Marilyn Monroe
Marilyn Monroe

Iconen in de film: Marilyn Monroe (deel 1)

Een dom blondje, een matige actrice, een slechte zangeres, een mannenverslindster. En dan toch uitgroeien tot één van de grootste iconen uit de filmgeschiedenis? Marilyn Monroe werd aanbeden door miljoenen mannen en bewonderd door talloze vrouwen, die maar wat graag met haar wilden ruilen.

Gastredacteur Bertold Palthe is journalist en filmliefhebber. Hij schrijft voor GiF over de klassieke filmiconen. 

Geboren als Norma Jeane

Op 1 juni 1926 wordt Norma Jeane geboren in een ziekenhuis in Los Angeles. Ze zal nooit weten wie haar echte vader is. Moeder Gladys Baker is labiel en schizofreen en staat haar dochter twee weken na de geboorte af. Norma Jeane groeit op in verschillende pleeggezinnen totdat Gladys haar in 1933 weer in huis neemt. Na twee jaar wordt Gladys opgenomen in een psychiatrische kliniek.  Een vriendin van haar moeder neemt de voogdij en opvoeding van Norma Jeane op zich.

Ook interessant

Marilyn Monroe (deel 2)

Iconen in de film: Marilyn Monroe (deel 2)

Als ze verhuizen, trouwt de 16-jarige Norma Jeane met haar buurjongen om het zoveelste kindertehuis te ontlopen. Ze werkt aan de lopende band in een munitiefabriek en ontdekt dat haar verschijning mannenharten sneller doet kloppen. Fotografen ontdekken dat ook en ze  wordt een veelgevraagd pin up model en speelt zelfs in een pornofilm. Echtgenoot Jim Dougherty (21) is jaloers en bovendien vaak van huis vanwege zijn werk als zeeman.

Sex sells 

mv5bmtayntq4mdkzmdveqtjeqwpwz15bbwu2mda0mdkxng-_v1_
Met Jane Russell in Gentlemen prefer Blondes – bron: mptvimages.com

In 1946 volgt de scheiding en Norma Jeane stort zich op haar werk als model. Ze neemt de artiestennaam Marilyn Monroe (haar moeders meisjesnaam) aan en laat haar haar platinum blond verven na negen verschillende kleuren te hebben uitgeprobeerd.  Ze schroomt niet haar lichaam in de strijd te gooien als het gaat om het verkrijgen van filmrollen. In die tijd helaas bepaald niet ongebruikelijk. Ze krijgt een contract bij Columbia maar het balletje gaat pas rollen als in 1949 een fotograaf een serie naaktportretten van haar maakt. Daar krijgt ze welgeteld 50 dollar voor.  Eén daarvan zou onsterfelijk worden als Hugh Hefner deze gebruikt voor zijn Playboy.

Debuut op het witte doek

Marilyn maakt haar debuut op het witte doek in Dangerous Years, even later gevolgd door Scudda-Hoo. Veel om het lijf heeft het niet. Dat verandert door haar contract met Columbia waarmee ze doorbreekt door haar rollen in Asphalt Jungle en All about Eve. Die krijgen goede kritieken, ongetwijfeld mede als gevolg van de serieuze dramalessen die ze neemt. In 1952 krijgt ze haar fel begeerde hoofdrol in Niagara, gevolgd door Gentlemen prefer Blondes. Ze treedt op voor de Amerikaanse soldaten in Korea en krijgt talloze nieuwe fans. In dit jaar ontmoet ze baseballster Joe Dimaggio, waarmee ze twee jaar later in het huwelijk treedt.

Chanel #5

Marilyn besteedt veel aandacht aan haar uiterlijk. Ze laat haar neus en kin verbouwen, in die tijd nog vrij ongebruikelijk. Ze smeert haar gezicht vijftien keer per dag in met vaseline en Nivea. ’s Nachts draagt ze een bh, hoewel ze beroemd is vanwege haar “Chanel #5” antwoord op wat ze in bed draagt (red. alleen Chanel #5 dus). Overdag stopt ze die bh vol met attributen om haar borsten te accentueren. Op het doek speelt ze de begeerlijke blondine maar thuis leest ze dichtbundels, grote literaire werken en boeken over psychologie om  meer te weten over geestelijke afwijkingen, die in haar moeders familie veel voorkomen en waar ze doodsbang voor is.

70x een opwaaiende jurk

Ze speelt in veel, meestal vrij onbeduidende, films tot in 1951 The seven year itch uitkomt. Met daarin de beroemde scène waarin Marilyn op een metrorooster staat waarbij haar jurk opwaait.

Foot: MPTV - © 1955 20th Century Fox / MPTV
Foot: MPTV – © 1955 20th Century Fox / MPTV

Echtgenoot Joe is daarbij aanwezig en ergert zich kapot omdat bij de zeventig (!) takes elke keer haar slipje is te zien. Dat betekent flinke ruzies thuis en zal uiteindelijk leiden tot een scheiding. Marilyn geeft Joe weinig reden voor jaloersheid. Op één uitzondering na maar daar heeft hij toen nog geen weet van. Marilyn treedt tijdens een verjaardagsfeestje van de aanstaande president van Amerika op in een nauwsluitende jurk, die onlangs een ruim vier miljoen dollar opbracht op een veiling, en zingt daar, beneveld, omdat ze vanwege de zenuwen een fles champagne heeft leeggedronken in de kleedkamer, “Happy Birthday” . Een optreden met verstrekkende gevolgen en het begin van het tragisch einde van één van de grootste sterren van het witte doek.

(wordt vervolgd)

Volg Girls in Film op Facebook. Dan verschijnt het volgende deel in je timeline.

Lees verder