<i>I, Tonya</i>: de ‘dark side’ van kunstschaatsen #GiFkijkt
I Tonya film over Tonya Harding

I, Tonya: de ‘dark side’ van kunstschaatsen #GiFkijkt

Toen Margot Robbie het script had gelezen, wist ze niet dat het gebaseerd was op een waargebeurd verhaal. Ik had ook nog nooit van Tonya Harding gehoord. Nog steeds, na het kijken van de film, lijkt het verhaal te absurd voor woorden. Wie had ooit gedacht dat er zo veel drama zou zijn achter de schermen van de kunstschaatswereld? Ik kwam er achter tijdens de voorstelling van I, Tonya.

Redneck on ice

Tonya werd al op heel jonge leeftijd door haar moeder op het ijs gezet. Al heel snel bleek dat ze veel talent had. Het duurde dan ook niet lang voordat Tonya belangrijke wedstrijden begon te schaatsen. Maar al vanaf het begin merkte ze dat ze niet geaccepteerd werd in die fancy wereld. Dit had vooral te maken met de vooroordelen over Tonya. Ze kwam uit een arm gezin en werd eigenlijk bestempeld als een lompe redneck. Technisch was ze echter ontzettend sterk. In 1991 is ze de eerste Amerikaanse vrouw die tijdens een wedstrijd de Triple Axel doet.

En dan gaat alles mis op 6 januari 1994. De grote rivale van Tonya, Nancy Kerrigan, wordt op haar knie geslagen na een training. Men vreest voor haar plek in de Olympische Winterspelen. Na onderzoek blijkt al snel dat haar man Jeff Gillooly te maken heeft gehad met de aanval. Samen met ‘bodyguard’ Shawn Eckhardt, probeerde hij op die manier Tonya van een plekje te verzekeren op de Spelen. Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts met de carrière van Tonya.

Waar of niet waar?

Over die vraag begon ik te twijfelen terwijl ik de film keek. In de film heeft Tonya met de aanslag weinig te maken. Ze wist alleen dat Jeff iets aan het bekokstoven was, maar niets over zijn echte plan. Of dit de waarheid is, dat weet niemand. De echte Tonya Harding zegt van wel, haar (nu ex-) man zegt iets heel anders.

Regisseur Craig Gillespie (Lars and the Real Girl) heeft Tonya neergezet als een vrouw die weigert op te geven. Ze bleef ondanks alle tegenslagen een harde werker en een doorzetter. Als meisje werd ze mishandeld door haar moeder, als vrouw door haar man. Niemand leek haar te willen in de seksistische kunstschaatswereld en toch bleef ze het proberen. En toen werd alles van haar afgepakt. Ondanks dat het allemaal een vreemd verhaal is, had ik heel vele medelijden met haar.

verhaal gaat verder onder de foto

Geweldige acteerprestaties

Margot Robbie en Allison Janney (die Tonya’s moeder speelt) zijn allebei genomineerd voor een Oscar. Vooral de bijna onherkenbare Allison speelt de sterren van de hemel. Het geweldige spel van de actrices zorgt er mede voor dat je helemaal meegesleurd wordt in het absurde verhaal van Tonya Harding. Daarnaast is de Oscarnominatie voor Editing ook erg terecht. Margot Robbie trainde maandenlang om een beetje te kunnen schaatsen. Maar uiteindelijk kan je natuurlijk nooit tippen aan the real deal en werd de rest met CGI en stand-ins ingevuld.

Geweld, liefde, complottheorieën en toch ook nog een aardige dosis humor: I, Tonya lijkt de Goodfellas onder de schaatsfilms. Het is absoluut geen liefelijk portret vol met mooie glimlachjes en glitteroutfits. Integendeel, het is een film die de duistere kant laat zien van een professionele sportwereld waarin lang niet iedereen welkom is. En ik raad iedereen aan om zich daarin mee te laten slepen.

I, Tonya is vanaf donderdag 22 februari te zien in de bioscoop.

 

Lees verder