In deze acht van je lievelingsfilms is vreemdgaan okay

Een roze bril, high van elkaar en niets lijkt jullie geluk in de weg te staan. Je bent verliefd. Ik ben een romanticus en groot fan van romantische films. Lekker wegzwijmelen op de bank, een grote bak chocolade-ijs erbij en kijken maar. Als filmwetenschapper kijk ik wel altijd met een andere blik naar films en wat mij opviel en waar ik lichtelijk van schrok, is dat vreemdgaan okay is.

Althans, zo wordt het in veel romantische films gepresenteerd. Maar in mijn vriendenkring is vreemdgaan helemaal niet okay, ook niet onder bepaalde omstandigheden. Ik besloot “het buiten de deur snoepen” in romantische films wat nader onder de loep te nemen. Daarvoor heb ik negen films gekozen waarin dit gebeurt. Het zijn allemaal bekende films, die je waarschijnlijk wel hebt gezien. Zo niet, houd dan rekening met spoilers.

Gastredacteur Sharita Hart heeft Filmwetenschappen gestudeerd. Zij recenseert films en is eigenaar van Hart Producties.

1 – Titanic (1997)

Als je aan romantiek en films denkt, stuit je al snel op de Titanic. Een heerlijk liefdesverhaal tussen Jack en Rose, maar hoe eerlijk is deze relatie? Iedereen vindt dat Jack en Rose bij elkaar horen, maar wat we vergeten is dat Rose een relatie heeft met Caledon. En ja, hij is niet aardig en hij is de schurk, maar Rose gaat wel vreemd. Ze verbreekt de relatie niet en haar slippertjes met Jack worden geaccepteerd. Zelf heb ik de film twintig keer gezien en het blijft een van mijn favoriete films, maar de romanticus in mij vindt haar gedrag toch niet helemaal oké.

2 – You’ve got mail (1998)

Een andere romantische klassieker is ‘You’ve got mail‘. Wie kent de film niet? Hier gaat het over twee personen die elkaar leren kennen via het internet en elkaars soulmates blijken te zijn. Kathleen en Joe vallen als een blok voor elkaar, maar beiden hebben een vaste relatie. Als hun partners van huis zijn, beginnen zij stiekem met elkaar te chatten. In deze film wordt het geaccepteerd, omdat hun huidige partners uiteindelijk ook een andere relatie krijgen. Toevallig blijkt de vriend van Kathleen te vallen op de vrouw van Joe. Niets aan de hand dus. Het vreemdgaan wordt vergeven, iedereen leeft lang en gelukkig.

vreemdgaan
© 1998 – Warner Bros.

Lees ook: Waarom je deze nineties series als dertiger beter begrijpt dan toen je twintig was.

3 – Sweet Home Alabama (2002)

Maar wat vind je dan hiervan? In ‘Sweet Home Alabama‘ reist modeontwerpster Melanie af naar haar roots in Alabama om haar man Jake te dwingen tot een scheiding. Zij heeft hem zeven jaar niet gezien en is inmiddels verloofd met Andrew. Een keurige man en ook nog eens de zoon van de burgermeester van New York. Oh yeah, jackpot zou je denken. Maar nee, tijdens Melanie’s reis in Alabama ontdekt zij dat Jake toch eigenlijk wel heel leuk is. De vonk slaat over en de twee vallen voor elkaar. Hoe kan dit? Zij is verloofd en haar man is geen eikel. Toch wordt haar gedrag goedgekeurd. Waarom? Omdat Melanie haar hart volgt. Wat maakt het dan nog uit dat je vreemdgaat.

Ook interessant: Reese Witherspoon: ‘ouder worden in Hollywood is zwaar voor vrouwen’.

4 – The Wedding Planner (2001)

The Wedding Planner‘ gaat over trouwen. Je zou dus denken dat eerlijkheid en trouw centraal staan. Niets is minder waar. Mary organiseert trouwfeesten. Zij is goed in haar werk en helpt velen met hun ‘mooiste dag, maar haar eigen liefdesleven is een puinhoop. Dan krijgt zij Steve en Fran als klant. Tijdens de voorbereidingen van hun bruiloft gaat er iets behoorlijk fout, want Steve en Mary worden verliefd. Aan het einde van de film blijkt dat Fran geen gevoelens meer had voor Steve. Het gedrag van Mary en Steve wordt hiermee goedgepraat.

Vreemdgaan
© 2001 – Columbia Pictures, Inc.

