In deze vijf films zijn vrouwen de badass criminelen

In deze vijf films zijn vrouwen de badass criminelen

Wie zegt dat criminele bendes niet uit vrouwen kunnen bestaan?! Wij zijn fan van badass chicks. In de volgende vijf films staan criminele girl gangs in het middelpunt.

#1 Ocean’s 8 (2018)

Genre: Actie, Komedie, Misdaad | Regie: Gary Ross | Cast: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling e.a.

De Ocean’s-serie van Steven Soderbergh kwam tot een einde in 2007 met Ocean’s 13. Een veertiende deel zat er niet in omdat George Clooney dat niet zag zitten maar de keuze voor een vrouwelijke spin-off was snel gemaakt. Sandra Bullock speelt Debbie, de vervreemde zus van de criminele legende Danny Ocean. Samen met een groep vrouwen wil ze de overval van de eeuw plegen, tijdens het jaarlijkse Met Gala. Een recept voor galajurken, blinkende sieraden en stoere wijven. Nu te zien in de bioscoop.

#2 Set It Off (1996)

Genre: Actie, Misdaad, Drama | Regie: F. Gary Gray | Cast: Queen Latifah, Jada Pinkett Smith, Vivica A. Fox, Kimberley Elise e.a.

Vrouwen als een groep criminelen is op zich niks nieuws. In 1996 verschijnt Set It Up met Queen Latifah, Jada Pinkett Smith, Vivica Fox en Kimberly Elise in de hoofdrol. De film is een aanval op hoe het kapitalisme ervoor blijft zorgen dat vrouwen minder betaald worden dan mannen, met een nadruk op women of color. De vier actrices spelen vier conciërges die besluiten een bank te overvallen. Vooral het acteerwerk en de chemie tussen de actrices wordt in deze film geprezen. Niet on demand te zien.

#3 The Bling Ring (2013)

Genre: Misdaad, Drama | Regie: Sofia Coppola | Cast: Emma Watson, Katie Chang, Israel Broussard, Claire Julien e.a.

Sofia Coppola is een regisseur met een achtergrond in mode en design, wat duidelijk terug komt in haar films. The Bling Ring is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een groep tieners die in 2008 inbraken in de huizen van Hollywoodsterren. Emma Watson speelt de hoofdrol, een uitstapje van de Harry Potter films, waarin ze bewijst dat ze meer is dan Hermelien Griffel. Te zien via Pathé Thuis.

#4 Spring Breakers (2012)

Genre: Misdaad, Drama | Regie: Harmony Korine | Cast: Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine, James Franco e.a.

Spring Breakers is een uitdagende girls gone wild film vol voormalige Disney-sterren waarover de mening van de critici verdeeld was. Waar sommigen zeggen dat de film vrouwen als object wegzetten, spreken anderen juist van female empowerment. Dessalniettemin wordt de film een toekomstige cultklassieker genoemd én werd genomineerd voor de Gouden Leeuw in Cannes. Te zien via Videoland en Pathé Thuis.

#5 Widows (2019)

Genre: Misdaad, Drama, Thriller | Regie: Steve McQueen | Cast: Viola Davis, Elizabeth Debicki, Liam Neeson, Colin Farrell, Michelle Rodriguez e.a.

De nieuwste film binnen dit thema  is Widows van Steve McQueen. Een zinderende thriller over vier vrouwen die niets met elkaar gemeen hebben – behalve de achtergelaten schuld van hun criminele overleden echtgenoten. Samen nemen ze het heft in eigen handen om de klus af te handelen. Van de schrijfster van Gone Girl en met een fantastische sterrencast vol girlpower. Vanaf 3 januari 2019 in de bioscoop.

Bekijk de trailer hier.

Foto’s: Barry Wetcher, Nicola Goode, A24

Lees verder