak, toe dat ze zich behoorlijk onder druk gezet voelt. “Dit is mijn werk, ik kan niet aankomen, want dan krijg ik geen rollen meer. De druk om dun te blijven is enorm, iedereen zeurt continu aan je hoofd dat er nog wel een kilootje af kan.”

Schijnheilig

Misschien ben ik schijnheilig, want als ik Emma Watson ineens twintig kilo zwaarder als Belle met het Beest zou zien dansen in de bioscoop, zou ik ook denken: ‘Schat, ga eens naar de sportschool’. En met mij vele anderen! Maar er moet toch ook een middenweg zijn? Eentje waarbij actrices er weer een beetje uit mogen gaan zien als ‘normale’ vrouwen…

Jill stapt voor haar werk als (film)journalist regelmatig op het vliegtuig naar New York, Londen of LA om daar de groten van Hollywood te interviewen. Op Girls in Film vertelt ze over haar bijzondere ontmoetingen en crazy ervaringen. Alle columns vind je hier.

Foto boven artikel: Artur Rutkowski via unsplash 

Lees verder