I Am Not a Witch
I Am Not a Witch

I Am Not a Witch: prachtige beelden en een tikje absurdistisch (***)

Een toeristenbusje volgt, onder een klassieke soundtrack van Vivaldi, zijn weg door een woest landschap en komt tot stilstand bij een hek. Achter het hek zitten vrouwen, allemaal met dezelfde onverschrokken blik, wit geschilderde gezichten en allemaal vastgemaakt met een wit lint. “Zo vliegen ze niet weg,” legt de gids uit. De vrouwen zijn heksen.

Heks of geit?

Het is het openingsbeeld van I Am Not a Witch, het met een BAFTA beloonde langespeelfilmdebuut van regisseuse Rungano Nyoni. De film volgt een 9-jarig meisje. Ze wordt, zonder duidelijke aanleiding, beschuldigd van hekserij. This child is a witch,” wordt er simpelweg op het kantoor van de politiechef besloten, en het hele dorp stemt in. Er wordt een zogenoemde ‘witch doctor’ in de arm genomen en een kip, en dan is iedereen het erover eens: dit kind moet weg. Ze wordt verbannen naar een heksenkamp, waar de andere vrouwen haar omdopen tot Shula. In dit kamp krijgt Shula de keuze: wil je een heks of een geit zijn? Een andere keuze lijkt onmogelijk.

I Am Not a WitchHedendaagse hekserij

Rungano Nyoni, zelf geschoold als actrice, werd geboren in Zambia en groeide op in Wales. I Am Not a Witch maakte ze vanuit een afkeurende fascinatie voor heksenbeschuldigingen die vandaag de dag nog doodnormaal zijn in Zambia en Ghana. Beschuldigingen waar eigenlijk alleen vrouwen de dupe van zijn. Om de meest onbenullige redenen worden zij beschuldigd van hekserij om vervolgens verbannen te worden. Vrouwen wiens leven plotsklaps gelimiteerd is, enkel op basis van geruchten. Ongelooflijk, vond ook Nyoni. Ze maakte zich zo boos dat ze een maand lang bij een heksenkamp verbleef en een film schreef.

I Am Not a WitchI Am Not a Witch kreeg een BAFTA voor ‘Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer’ en werd voor 10 prijzen genomineerd tijdens de British Independent Film Awards waar er drie werden verzilverd.

MEER ARTHOUSEFILMS? Dit zijn onze tips voor de maand januari!

Eindoordeel (***)

I Am Not a Witch is een film vol prachtige beelden en soms absurdistische momenten.

Vanaf nu te zien op dvd en on demand (bijv. Pathé Thuis).

Lees verder