vrouwelijke ondernemers
vrouwelijke ondernemers

Inspiratie: vrouwelijke ondernemers in films

Het leek mij leuk om een artikel te wijden aan “de zakenvrouw” in films. Hoe worden deze succesvolle vrouwen neergezet? Zijn ze keihard, ondervinden zij problemen of gaat het succes hen makkelijk af? Ik heb hier eigenlijk nooit zo opgelet, maar was erg benieuwd. Helemaal omdat ik sinds kort ook ondernemer ben. Ik heb drie films uitgekozen waarin vrouwelijke ondernemers centraal staan.

Joy: veel doorzettingsvermogen

Ik begin met een film die ik pas geleden heb gezien en waar ik erg onder indruk van was. Joy met de geweldige actrice Jennifer Lawrence van o.a. Silver Linings Playbook. De film gaat over Joy Mangano, een moeder van drie kinderen met een geweldige ingeving. Nadat ze met een mop iets moest opdweilen, kwam zij op het idee van “The Miracle Mop”. Een dweil die zichzelf uitwringt. In de biografische film volgen we haar weg tot succesvolle zakenvrouw. Joy begint met weinig geld en kan net aan rondkomen. Daarnaast wonen zowel haar kinderen, haar ouders (gescheiden), oma als haar ex-man bij haar in. Joy heeft een goed hart en veel doorzettingsvermogen. Het gaat haar niet makkelijk af. Ze krijgt schulden en niemand gelooft in haar. Totdat ze Neil Walker van een televisiezender ontmoet. Hij geeft haar de kans om haar mop te verkopen via een soort van Tell Sell programma. Vanaf dat moment gaan de zaken goed. Maar dan blijkt er een bedrijf te zijn, dat haar mop namaakt en daar veel mee verdient. Joy weet zichzelf staande te houden en slaat terug. Na deze fiasco mag ze zich uiteindelijk toch succesvolle zakenvrouw noemen. Opvallend is dat de film vooral de goedheid van Joy laat zien. Na haar succes, probeert haar familie een extra slaatje uit haar te slaan. Ondanks dit gegeven blijft Joy hen steunen. Daarnaast is de wereld waar zij in komt een echte “mannenwereld”. Zij moet dan ook haar mannetje staan. Na een paar keer vallen, lukt haar dat prima. Joy is uiteindelijk een keiharde zakenvrouw, maar met compassie. De film sluit dan ook af met hoe zij andere ondernemers (die aan het begin van hun succes staan) helpt. Deze film gaf mij hoop. Met veel doorzettingsvermogen kom je er wel.

Te zien via o.a Pathé Thuis. 

Sunshine Cleaning: toch een man nodig?

Een film waar ik gelijk aan moest denken toen ik met dit artikel begon, is Sunshine Cleaning (2008). Het verhaal gaat over Rose die een bedrijfje start in het schoonmaken van huizen van overleden mensen. Ze neemt haar zus Norah in dienst, een losbandige vrouw die weinig verantwoordelijkheid kent. Beide vrouwen hebben weinig geld en zien een gat in de markt als ze horen wat de verdiensten zijn met het schoonmaken van dit soort huizen. Je doet dit natuurlijk niet voor de lol, maar werk is werk. Dan slaat het noodlot toe. Norah steekt per ongeluk een huis in brand en de verzekering vergoedt niets. Rose heeft daardoor een schuld van 40.000 dollar. Het lijkt het einde van hun succesvolle bedrijf. Gelukkig hebben ze een liefdevolle vader. Hij verkoopt zijn huis en met dat geld kan Rose opnieuw beginnen. De zussen werken keihard en doen dingen waar wij nee tegen zouden zeggen. Opvallend is dat een man, de vader van Rose, uiteindelijk ervoor zorgt dat zij verder kan gaan met haar bedrijf. Ik kon het niet laten dit te lezen als  een soort van verkapte boodschap is. Hebben wij zakenvrouwen dan toch de mannen nodig om succesvol te worden? Of is dit gewoon een vader die van zijn dochter houdt? Ik weet het niet. Het viel me op dat zowel Norah als Rose niet overdreven aardig zijn. Beiden hebben wel een goed hart.

Te bestellen via o.a Bol.com

Chocolat: een vriendelijk karakter

Chocolade, de guilty pleasure van elke vrouw. Hoe mooi wil je het hebben? Een film uit 2000 over een chocolaterie gerund door een succesvolle zakenvrouw. In een klein dorpje opent Vianne haar winkel. Zij komt er al snel achter dat de mensen uit het dorp niet gewend zijn aan een vrouw met ambitie. De opening van de chocoladewinkel vindt ook nog eens plaats tijdens de vastentijd. Dat is al helemaal not done. Toch laat Vianne zich niet weerhouden en beetje bij beetje wint zij de harten van de buurtbewoners. Zo weet zij van iedere klant de favoriete chocoladesoort. De enige persoon waarbij ze het niet weet is de sexy zigeuner Roux, gespeeld door Johnny Depp. Ook hier zien we weer dat “de zakenvrouw” een vriendelijk karakter heeft en haar goedheid leidt tot succes. Van de keiharde zakenvrouw, die alles op alles zet om succes te hebben, is geen sprake. Door de vriendelijkheid van Vianne gaan mensen anders naar haar kijken en sluiten ze haar in hun hart.

Te bestellen via o.a bij iTunes en Bol.com

Girl Power

Als vrouwelijke ondernemers zijn deze representaties een echte inspiratiebron. Met veel doorzettingsvermogen, een goed idee en talent, kom je er wel. Als iets mij blij maakt zijn het wel deze onafhankelijke sterke dames. Ben je op zoek naar een dosis girl power? Dan raad ik je deze films ten sterkste aan. Ik ga in ieder geval vol goede moed en inspiratie maandag weer aan het werk als ZZP’er.

Afbeelding boven artikel: Jennifer Lawrence in Joy (2015)

Lees verder