Iconen in de film: Grace Kelly (deel 1)

Ze geldt als één van de mooiste actrices ooit. En realiseerde de droom van ieder jong meisje door te trouwen met een echte prins. Maar achter de facade van glitter en glamour huisden demonen en menig tragedie.

Gastredacteur Bertold Palthe is journalist en filmliefhebber. Hij schrijft voor GiF over de klassieke filmiconen. 

Zoektocht naar aandacht

Grace Kelly lijkt alles mee te hebben. Vader Jack is van arme Ierse afkomst maar wordt miljonair in de bouwwereld. Hij wint drie gouden Olympische medailles met roeien en koestert tevergeefs de ambitie om burgemeester van Philadelphia te worden. Moeder Margaret stamt af van Duitse aristocraten en geeft haar beeldschone uiterlijk door aan haar derde kind. Die is aanvankelijk nogal vatbaar voor ziektes en oogt lange tijd heel frêle. Haar vaders aandacht richt zich vooral op zoon Kell en het jongste zusje. Grace snakt naar meer waardering van haar vader en dat zal zich later manifesteren in een zoektocht naar de liefde van oudere mannen. Volgens bepaalde bronnen is haar vader goede vrienden met Joe Kennedy, de vader van de latere president. De twee heren zouden zelfs bekokstoven dat een huwelijk tussen zoon John en dochter Grace in ieders belang zou zijn. In ieder geval hebben de twee elkaar gekend via de feestjes van Frank Sinatra en Peter Lawford. Het zou wel verklaren waarom Jackie Kennedy later een hekel aan Grace heeft.

Huwelijksaanzoek

Al jong heeft Grace last van bijziendheid. Maar een bril dragen blijft voor het ijdele meisje niet bespreekbaar. Ze geniet veel vrijheid in haar jeugd. Na haar schooltijd verhuist Grace naar New York waar ze studeert aan de theaterschool. Ze woont in het Barbizon Hotel voor jonge rijke dames waar geen mannelijk bezoek is geoorloofd na 10.00 uur.

Ook interessant

Marilyn Monroe

Iconen in de film: Marilyn Monroe (deel 1)

Dat houdt Grace niet tegen. Zo krijgt ze een hartstochtelijke relatie met haar toneelleraar Don Richardson. Ze introduceert hem zelfs thuis waar onmiddellijk een onverbiddelijke afkeuring volgt. Grace krijgt toneelrollen, wordt een veelgevraagd model en acteert in talrijke soaps. Ze beleeft vele romances, zoals met Robert Evans, de latere regisseur van onder andere Love Story. Ze krijgt zelfs een huwelijksaanzoek van de Sjah van Perzië. Grace geniet volop van het leven. Ze is dol op champagne en dansen. En oudere mannen. Dit alles in schril contrast tot wat haar brave imago doet vermoeden. In 1951 krijgt ze haar eerste – zeer kleine – filmrol in Fourteen Hours maar de filmwereld heeft haar ontdekt. Ze speelt een belangrijke rol in de zwart-wit western High Noon en beleeft een hartstochtelijke affaire met haar tegenspeler Gary Cooper, veel ouder en getrouwd. Haar derde film zet haar definitief op de kaart als een belangrijke actrice.

#GraceKelly #HighNoon #LoydBridges #KatyJurado #Gary Cooper

A photo posted by Grace&Family (@graceandfamily) on

Kunstgebit

Mogambo speelt in Afrika en haar medeacteurs zijn Clark Gable en Ava Gardner. Gable is 35 jaar ouder maar dat weerhoudt Grace er niet van smoorverliefd te worden op de populaire acteur uit Gone with the Wind. Gardner is in alle opzichten de tegenpool van Grace: ze vloekt en zuipt als een kerel en heeft op dat moment een relatie met Frank Sinatra, die op bezoek komt in Kenia. Het stel heeft elke dag slaande ruzie die telkens in bed wordt goedgemaakt. Tijdens een scène waarin Masai-krijgers een dans opvoeren zegt Ava tegen Grace: “Laat ik eens kijken of het waar is wat ze over die zwarte Afrikanen beweren.” Om vervolgens hun lendendoekjes één voor één op te lichten om aan Grace te melden: “Nou, die van Frank is toch groter.” Grace is geschokt en gefascineerd tegelijk en raakt dik bevriend met Ava. Ze krijgt een relatie met Gable, die hij stopt vanwege het leeftijdsverschil. Grace is boos en vertelt journalisten: “Ik kreeg toch al genoeg van dat kunstgebit.”

Van schandpaal…

Ook Alfred Hitckock heeft Mogambo gezien en weet dat Grace Kelly de ideale actrice is voor zijn volgende film Dial M for Murder. Grace is volgens hem een vrouw met een koel uiterlijk en ietwat preuts imago, maar met de belofte van een hartstochtelijk brandend vuur van binnen. Ray Milland is haar tegenspeler en opnieuw valt Grace voor deze 24 jaar oudere getrouwde man. Maar dit keer loopt het mis. Hollywood en het bioscooppubliek zijn niet gediend van vrouwen die stoken in een gelukkig huwelijk. Milland wil zelfs zijn echtgenote verlaten. Hij en Grace dreigen beiden aan de schandpaal te worden genageld. Om hun carrière niet in gevaar te brengen, gaat Milland schuldbewust terug naar zijn vrouw en blijft Grace, die zelfs publiekelijk spijt betracht, eenzaam achter.

…. naar Oscar

Al snel is de hele wereld weer verliefd op haar. Net als haar tegenspeler in Country Girl. Bing Crosby (in de film met toupet en gehuld in een corset) vindt Grace eigenlijk te mooi voor de rol van zijn echtgenote. Maar de make up crew doet zijn best en brengt een nauwelijks herkenbare Grace op het doek. Met saaie kleding, zonder make up en met een bril op speelt Grace de beste rol uit haar carrière. Toch is Judy Garland favoriet voor de Oscar voor haar rol in A Star is Born. Maar Grace wint de award, die ze ontvangt uit handen van de mannelijke winnaar Marlon Brando voor On the Waterfront. ’s Nachts belt Garland in kennelijke staat haar rivale op en scheldt haar uit: Grace heeft haar laatste kans op een Oscar ontnomen terwijl Grace er nog vele zal gaan winnen. Dat zal niet gebeuren maar Grace heeft zichzelf op de kaart gezet als een serieuze actrice die ook met een dramatische rol uit de voeten kan. Crosby doet Grace een huwelijksaanzoek maar dat wijst ze gedecideerd af. De wereld ligt aan haar voeten en ze wil er alles uithalen. Toch zal het heel anders lopen dan ze zich voorstelt…

Lees verder