 

5 – The Notebook (2004)

The Notebook, ja daar is ie dan. Deze film mag niet ontbreken als het gaat om romantische films. Je hebt hem vast wel gezien. Dan is je overspel ook opgevallen. Allie en Noah horen bij elkaar, maar als de ouders van Allie de relatie verbieden verliezen zij het contact. Allie leert de charmante, lieve Lon kennen en voor ze het weet is ze verloofd. Maar dan ziet zij een krantenartikel van Noah en besluit ze hem op te zoeken. Foute boel, want oude liefde vergaat niet. De twee worden opnieuw verliefd en willen hun leven samen delen. Allie heeft het wel moeilijk met haar keuze, maar kiest toch voor Noah. Lon blijft alleen achter. Hoe kan het dat Allie’s gedrag wordt gerechtvaardigd? Nou, ook zij volgt haar hart en Noah is haar thuis.

Lees ook: 10x waarom The Notebook favoriet is van -bijna- alle vrouwen.

6 – Up in the Air (2009)

Toen ik ‘Up in the Air‘ keek, dacht ik bij mezelf: eindelijk een romantische film. Maar niets was minder waar… Ryan vliegt veel voor zijn werk en is continu onderweg. Tijdens een van zijn reisjes ontmoet hij de aantrekkelijke Alex. De twee hebben gelijk een klik en beginnen een vluchtige relatie. Ryan wil meer en aan het einde van de film verrast hij Alex bij haar thuis, maar tot zijn grote verbazing blijkt Alex getrouwd en zelfs een moeder te zijn. Zijn romantische droom – zich settelen, een huisje en een toekomst – lijkt verder weg dan ooit. Maar wat het meeste opvalt: Alex doet heel luchtig over haar uitjes met Ryan. Volgens haar is er geen vuiltje aan de lucht  en is het volkomen normaal hoe zij handelde. Alles in de film was een leugen. En wéér was ik een illusie armer…

vreemdgaan
Up in the Air

7 – Water for Elephants (2011)

In sommige films is de partner een regelrechte klootzak. Mag je dan wel vreemdgaan? Veelal is het antwoord: JA. Water for Elephants is zo’n gevalletje. Hierin wordt vreemdgaan geromantiseerd. Jacob wordt verliefd op de betoverende Marlena. Marlena is getrouwd met August. Je zou denken dat het verhaal hier ophoudt, maar nee. August blijkt een bazige, egoïstische man te zijn, die niets om dieren geeft. Het contrast tussen de slechte August en de goede Jacob wordt tijdens de film steeds groter. De romanticus in mij kon ik het gevoel niet onderdrukken dat Jacob en Marlena bij elkaar hoorden. En dit is wat veel romantische films doen. Overspel wordt goedgekeurd zolang de initiële partner slecht gedrag vertoont. Toch blijf ik erbij: als Marlena netjes de relatie had verbroken met August, dan was er niets aan de hand geweest. Helaas werd deze keuze Marlena ontnomen, omdat August haar niet wilde laten gaan.

Volg Girls in Film ook op Facebook en Instagram.

8 – The Great Gatsby (2013)

Als je op zoek bent naar een liefdesverhaal met een grote L, dan is ‘The Great Gatsby‘ een echte aanrader. Afgezien van het goddelijke lichaam van Leonardo Dicaprio kun je heerlijk wegzwijmelen bij het liefdesverhaal tussen Daisy en Gatsby. Maar als je dieper kijkt, dan merk je dat deze hele film gaat over het buiten de deur snoepen. Niet alleen de man van Daisy gaat vreemd, maar Daisy zelf begint een affaire met Gatsby terwijl ze nog getrouwd is. Het is een verhaal over ontrouw, desillusie, leugens en bedrog. Uiteindelijk blijft Gatsby alleen over, wachtend op Daisy. Zij kiest ervoor om terug te keren naar haar man en haar affaire te vergeten. In deze film wordt vreemdgaan gezien als een vluchtige romance, waar je zonder problemen mee weg kunt komen. Tja, sneu voor Gatsby, maar Daisy komt er gewoon mee weg. Zonder probleem keert ze terug naar haar rijke leventje. Daarnaast zie je dat haar overspel wordt goedgekeurd, omdat de man van Daisy niet bepaald een gentleman is.

vreemdgaan
Warner Bros. Picture – © 2013 Bazmark Film III Pty Limited

Is vreemdgaan ok?

Ja, volgens sommige romantische films wel. Zolang je partner een eikel is en/of als je je hart volgt, mag het allemaal. Films weerspiegelen de maatschappij. Is dit dan hoe de maatschappij erover denkt en is mijn vriendenkring een uitzondering hierop? Niet alleen in films is dit terug te zien, maar ook in reclames: denk aan secondlove.nl, waar partners worden gepusht om vreemd te gaan. Zijn we dan echt zo ver gezonken dat vreemdgaan normaal is? Als hopeloze romanticus droom ik nog steeds van eerlijheid en trouw zijn aan elkaar. Dat vind ik pas romantisch. Wat vinden jullie?

Foto bovenaan artikel: Titanic – © 1997: Paramount Pictures

Lees verder