<i>interview Dan Karaty:</i> haat-liefde verhouding met Hugh Grant
interview met Dan Karaty

interview Dan Karaty: haat-liefde verhouding met Hugh Grant

Geen Soof 2 zonder Jim Cole, oftewel Dan Karaty. De charismatische danscoach had nog nooit over een acteercarrière nagedacht, totdat hij werd gevraagd voor Soof. Aan Girls in Film vertelt Dan hoe hij de stap nam die hem liet uitgroeien tot een van de leukste mannen van het witte doek…

Vertel eens hoe het allemaal begon met je acteercarrière?

“Ik moet je eerlijk bekennen dat acteren nooit een carrièredoel van me is geweest. Tijdens mijn studie heb ik wel wat acteerlesjes genomen, maar meer als achtergrondinformatie dan dat ik serieus acteur wilde worden. Toen ik voor Soof werd benaderd, zei ik nog tegen mijn agent: ‘Ze weten toch wel dat ik geen acteur ben, hè?’ Maar regisseur Antoinette Beumer wilde me alsnog graag zien.

Vervolgens hebben we anderhalf, twee uur zitten praten en het was een fantastisch gesprek waarbij ze me zoveel vertrouwen gaf. Daarna heb ik een screentest met Lies (Visschedijk) gedaan en we hadden meteen zo’n goede chemistry dat ik zei: let’s do this. Het grappige was dat ik acteerlessen wilde gaan volgen, maar Antoinette zei: ‘Doe dat alsjeblieft niet, ik wil de persoon zien van ons gesprek’.”

Dan en Lies in Soof 1
Dan en Lies in Soof 1

En nu zit je ook in Soof 2, twijfelde je langer dan één seconde?

“Absoluut niet, ik dacht alleen maar: waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een vervolg komt? De eerste Soof was zo’n fantastische ervaring en toen ik terugkeerde op de set voor deel 2, werd ik met open armen ontvangen. We waren meteen weer een familie en hadden zoveel plezier. De relatie tussen Jim en Soof heeft zich een beetje ontwikkeld, ze zijn closer geworden. Maar op een andere manier dan je misschien verwacht. De chemie is er in ieder geval nog steeds!”

De chemie tussen Jim en Soof is er nog steeds!

Dan Karaty

Je had al wel ervaring op filmsets, toch?

“Ik heb in mijn twintiger jaren aan een paar films meegewerkt als choreograaf, zoals ‘Honey’ en ‘Malibu’s Most Wanted’. Daarnaast heb ik met Hugh Grant gewerkt op de set van ‘Music and Lyrics’ en ‘Did You Hear About The Morgans’? Ik moest hem leren dansen en dat viel niet mee, want hij haat zingen en dansen. En als ik zeg ‘haat’, dan bedoel ik ook echt háát. Hugh en ik hadden zelf ook een haat-liefde verhouding. De repetities waren soms een ramp, hij had elke dag het gevoel dat ik hem martelde. Maar als we dan na afloop een biertje in de bar gingen drinken, konden we hartstikke goed met elkaar overweg en was het cool.”

Ben je nooit zenuwachtig tussen al die ervaren acteurs?

“In het begin wel, vooral die allereerste dag voor Soof was ik enorm nerveus. Mijn danswerk en mijn werk als jurylid is inmiddels zo vertrouwd dat ik dat gevoel al jaren niet had ervaren. Maar daar op die set gierden de zenuwen door mijn lijf. Het was echter geen onzekerheid, meer een soort van opwinding. Bij de eerste scène was ik even bang of ik het wel goed deed, maar toen de eerste takes lekker gingen, kon ik dat loslaten en begon de echte fun.”

Like Girls in Film op Facebook voor meer interviews met acteurs & filmmakers.

Wat is het grootste verschil met je werk als jurylid?

“Ik denk dat het verschil in de voorbereiding zit. Als jurylid denk ik niet te veel na over wat ik zeg en doe. Ik probeer een zo eerlijk mogelijke reactie te geven en laat het gewoon gebeuren. Aan het maken van een film gaan veel meer repetities vooraf en daarbij denk ik juist wél na over hoe ik iets het beste kan zeggen en wat ik met een scène wil bereiken.”

Gaan we naast Soof nog meer van de acteur Dan zien?

“Ik heb de smaak nu te pakken, dus ik wil er graag mee verdergaan. Ik ben recentelijk gevraagd voor een nieuw project, een rol die een stuk verder van me af staat dan Jim Cole. Het lijkt me heel interessant om écht te transformeren in een totaal ander persoon. Het is een enorme uitdaging, maar ik heb er veel zin in. Als je me een paar jaar geleden gezegd zou hebben dat ik ooit als acteur zou werken, had ik gezegd: Ben je gek geworden? Maar het is me overkomen en ik vind het alleen maar ontzettend leuk.”

Foto boven interview met Dan Karaty: Dan als Jim Cole in Soof 2 met Birgit Schuurman (Anna) en Fedja van Huêt (Kasper).

 

partners_soof2

Lees verder