Scandal How To Get Away With Murder Cross Over
Scandal How To Get Away With Murder Cross Over

How to Get Away with Scandal: een Shonda Rhimes cross-over

Yessss it’s happening! Een Shonda Rhimes cross-over: een samensmelting van de twee fictieve werelden van Scandal en How to Get Away with Murder. De meest fierce powervrouwen van televisie zullen elkaar eindelijk ontmoeten! Olivia ‘White House fixer’ Pope en Annalise ‘rechtenprofessor slash meedogenloze advocate’ Keating. Shonda Rhimes liet al een tipje van de sluier zien door een foto op Twitter te plaatsen van een scriptpagina met de caption: “People. It’s happening.”

LEES OOK: Shonda Rhimes: schrijver, producer, fenomeen #portret

Een paar weken later verscheen de eerste still op Instagram van Shonda’s leading ladies. “Y’all ready for some serious #blackgirlmagic?”

En ook Viola Davis trakteerde haar Instagram-volgers met een sneak peek:

Save the date! #March1 #TGITCrossover #HowToGetAwayWithScandal

A post shared by Viola Davis (@violadavis) on

Dit is wat we weten

In een cross-over zijn personages uit verschillende series samen te zien. Ze maken een soort cameo in elkaars serie. Peter Nowalk, bedenker van How to Get Away with Murder, vertelde in een interview met Deadline over het ontstaan van de cross-over. “Het idee ontstond eigenlijk heel organisch. Vanuit beide series kwamen we op een moment waarop het logisch was dat beide werelden in elkaar zouden overlopen. Alsof we het al vanaf vorig seizoen hadden gepland.”

De cross-over zal in beide series voorkomen. In Amerika worden de twee afleveringen achter elkaar uitgezonden (eerst Scandal en dan HTGAWM) en lopen vloeiend in elkaar over in een eenzelfde setting en met een volledige spanningsboog over die twee uur. Als diehard fan van beide series vind ik dit fantastisch nieuws. De cross-over afleveringen zullen plaatsvinden tegen het einde van Scandal’s zevende (en tevens laatste) seizoen en wordt in Amerika uitgezonden op 1 maart.

#latenight #shondaland #howtogetawaywithscandal #blackgirlmagic

A post shared by Kerry Washington (@kerrywashington) on

Het fenomeen ‘cross-over’

Deze cross-over is niet de eerste in de historie van televisieland. Het is niet eens de eerste van de hand van Shonda Rhimes. Grey’s Anatomy heeft bijvoorbeeld al meerdere keren cross-over gespeeld met de spin-off Private Practice.

LEES OOK: Shonda Rhimes: binge worthy series #kijktips

Het is dan ook een slimme manier om een spin-off te introduceren en je trouwe kijkers van de ene serie laten overlopen naar de andere serie. Zo gebeurde dit ook met The Vampire Diaries & The Originals en Buffy the Vampire Slayer & Angel.

Jaren negentig sitcoms

Vooral in de jaren negentig waren cross-overs in televisieseries populair, en dan voornamelijk in het rijtje sitcoms. Zo heeft The Fresh Prince of Bell Air cross-overs met wel vijf andere sitcoms, zoals The Jeffersons.

De destijds mateloos populaire Everybody Loves Raymond heeft op zijn beurt een cross-over met The Nanny, waar Ray en Fran elkaar ontmoeten op een school reünie. De grap van deze aflevering: Ray en Fran waren in hun jeugd ook daadwerkelijk high school classmates op een middelbare school in Queens.

Een ander voorbeeld waar twee fictieve werelden in elkaar overlopen is de cross-over tussen Friends en Mad About You. Beide series werden uitgezonden op NBC, speelden zich af in New York City én hadden Lisa Kudrow in de cast. Terwijl ze de vaste rol van Phoebe Buffay in Friends vertolkte, was ze tegelijkertijd te zien in een terugkerende rol van ‘Ursula the waitress’ in Mad About You.

Een tikkeltje verwarrend voor de kijkers, zo bedachten de schrijvers van de hitshows ook. Voor de cross-over besloten de schrijvers daarom Ursula de achternaam Buffay te geven, en haar te introduceren als de long lost tweelingzus van Phoebe. Ja, zo kan je het ook oplossen.

Superheldenseries

Ook recente shows als New Girl en Brooklyn Nine-Nine hebben elkaar al eens ontmoet. Maar de series die zich toch wel echt goed lenen voor cross-overs, en hier ook veelvuldig gebruik van maken, zijn superheldenseries. Zo werd Arrow’s honderdste aflevering gevierd met een week lang cross-over uitzendingen tussen Arrow, The Flash, Supergirl en Legends of Tomorrow. De natte droom van zo’n beetje elke comic fan.

Niet altijd succesvol

Hoewel ik als trouwe kijker van zowel Scandal als HTGAWM super excited ben voor deze cross-over, is The Guardian in dit artikel minder te spreken over de samensmelting. “Television has a long history of crossover episodes, and yet it arguably hasn’t produced a single successful example to date,” leest het artikel.

Zelf zie ik het wat rooskleuriger in, want vooral na het zien van deze eerste beelden, kan ik niet wachten!

Foto boven artikel: Kerry Washington Instagram & Viola Davis Instagram

Lees verder