interview Emilia Clarke: ‘Die term “sterke vrouw” moet de wereld uit’

Ze is vanaf 23 mei te zien in Solo: A Star Wars Story, maar we kennen haar vooral als drakenmoeder Daenerys uit Game of Thrones. Aan Girls in Film vertelt Emilia Clarke over het emotionele afscheid van ‘Khaleesi’.

Vertel eens wat meer over Qi’ra, je personage in Solo: A Star Wars Story.

“Qi’ra en Han gaan ver terug, ze groeiden samen op, waren echt partners in crime. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in zijn ontwikkeling. Ze waren altijd heel erg close, maar toen ze begonnen te ontdekken of er méér was dan vriendschap, werden ze uit elkaar gerukt. Natuurlijk zit er ook een romantische lijn in de film, maar alles heeft een twist; je weet nooit wie er wel en wie er niet te vertrouwen is.”

lees verder onder de foto

Emilia Clarke is Qi’ra in SOLO: A STAR WARS STORY.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

Is Qi’ra de femme fatale van de film?

“Een beetje wel, ze is een mysterie. Er is iets bijzonders aan hun relatie, maar je kunt er niet precies je vinger op leggen wie ze is en wat haar intenties zijn. Elke keer als je denkt dat je haar door hebt, blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Best lastig om te spelen, ze heeft zoveel verschillende kanten, maar dat maakt een rol natuurlijk des te interessanter.”

Je speelt vaak sterke vrouwenrollen, ben je daar bewust naar op zoek?

“Ik krijgt die vraag heel vaak en ben het een beetje zat om hier antwoord op te geven. Laat dat bijvoeglijke naamwoord ‘sterk’ vallen, het suggereert dat alle andere vrouwenrollen zwak zijn, en dat is niet zo. Aan mannen wordt ook nooit gevraagd hoe het voelt om een sterke rol te spelen. Echt, die term ‘sterke vrouw’ moet de wereld uit, het is seksistisch.”

Ook interessant: interview met Rosie Mac, body double van Emilia Clarke in Game of Thrones

Hoe kijk jij aan tegen de scheve verhoudingen tussen mannen en vrouwen in Hollywood?

“Ik heb me nooit zo gerealiseerd hoe erg het was. Game of Thrones was mijn eerste serieuze job en ik ben daar altijd hetzelfde voor betaald als mijn mannelijke collega’s. Doordat ik zelf niet werd gediscrimineerd, dacht ik dat het allemaal wel meeviel. Pas later werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt: de verschillen in lonen zijn enorm. Ik denk dat het helpt om er open over te praten, dat is de enige manier om seksisme te bestrijden.”

Hoe kijk je aan tegen het naderende einde van Game of Thrones?

“Het is natuurlijk emotioneel dat het gaat stoppen. Het voelt alsof ik uit huis ga: aan de ene kant is het opwindend, maar tegelijkertijd ook verdrietig en eng. Niemand van ons weet hoe de serie zal eindigen. Ze filmen verschillende eindes, en vertellen zelfs de hoofdrolspelers niet wat er werkelijk gaat gebeuren. Volgens mij vertrouwen ze ons ook niet haha.”

 

Emilia als Daenerys in Game of Thrones

Lees ook ons interview met Gwendoline Christie, de stoerste vrouw uit Game of Thrones.

Is er leven na Game of Thrones?

“Ik hoop het. (Lachend:) Al zal het niet meevallen om de serie zomaar los te laten, Khaleesi maakte zo’n groot onderdeel uit van mijn leven. Tot nu toe zijn er steeds interessante rollen op mijn pad gekomen, maar ik ben ook heel realistisch over Hollywood. Morgen kan het allemaal voorbij zijn met mijn carrière. Dus ik pak alles met beide handen aan en leef mijn droom.”

Solo: A Star Wars Story is vanaf 23 mei te zien in de bioscoop. Check hier de trailer.

foto boven artikel: Solo: A Star Wars Story – Lucasfilm Ltd. & TM

Lees verder