Michelle Hofman
Michelle Hofman

In de edit-keuken van Nieuwe Buren 3 #InHerShoes #video

Michelle Hofman is editor van Nieuwe Buren 3. Voor onze rubriek In Her Shoes neemt ze ons mee achter de schermen. Want hoe gaat dat nou precies in z’n werk, zo’n edit?

Wat vind je het leukste aan editen?

“Het leukste aan editen vind ik dat je al het materiaal al hebt. En dat je daarmee opnieuw iets kan maken, herschrijven, creëren en experimenteren.” Terwijl op de set al het materiaal wordt opgenomen, krijgt Michelle alle takes die zijn gedraaid. “Per take kijk ik waar het beste spel en emotie zit, dat belangrijk is voor die scène. Dat zet ik dan zo goed mogelijk achter elkaar, zodat het vloeiend in elkaar overloopt. Daarna komt de regisseur erbij en dan gaan we er samen doorheen om te zien waar de accenten verlegt kunnen worden.”

Is editen ingewikkeld?

“Het ziet er vooral heel ingewikkeld uit,” vertelt Michelle terwijl ze de op de computer de tijdlijn van een hele aflevering laat zien. Daarin zit niet alleen het beeld verwerkt, maar ook geluid, soundeffects en muziek.

Welke series kijk je zelf graag?

“Ik vind Better Call Saul en Fargo heel tof, door het lage tempo en de wijdse shots. Een hele nieuwe manier van film- of series maken. House of Cards vind ik echt te gek, Hannibal die helaas is afgelopen, en ja jeetje… nog heel veel meer!”

Let je tijdens het maken van een serie op de montage?

“Vaak valt het op als het slecht is geëdit,” lacht Michelle. “Maar als het heel goed in elkaar zit dan kijk ik echt gewoon de film of de serie en dan let ik er verder niet op.”

Hoe zet je de juiste emotie neer in montage?

“De componist van de serie komt vaak pas nadat alles gemonteerd is. Daarom gebruik ik tijdens het editen vaak bestaande muziek uit andere series, zoals Better Call Saul, als tijdelijke muziek. Daarmee kan ik een bepaalde emotie neerzetten waarvan ik denk dat het bij de scène past.”

Lees verder