Pascal's Craft op de persdag Soof 2
Pascal's Craft op de persdag Soof 2

In de spotlights: topstyliste Pascalle Koldenhof

Ze kleedt BN’ers als Carice van Houten, Halina Reijn en Jeroen Spitzenberger en was dit jaar voor de derde keer hofleverancier van het Nederlands Film Festival. Maak kennis met topstyliste Pascalle Koldenhof.

Je regelde maar liefst 28 looks voor het NFF, hoe kreeg je dat voor elkaar?

Pascalle Koldenhof
Pascalle Koldenhof

“Dat is een kwestie van heel goed plannen en een fijne samenwerking met designers. Ik ben een vak-freak, dus ik ben altijd aan het surfen op het internet op zoek naar nieuwe ideeën en ontwerpers met wie ik kan samenwerken. Deze kennis en weetjes komen goed van pas bij een klus als deze, want toen ik intakegesprekken met de dames en heren ging houden, kwamen in mijn hoofd vanzelf looks bovendrijven die bij hun wensen aansluiten. Ik werk heel erg op gevoel, en of het nu ervaring is of doordat ik helemaal in de personen duik en naar hen luister, bijna altijd is het dan helemaal raak. Daar word ik heel blij van.”

Waar haal je alle jurken vandaan voor de dames?

“Ik heb inmiddels een fijn netwerk waardoor ik snel kan schakelen. Ik werk graag met Nederlandse designers, mijn favorieten zijn Jan Taminiau, Claes Iversen, Mattijs van Bergen, David Laport, EstherDorhout Mees en Said Marhouf. Via Facebook heb ik contact gezocht met Said, bij wie ik o.a. de jurk van Rifka Lodeizen voor de Tonio-première regelde. En met de hulp van Ali El Yahiaoui van Concept 84 heb ik contact kunnen leggen met twee designers uit Dubai: Ezra en Michael Cinco. Nederland is een klein land, maar telt zwaar mee in de filmindustrie, want onze actrices acteren op internationaal niveau, dus ik vind dat je dat ook op de rode loper moet terugzien.

Pascal met Bracha
Pascal met Bracha

De rode jurk die Monic Hendrikx bij de Gouden Kalveren droeg was bijv. van Ezra. Bracha van Doesburgh droeg op het filmfestival een creatie van Michael Cinco. Hun ontwerpen worden ook gedragen door grote internationale sterren als Beyoncé, Lady Gaga en Jennifer Lopez, dus ik ben heel trots dat ook deze  samenwerking gelukt is. Net als dat ik trots ben dat Carice van Houten in Dior Couture loopt. Dat was veel investeren en gesprekken voeren. Het modehuis staat erom bekend alleen zijn naam te verbinden aan de groten van de filmwereld.”

De kracht van jouw looks is dat het geen eenheidsworst is, geen BN’er ziet er hetzelfde uit.

Pascalle Koldenhof: “Ja, dat vind ik zelf ook ontzettend belangrijk. Met nieuwe mensen voer ik altijd uitgebreide intakegesprekken om de outfit op hun persoonlijkheid af te kunnen stemmen. Bij een première of filmfestival is alle aandacht op hen gericht, dus het is belangrijk dat ze zich zélf blij en senang voelen. Als het lampje aangaat en een acteur of actrice stralend over die rode loper gaat, spring ik een gat in de lucht.”

Hoe ging het verder in de praktijk bij het NFF?

Pascalle en haar team
Met Fleur en Wadie

“Bij zo’n filmfestival zit de meeste tijd in het voorwerk. Dat begint al bij mijn lieve ouders en ex-man die bijspringen om op mijn kindjes te passen. Ik ben toch op de eerste plaats moeder. Daarnaast had ik tijdens dit event twee heel goede stylisten die me hielpen: Fleur Hoogeveen en Wadie El Fakhari. Ik regel de jurken, zorg dat de pakketten naar Nederland komen en goed ingeklaard worden.

Als ze binnenkomen, heb ik een doorpas met de actrices. En daarnaast regel ik ook de juwelen via Cartier, Bulgari en Jesse Jewelry en heb ik gesprekken met de kapper en visagiste voor de totale look. Een dag van tevoren maken we sets met de jurken, schoenen en juwelen. Vooraf check ik alle ritssluitingen, knopen en zomen om te voorkomen dat er iets niet goed zit. En voor de dag zelf maken we een callsheet waar precies opstaat wie op welke tijd gekleed wordt of bij de visagie zit. Door al het voorwerk loopt het meestal vrij gesmeerd.”

Gaat er nooit eens iets mis?

“Ja natuurlijk gebeurt er wel eens wat: iemand kan door omstandigheden te laat komen. Of een actrice is dikker of dunner geworden voor een rol, dan regel ik een nieuwe jurk. Ik heb ook altijd een enorme hutkoffer bij me waar naald en draad in zit – de skills van coupeuse moet je ook hebben – maar ook blarenpleisters, allerlei soorten bh’s, steunzolen etc. Ik vind dat het als stylist vooral belangrijk is om rustig te blijven, oplossingsgericht te denken en een fijne sfeer te creëren. Alles valt immers altijd op te lossen.”

Achter de schermen

Pascalle en Rifka Lodeizen
Pascalle Koldenhof en Rifka Lodeizen
Met Jeroen Spitzenberger
Met Jeroen Spitzenberger
Met Suus de Nies
Met Suus de Nies
Dozen vol jurken
Pakketten ophalen

Op de rode loper

Rode loper foto’s zijn van Arjo Franke.

Coverfoto door Janey van Ierland.

Lees verder