Iconen in de film: Grace Kelly (deel 2)§

In 1954 wordt Grace Kelly de populairste actrice ter wereld. In dat jaar komen er vijf films met haar uit en het publiek ziet haar als ideale tegenhanger van Marylin Monroe. Alfred Hitchcock kiest opnieuw voor Grace als hoofdrolspeelster in To catch a thief, waarvan de opnamen in de zomer van 1954 plaatsvinden in Monaco.

Gastredacteur Bertold Palthe is journalist en filmliefhebber. Hij schrijft voor GiF over de klassieke filmiconen. 

Advies van Onassis

Monaco verkeert in die jaren in een wankele staat. Prins Rainier is single, arm en ziet hoe het imago van zijn prinsdom steeds verder afzakt. En dan is er de dreiging van annexatie door Frankrijk als er geen troonopvolger is. Aristoteles Onassis, die inmiddels veel onroerend goed in Monaco bezit, geeft Rainier een advies: zorg voor een huwelijk met een beroemde filmster. Op zijn lijst prijkt wel Monroe maar geen Grace Kelly. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vindt er tijdens de opnamen van To catch a thief geen ontmoeting plaats tussen de twee.

Een bizarre rit

Grace is dol op Frankrijk. Ze leert de taal en geniet van de Franse cultuur. En van haar tegenspeler Cary Grant, een oudere charmeur, die al snel in haar ban raakt. Hij speelt een juwelendief die met pensioen gaat maar toch wordt verdacht van het stelen van de diamanten van een Amerikaanse weduwe. Grace acteert als haar dochter en eindigt uiteraard in de armen van de vermeende schurk. In één van de scènes rijdt Grace zonder bril op over een kronkelige bergweg. In werkelijkheid is medepassagier Grant doodsbang voor haar rijgedrag en houdt buiten het zicht van de camera het stuur van onderen vast. Op diezelfde weg zal Grace acht jaar later opnieuw rijden met fatale gevolgen…

Beeldschone, koele vrouw

Grace heeft een paar maanden eerder haar verloving met playboy en modeontwerper Oleg Cassini verbroken.

Ook interessant

Iconen in de film: Grace Kelly (deel 1)

Op het witte doek speelt ze precies de vrouw die Hitchcock voor ogen heeft: de beeldschone koele vrouw met de belofte van verborgen hartstocht. In 1955 is Grace aanwezig bij het filmfestival van Cannes en bedenkt een redacteur van Paris Match dat foto’s van haar met Rainier een mooie reportage zullen opleveren. Hij organiseert een diner waar de twee het middelpunt vormen. De prins ziet onmiddellijk zijn beoogde bruid. Maar voor Grace is het geen liefde op het eerste gezicht. “Ik zal wel leren van hem te houden,” vertrouwt ze een goede vriend toe.

Grace de zangeres

Ze gaat terug naar Amerika voor wat haar laatste filmrol zal worden. In de musical High Society speelt ze tegenover twee voormalige minnaars: Bing Crosby en Frank Sinatra. Grace neemt zangles en slaat zich dapper door dit nieuwe filmgenre. Ze is mooier dan ooit en Sinatra raakt weer hevig onder de indruk. Maar Rainiers verlovingsring houdt hem tegen. De soundtrack van de film verwerft de platina status. Rainier maakt zijn opwachting bij haar ouders die aan deze huwelijkskandidaat dit keer hun zegen geven. De prins weet er zelfs nog een bruidsschat van 2 miljoen dollar uit te slepen. Op 19 april 1956 zien 30 miljoen televisiekijkers het huwelijk van de eeuw.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer nieuws over acteurs.

Prinses Grace

Het huwelijk is bepaald niet altijd gelukkig. Rainier houdt er affaires op na en Grace stort zich op liefdadigheid. Er treedt verbetering op na de geboorte van prinses Caroline. Tijdens de eerste maanden van haar zwangerschap verbergt Grace haar bollend buikje achter de Hèrmes tas die later door iedere vrouw begeerd zal worden. Ze mist Hollywood en haar filmvrienden en is blij dat David Niven vlakbij woont. Tijdens een dineetje vraagt Rainier aan de Britse acteur en rokkenjager welke vrouw hij het meest had bemind. “Grace of course.” Hij herstelt zich snel: “Eh, eh Gracie Fields!”

Verbod op een terugkeer

Even is er sprake van een comeback want Hitchcock wil haar voor de hoofdrol in Marnie. Maar Rainier is onverbiddellijk, zeker nadat hij heeft gehoord dat Sean Connery in de film zijn tegenspeelster  verkracht. Later wil men Grace voor de rol van de maagd Maria in The Greatest Story Ever Told maar opnieuw verbiedt Rainier haar terugkeer op het witte doek. De twee echtelieden doen niet veel dingen samen. Zo verschijnt Grace ook alleen op het huwelijk van prinses Diana en Charles. Haar zuinigheid is gebleven: haar cadeau (een zilveren fotolijst) steekt schril af bij de enorme geschenken van de aanwezige sjeiks. Een klein rolletje speelt Grace nog wel in The Poppy is also a Flower in opdracht van Unicef. Haar gage bedraagt één dollar.

Moeder Grace

Ze stort zich op de opvoeding van haar kinderen en die geven alle drie de nodige probemen. Bij  de Monegasken is ze zeer geliefd, zelfs beduidend meer dan haar echtgenoot. Op 13 september 1982 rijdt Grace met dochter Stéphanie weer de bergweg van Nice naar Monte Carlo. Ze krijgt een beroerte en de twee storten in een ravijn. Stéphanie mankeert nauwelijks iets, maar Grace raakt in coma en sterft een dag later. In 2014 wordt er een film over haar leven gemaakt met in de hoofdrol Nicole Kidman. Het is maar een matig eerbetoon aan dit icoon in de filmgeschiedenis. Wie dat niet gelooft moet kijken naar haar Hitchcock films. Vooral Rear Window en To catch a thief zijn nog steeds het aanzien meer dan waard.

Foto boven artikel: Rear Window – © Universal Studios

 

Lees verder