Interview <i>Gwendoline Christie</i>: de stoerste vrouw uit <i>Game of Thrones</i>
Interview Gwendoline Christie

Interview Gwendoline Christie: de stoerste vrouw uit Game of Thrones

Ze is nu te zien in het achtste seizoen van Game of Thrones. Girls in Film’s Jill sprak met de stoerste vrouw uit de serie: Gwendoline Christie, oftewel Lady Brienne.

Is ze in het echt ook zo lang, is de meest gestelde vraag die ik krijg als ik vertel dat ik Gwendoline Christie (38) heb gesproken in Londen. Ja dat is ze, met haar 1 meter 91 is ze een reuzin binnen Hollywood, waar de mannen klein en de vrouwen fijn zijn. Toch komt ze gewoon op torenhoge Louboutins binnenlopen, haar handelsmerk.

Wat meteen opvalt, is dat de actrice, die iedereen inmiddels kent van haar indrukwekkende rol als Brienne of Tarth in Game of Thrones, in werkelijkheid veel zachter is dan in de serie. Haar stem klinkt lief en bedeesd en haar verfijnde gezicht doet nog het meest denken aan een porseleinen pop. “Ik vond het te gek om zo’n heftige metamorfose te mogen ondergaan voor Game of Thrones. En het gekke is: mensen herkennen me altijd, terwijl ik in de serie veel groffer ben. Het zal wel door mijn lengte komen”, lacht ze.

1) Kende je Game of Thrones al toen je werd gecast?

“Zeker weten, ik was een groot fan van de boeken en dan met name van de manier waarop vrouwen worden neergezet. Ze zijn sterk en kwetsbaar tegelijkertijd, wat ze pas echt powerful maakt. Het was even de vraag hoe dat naar het scherm zou worden vertaald. Vaak zie je vrouwen toch de ondergeschikte rollen spelen. Maar niet in Game of Thrones: hier zijn de vrouwen eigenlijk nog sterker dan de mannen, kijk maar naar Cersei, Daenerys, Sansa en Brienne, die The Hound verslaat.”

Lees ook: Game of Thrones: als je eenmaal begint, ben je ‘hooked’.

2) Schrok je toen je jezelf voor het eerst terugzag als Brienne?

“Ja, soms schrik ik nog steeds, al wil ik dat niet, want eigenlijk twijfel ik of ze wel echt lelijk is of dat mensen haar zo zien door wat ze uitstraalt. Toen George R.R. Martin haar rol schreef, had hij Beauty and the Beast in gedachte. Alleen heeft hij de formule omgedraaid en is in dit geval de man, Jaime Lannister, de beauty en zij het beest. Ze heeft echter ook haar mooie kant, doordat ze zo kwetsbaar en loyaal is.”

Gwendoline Christie en Sophie Turner in Game of Thrones (2011) © 2016 HBO

3) Wat zijn jouw overeenkomsten met haar?

“Brienne is een vrouw die buiten de samenleving staat vanwege haar lengte en haar voorkomen, dat herken ik wel uit mijn jongere jaren. Ik was door mijn lengte en mijn lichte haar een buitenbeentje en had het gevoel dat ik nergens bij hoorde. Het veranderde toen ik Tilda Swinton voor het eerst zag in de film Orlando. Hier was iemand die op mij leek, een succesvol actrice nog wel. Dat maakte dat ik ging geloven dat een acteercarrière voor mij misschien ook wel was weggelegd. Toen ik op mijn vijftiende naar de toneelschool ging, zag elk meisje er hetzelfde uit: klein, slank en knap. Maar in plaats van me af te laten schrikken, dacht ik: Laat mij maar die andere, écht interessante, rollen spelen.”

Misschien ook interessant: Rosie Mac: lichaam van Daenerys in Game of Thrones.

4) Heeft Game of Thrones je leven veranderd?

“Absoluut, ik geloof soms nog steeds niet dat dit mijn leven is en sta dan tegen de televisie te schreeuwen: ‘Ik zit daarin, ik zit daarin.’ Mensen spreken me continu aan op straat, eigenlijk altijd positief, omdat deze serie zo’n enorme impact heeft. En ik ben bij de Emmy’s geweest, waar we ook nog de prijs voor beste tv-serie mee naar huis mochten nemen. Dat was heel onwerkelijk en bijzonder om mee te maken met al mijn collega’s die zo hard aan deze serie werken.”

Interview Gwendoline Christie
Gwendoline Christie in Game of Thrones (2011) © HELEN SLOAN

5) Waar droom je nog van?

“Meespelen in Star Wars was mijn grote droom, ik moest en zou in die film zitten. Ik had al zo vaak aan mijn team laten vallen dat ik een rol wilde, dat mijn zaakwaarnemer zei: ‘Oké, oké ik probeer het wel.’ Toevallig was Nina Gold, die de casting voor Game of Thrones heeft gedaan, ook met Star Wars bezig. Ze zei: ‘O ja, we waren al over Gwendoline aan het praten.’ Vervolgens ben ik op gesprek geweest en heb ik nog maanden moeten wachten tot het daadwerkelijk rond was. Bij Game of Thrones waren ze zo lief om er zelfs mijn draaischema op aan te passen. Ik kon het pas écht geloven toen ik mijn eerste scriptlezing had met alle acteurs die ik al mijn hele leven bewonder.”

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

6) Wat kunnen we in het zevende seizoen van Game of Thrones verwachten… Gaat Brienne het overleven?

“Daar mag ik helemaal niets over zeggen. De set van Game of Thrones is zo ongeveer de best bewaakte plek ter wereld en de scripts worden behandeld alsof ze staatsgeheimen bevatten. Je zult het dus zelf moeten gaan zien…”

Dit interview is gehouden ten tijde van seizoen zeven. Inmiddels weten we dat Brienne ook in het achtste seizoen te zien is 😉

Gwendoline Christie is elke maandagavond te zien in het achtste seizoen van Game of Thrones. 

Lees verder