interview met Kate Winslet
interview met Kate Winslet

Kate Winslet: ‘Hollywood is een kweekvijver voor anorexia patiënten’ 

Van alle Hollywood-vrouwen die roepen dat ze ‘zo lekker normaal’ zijn gebleven, is er eigenlijk maar eentje die ik écht geloof: Kate Winslet. Ik bedoel, Jennifer Lawrence mag roepen dat ze ‘die dikke actrice’ werd genoemd. Haar lijf komt dichter in de buurt van een Victoria’s Secret-model dan dat van een ‘normale’ vrouw zoals jij en ik. En Scarlett Johansson mag dan beweren een low-key leven te leiden, ze vertoeft wel in peperdure appartementen in New York en Parijs mét door man. Lees hier het interview met Kate Winslet.

Twintig jaar na haar doorbraak

Bij Kate ben ik het echter geneigd te geloven als ze zegt dat ze nooit herkend wordt, ‘omdat ze in het echte leven de minst glamorous persoon ter wereld is.’ Of om haarzelf te quoten: ‘Meestal kun je me uittekenen in een joggingbroek, op Uggs en zonder make-up.’ Ook qua figuur kan ze zomaar door voor een ‘echte’ vrouw met haar gezonde maat 38-40. In Hollywood noemen ze dat ‘vol’, in de echte wereld noemen we dat ‘prachtig’. Kate is na lange tijd weer eens te zien in de bioscoop, namelijk in Collateral Beauty. Bovendien is het in 2017 twintig jaar geleden dat haar grote doorbraakfilm Titanic uitkwam. Hoog tijd voor een interview dus…

1. Je bent hét voorbeeld van de ‘echte’ vrouw, ben je daar trots op?

“Ik ben trots dat ik een mooie carrière heb, een fijne relatie en drie fantastische kinderen, en dat ik geen gewicht heb hoeven verliezen om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Of ik het prototype van de ‘echte’ vrouw ben, weet ik niet, want mijn leven is soms ook behoorlijk hysterisch. Maar qua uiterlijk vind ik zeker dat Hollywood een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid. Dit is niet hoe ‘echte’ vrouwen eruitzien en ik geloof ook niet dat je alleen maar succes kunt hebben als je maatje nul hebt.”

What's your fav Kate Movie? ✨ Love this dress btw 😻 #KateWinslet

A photo posted by ⠀⠀⠀ Kate Winslet ❦ | Fanpage (@kateelizabethwinslet99) on

2. Je gewicht is in het verleden vaak punt van discussie geweest, toch?

“Klopt, na Titanic kwam ik bekend te staan als ‘voluptueuze actrice’. Belachelijk, want ik had maat 38 bij een lengte van 1 meter 69. Eén keer heeft een blad mij zo bewerkt op de cover dat ik eruitzag als een supermodel, woedend was ik daarover. Hollywood is een kweekvijver voor anorexia-patiënten. Als ik de jonge actrices van nu zie, wil ik ze door elkaar schudden en roepen: Het is oké om te eten.”

3. In 2017 is het twintig jaar geleden dat Titanic uitkwam, hoe kijk jij daar op terug?

Titanic is de film geweest die mijn leven op zijn kop heeft gezet; vanaf dat moment was ALLES anders. Ik werd behandeld als een superster, en hoe leuk dat ook klinkt, ik vond het best verwarrend. Ik ben blij dat ik niet met een spuit in mijn arm, cocaïne snuivend of dronken in de goot ben geëindigd. De verleidingen waren er zeker, maar ik heb er nooit aan toegegeven. Ik dank dat aan een gedegen opvoeding met de juiste normen en waarden. Titanic heeft me ook veel gebracht trouwens: sinds die film had ik de projecten voor het uitkiezen, een luxe waar ik nog steeds van profiteer.”

4. Wat is je reactie als je kinderen morgen zeggen: Mam, ik wil ook acteren?

Ook interessant

Titanic

10 keer waarom Titanic voor altijd in ons hart blijft

“Dan zou ik ze zeker niet ontmoedigen, want dit is het mooiste werk wat er is. Mijn kinderen mogen doen wat hen gelukkig maakt en als ze besluiten in mijn voetsporen te treden, zal ik ze helpen waar ik kan. Ik zal ze echter nooit pushen; ik heb een hekel aan moeder die hun kroost zo nodig richting de spotlights moeten duwen.”

5. Je bent nu te zien in Collateral Beauty. Hoe was het samenwerken met Will Smith?

“Fantastisch, ik ben gek op Will, hij heeft een charisma wat ik nog nooit eerder bij iemand heb gezien in mijn leven. Will kan een hele kamer tot leven brengen door alleen maar te glimlachen. Hij behoort, samen met Leonardo DiCaprio, tot mijn favoriete personen in de film-business. Leo en ik hebben nog regelmatig contact. Hij is als een soort oom voor mijn kinderen en een vertrouwenspersoon in mijn leven. Als ik ergens mee zit, vraag ik hem om advies; Leo kent meer van mijn geheimen dan wie dan ook.”

Volg Girls in Film op Facebook voor meer interviews met acteurs en makers in je timeline.

Foto boven: Kate Winslet in Collateral Beauty. Foto: Barry Wetcher – © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc.

Lees verder