Iconen in de film: <i>Marilyn Monroe</i> (deel 2)
Marilyn Monroe (deel 2)

Iconen in de film: Marilyn Monroe (deel 2)

Immens populair maar toch een tragisch leven. Marilyn Monroe is gescheiden van Joe Dimaggio en vindt troost in de armen van de president. Ze hoopt zelfs op een huwelijk met de machtigste man op aarde. Maar die heeft andere plannen…

Gastredacteur Bertold Palthe is journalist en filmliefhebber. Hij schrijft voor GiF over de klassieke filmiconen. 

Haar tijd ver vooruit

Dat Marilyn een goed mens is, bewijst ze door haar geste aan Ella Fitzgerald, de bekendste zwarte jazz-zangeres uit die tijd. Ze bedingt bij de eigenaar van een nachtclub in Hollywood waar uitsluitend blanken worden toegelaten, dat Fitzgerald daar een week mag optreden met de belofte dat ze zelf elke keer op de eerste rij zal zitten.

Ook interessant

Marilyn Monroe

Iconen in de film: Marilyn Monroe (deel 1)

Zelf zingt ze ook in veel films zoals Gentlemen prefer Blondes en Some like it hot, die haar grootste succes zal worden. In één van de beste comedies aller tijden is Tony Curtis haar tegenspeler. De twee kunnen het overigens maar matig vinden getuige Curtis’ uitspraak: ‘Marilyn Monroe zoenen is hetzelfde als Hitler kussen.’ Maar Marilyn ontvangt een Golden Globe voor haar fantastische rol.

Affaires met beroemdheden

Ze beleeft talloze affaires met beroemdheden zoals Marlon Brando, Frank Sinatra en de Franse acteur Yves Montand met wie ze speelt in Let’s make love. Ze blijft ook op afroep beschikbaar voor president Kennedy. Ze is aan hem voorgesteld door Peter Lawford, een Britse acteur, die ooit bovenaan het lijstje van kandidaten voor de hoofdrol in de James Bond films prijkte. Zijn indrukwekkendste actie ooit is zijn huwelijk met Pat Kennedy, zusje van de president. Voor president Kennedy speelt hij de rol van pooier. Een behoorlijk drukke baan want Kennedy had volgens eigen zeggen twee keer per dag sex nodig om zijn rugpijn dragelijk te maken.

Betere schrijver dan echtgenoot

In 1956 trouwt Marilyn met de beroemde toneelschrijver Arthur Miller, die tien jaar ouder is. Hij is verrukt van haar verschijning, zij valt voor zijn intellect. Tot haar grote verdriet krijgt ze drie miskramen. In hetzelfde jaar vertrekken Marilyn en Miller naar Engeland waar al spoedig een Monroemania heerst. Ze is daar voor de opname van The Prince and the Showgirl met de beste acteur van dat moment: Sir Laurence Olivier. Toch wordt de film geen groot succes. In 1960 begint Marilyn aan The Misfits, waarvoor Miller het scenario schrijft. Haar tegenspeler is haar idool Clark Gable over wie zij ooit heeft gefantaseerd dat hij haar echte vader is. Een jaar later volgt de scheiding met Miller. ‘Ik denk dat hij een betere schrijver dan echtgenoot is,’ verklaart de superster.

Gezamenlijke minnaars

Ze gelooft dat Kennedy met haar zal trouwen. Maar de president stopt met de affaire en geeft haar over aan zijn broer Bobby met wie Marilyn een intense relatie krijgt. Ze denkt zelfs dat Bobby zijn echtgenote Ethel en zijn zeven kinderen zal verlaten om met haar te trouwen. Haar boezemvriendin Jeanne Carmen, zelf actrice in negentig films en golflerares van vele Hollywood sterren, probeert haar uit de droom te helpen. De minister en latere presidentskandidaat is streng katholiek. Bovendien is hij bezig met een intensieve jacht op maffia-leden. Waarvan enkelen bevriend zijn met Marilyn door haar relatie met Frank Sinatra. Jeanne en Marilyn nodigen Bobby uit voor een potje skinny dipping in Malibu. Tot zijn ontzetting komt hij erachter dat de dames hun schaamhaar roze hebben geverfd om hem te plagen. Dit soort grappen haalden de twee vriendinnen wel vaker uit met hun vele gezamenlijke minnaars.

Onprofessioneel gedrag

Maar Marilyn is niet gelukkig. Halverwege de opnamen voor The Misfits krijgt ze een zenuwinzinking en wordt opgenomen in een ziekenhuis. Het wordt er niet beter op wanneer Clark Gable twee weken na de première overlijdt aan een hartaanval. Ze wordt opnieuw opgenomen totdat Joe Dimaggio, die altijd haar beste vriend is gebleven, haar eruit haalt. In mei 1962 begint ze aan de opnamen voor Something’s got to give. Tijdens een scène in een zwembad trekt ze spontaan haar bikini uit waarmee ze de voorpagina’s van alle kranten haalt. Maar Marilyn is absoluut niet in staat om zich professioneel te gedragen. Ze vergeet haar teksten en komt soms helemaal niet opdagen. De producent ziet zich genoodzaakt de opnamen te stoppen. Dat deed ook Bobby Kennedy met hun affaire. De grond onder zijn voeten wordt veel te heet en hij is doodsbang dat de wereld er achter komt.

Dodelijke combinatie

In 1962 koopt Marilyn voor het eerst in haar leven een eigen huis in Brentwood, Californië, dat ze geheel in Mexicaanse sfeer laat inrichten. Door alle ontwikkelingen raakt ze verslaafd aan alcohol en drugs. De enige die ze nog vertrouwt is DiMaggio met wie ze zelfs van plan is te hertrouwen. In de nacht van 4 op 5 augustus rinkelt de telefoon bij Peter Lawford. Het is Marilyn en ze klinkt zo verward dat ze er afgrijselijk aan toe moet zijn. Toch gaat de besluiteloze acteur niet na haar toe. De volgende ochtend wordt ze dood gevonden door haar huishoudster. De officiële overlijdensakte vermeldt dat ze is gestorven aan een combinatie van champagne en slaappillen met als toevoeging ‘vermoedelijk’ zelfmoord. Onmiddellijk breekt de geruchtenstroom los. Veel mensen met Bobby Kennedy voorop, komt haar dood niet slecht uit. Bewijzen blijven uit. Trouwe vriend DiMaggio regelt de begrafenis en laat twintig jaar lang drie keer per week een bos rode rozen bij haar graf bezorgen. Voor zijn eigen overlijden luidt zijn laatste zin: ‘Eindelijk kan ik weer bij Marilyn zijn.’

Zes Marilyn kijktips

Marilyn Monroe speelde in 33 films. De belangrijkste die absoluut het kijken waard zijn:

* Niagara

* Gentlemen prefer Blondes

* The seven year itch

* Bus Stop

* Some like it hot

* The Misfits

Volg Girls in Film op Facebook voor meer filmiconen.

Lees verder