interview Eva van de Wijdeven
interview Eva van de Wijdeven

Eva van de Wijdeven: “ik zou de rol van Leonardo in Wolf of Wallstreet willen spelen”

Het is een koude maandagochtend als ik door de sneeuw over de gracht loop op weg naar mijn eerste interview. Ik ga naar de persdag van Huisvrouwen Bestaan Niet en spreek daar Eva van de Wijdeven over haar rol van de controlfreak Gijsje, huisvrouwtje uithangen, acteren en ambities.

Celblok H

Grappig genoeg ken ik Eva al. Drie jaar geleden speelde ik een heel tof maar ook totaal niet noemenswaardig bijrolletje in Celblok H. Een gevangene met doorgeslikte heroïnebolletjes die op knappen staan, met een dramatisch einde als gevolg. Terwijl Eva me daarin met alle geweld laxeermiddel door mijn strot probeert te duwen, zitten we nu in een luxueus hotel op de Prinsengracht.

Interview Eva van de Wijdeven

Celblok H is een serie die Eva nauw aan het hart ligt. Ze is nog goed bevriend met de cast en zou nog best een nieuw seizoen willen maken. We grappen dat mijn rol misschien dan ook een reprise kan maken in een flashback.

Overigens heeft Eva haar rol in Huisvrouwen Bestaan Niet ook indirect te danken aan Celblok H. Regisseuse Aniëlle Webster benaderde haar voor het personage van Gijsje na samen gewerkt te hebben aan de gevangenisserie. Een opvallende keuze, gezien dit een compleet andere rol is.

Hoe was het om komedie te spelen na veel dramarollen?

“Heel fijn. Ik vond het heel verademend om een ander soort genre te doen. En een film draaien is ook weer heel anders dan een serie. Het heeft een andere discipline, een ander soort spanningsboog. Ik heb veel televisie en theater gedaan en ik wilde al heel lang wat meer films doen en dat moet ook maar gebeuren. En nu sta ik hier! Ik heb heel veel geleerd, maar het ging ook zo snel voorbij. Ik had nog wel wat langer op de set willen staan.”

De chemie tussen jou, Loes en Jelka komt goed naar voren in de film. Hoe was het om met hen te spelen?

“Geweldig! Loes en ik kenden elkaar al uit ‘het vak’ maar hadden nog nooit samen gewerkt. En Jelka en ik waren ook gewoon meteen dikke mik. Het was een hele goede match. En de set was ook gewoon heel fijn, alleen maar leuke mensen en een fijne energie.”

De film heet Huisvrouwen Bestaan Niet. Zou jij nou een goede huisvrouw zijn? Ik heb bijvoorbeeld al moeite om mijn cactussen in leven te houden.

“Haha! Ja, planten, daar ben ik ook niet zo goed in. Terwijl ik wel heel erg van tuinieren hou. Binnenkort ga ik verhuizen naar een huis met een tuin, en ik denk dat ik echt ga wonen in die tuin. Maar ik hou wel van huiselijke dingen doen. Boodschappen doen vind ik bijvoorbeeld heerlijk! En ik vind het fijn als mijn huis is opgeruimd, maar ik maak er ook wel een bende van.

lees verder onder de foto

interview Eva van de Wijdeven

Ik ben niet zoals mijn personage Gijsje, die een controlfreak is met smetvrees en altijd alles gestructureerd op orde heeft. Maar ik word wel altijd heel rustig van opruimen en schoonmaken. Het is toch ook een beetje alsof je de boel in je hoofd een beetje opruimt. Ik heb best wel behoefte aan dat thuiskomen en dat rommelen en een beetje het huisvrouwtje uithangen af en toe. Maar daar staat wel tegenover dat je ook een hele hectische carrière hebt en allerlei andere wilde dingen doet.”

Ook interessant: dit zijn de favoriete films en series van Eva van de Wijdeven.

Je hebt een mooie carrière. Ben je blij met hoe het nu loopt?

“Ja, ik ben heel blij! Ik vind het een wonder eigenlijk, dat ik 15 jaar later nu hier zit. Toen ik begon had ik eigenlijk nog niet echt de droom om te gaan acteren. Maar toen ik als 16-jarige op de set kwam wist ik: wow, deze wereld vind ik te gek en fantastisch. Dat ik nu dan zoveel jaren later in de kerstfilm van Nederland speel vind ik wel te gek.”

De laatste tijd klinken er steeds meer vrouwenstemmen die vinden dat er te weinig goede vrouwenrollen worden geschreven. Hoe sta jij daarin?

“Nou, ik vind vaak de mannenrollen ook wel interessant. Bijvoorbeeld Leonardo DiCaprio in Wolf of Wallstreet, die rol had ik ook wel willen spelen. Maar ik ben ook heel blij met mijn rol in Celblok H, zo’n extreem type. Zulke rollen zie je gewoon niet veel als vrouw. Het verbreedt wel steeds meer, maar ze liggen niet voor het oprapen. Angelina Jolie vind ik wel een voorbeeld in het spelen van mooie rollen. Ik zou heel graag nog eens een echte actiefilm willen draaien, dat lijkt me heel tof. De Nederlandse Tomb Raider.”

Eva werpt een blik op het kartonnen cardboard achter ons waarop de poster staat afgebeeld. “Vreselijke foto trouwens. Is toch niet normaal?”

Vind je het moeilijk om jezelf terug te zien?

“Het is niet alsof ik thuis blijf om naar mezelf te kijken. Het hangt er van af. Soms kijk ik naar mezelf en denk ik: ja dat is in ieder geval wat ik heb proberen te spelen. Andere keren kan ik me ook afvragen: hoezo heb ik dat zo gedaan? Maar dat kritische oog is ook goed, dat houd je een beetje scherp.

Vaak heeft het bij mij met rust te maken. Ik moet altijd rust nemen in mijn spel en dat is mijn leerpunt voor de rest van mijn leven. Rust, rust, rust. Want als ik het met rust had gedaan, dan was het over gekomen.”

Waar droom je nog van?

“Ik ben op zoek naar een andere vorm van expressie. Dat hoeft niet met film, televisie of theater te maken te hebben. Ik wil me verder ontwikkelen in mijn creativiteit. Bijvoorbeeld door rust te vinden in mijn spel of door uit mijn comfort zone te gaan. Dat is allemaal niet echt concreet, maar ik heb wel heel erg behoefte aan expressie en ontwikkeling en kijken hoe ik mezelf kan uitdagen.”

Heb je nog goede voornemens voor 2018?

“Ik wil gaan mediteren. Ik draai nu al een maand lang elke ochtend van die zen muziek en dat doet al heel veel goeds. In 2018 wil ik erbij gaan mediteren. Eigenlijk gaat het tegen alles wat ik ben in, want ik heb daar zo geen geduld voor, haha. Maar ik ga het wel proberen.”

Interview Eva van de Wijdeven

Huisvrouwen Bestaan Niet is sinds 21 december te zien in de bioscoop.

Lees verder