‘Iets te vertellen hebben, lijkt me belangrijker dan een sixpack’ 
On Demand: Fedja van Huêt

‘Iets te vertellen hebben, lijkt me belangrijker dan een sixpack’ 

Het personage van Fedja van Huêt, Kasper, is een béétje de weg kwijt in Soof 2 wanneer hij zich na z’n scheiding een hip kapsel plus nieuwe look aanmeet en zélfs een bezoekje aan de wax-salon brengt. Girls in Film vroeg aan Fedja hoe het zit met zijn ijdele kant? Hierbij het verslag van het interview met Fedja van Huêt.

Wat maakt Kaspers ontwikkeling in deze tweede film zo interessant?

img_8446-2
in gesprek met Fedja

“Kasper is een beetje lost na de scheiding van Soof. Hij zoekt zijn heil in andere dingen, zoals een jonge vriendin. In eerste instantie lijkt hem dat een goed idee, maar gaandeweg komt hij erachter waar het echt om draait. Wat ik interessant vind, is dat de film heel erg gaat over in hoeverre je jezelf nog kunt zijn in een relatie. Hoe heb je je aangepast aan die ander en houd je soms niet te veel rekening? Heel veel mensen zullen zich wel herkennen in dit thema. Ik denk dat het belangrijk is om jezelf te blijven en ook de ander niet te willen veranderen.”

Ben jij zo’n metro-man die veel met zijn uiterlijk bezig is en naar de sportschool gaat voor een sixpack?

Ook interessant

Fedja's Film Favorieten

Fedja’s Film Favorieten

“Ik ben wel ijdel, maar ik ben zeker niet continu met mijn uiterlijk bezig. Nu ik de veertig ben gepasseerd, moet ik wel naar de sportschool. Dit is het lijf waar ik het mee moet doen, dat wil ik wel een beetje bijhouden. In mijn werk is het belangrijk om er verzorgd uit te zien en je maakt lange dagen op de set, dus je conditie moet ook op pijl zijn. Werken in het theater is daarnaast ook fysiek vaak zwaar. Ik probeer drie keer in de week naar de sportschool te gaan, al lukt dat nooit. Ik ben blij als het me twee keer lukt, en één keer ga ik sowieso. Maar een sixpack, dat hoeft van mij niet. Daar moet je keihard voor werken en dan ook nog heel anders gaan eten, het lijkt me vreselijk om daar alleen maar mee bezig te zijn. Je kunt beter een goed boek lezen, dat je ook nog iets te vertellen hebt, lijkt me belangrijker dan een sixpack.”

Staat jouw wastafel thuis vol crèmepjes à la David Beckham?

“Nee, ik heb heel snel een allergie, dus hoe minder ik op mijn gezicht hoef te smeren, hoe beter. Ik heb tijdens de persdag vandaag ook tegen de make-up gezegd: doe mij maar niets. Ik kan er gewoon echt niet tegen.”

En ga je elke maand naar een topkapper?

“Ik laat me altijd knippen bij de productie die ik aan het doen ben. Soms zit mijn haar dus helemaal niet, omdat ik er niet aan mag komen. Gedurende de draaiperiode moet ik het dan zo houden, net als dat hippe kapsel in Soof 2.”

soof-2_0100
Fedja in Soof 2

Besteed je veel tijd en aandacht aan je kleding?

“Ik heb styliste Pascalle Koldenhof die me helpt, en verder hoef ik er alleen maar op te letten dat ik niet elke keer in dezelfde smoking loop. Ik koop zelf heel weinig kleren; dat lijkt me alleen maar goed voor het milieu en de kinderarbeid. Mijn smaak is vrij saai, heel basic. Ik heb er wel gevoel voor in de zin dat ik weet wat ik aan moet trekken, maar het is niet zo dat ik me perse volgens de laatste mode moet kleden met de juiste spijkerbroeken en een hoed. Grappig genoeg ben ik al een paar keer genomineerd voor best geklede man. Leuk hoor, maar ik denk dan wel: Waar halen ze het vandaan?”

Heb je moeite met ouder worden?

“Ik vind het soms lastig dat de tijd zo snel gaat, maar ik ga niet gebukt onder het ouder worden zelf. Als acteur is het juist interessant, omdat je weer andere rollen aangeboden krijgt. Fysiek gezien moet ik wel wat meer opletten wat ik eet en vaker naar de sportschool, want het gaat er nu eenmaal wat moeilijker af als je een dagje ouder wordt.”

Fedja met Monic Hendrickx in De Held
Fedja met Monic Hendrickx in De Held

Zou je voor een rol totaal durven te transformeren, bijvoorbeeld veel aankomen of je kop kaal scheren?

“Ik heb dat in het verleden allemaal al gedaan, voor AmnesiA moest ik bijvoorbeeld flink afvallen.

Fedja als Lex in Nieuwe Buren 2
Fedja als Lex in Nieuwe Buren 2

Voor Wolfsbergen vroeg regisseur Nanouk Leopold me om heel dik te worden, maar dat is niet gelukt, want ik werd er totaal depressief van. Ik moest continu eten, veel geitenmelk en van die shakes, en heb dat een maand geprobeerd, maar ik was totaal niet mezelf meer, zo somber en sloom. Toen heb ik gezegd: ‘Is het echt zo belangrijk voor die rol, want anders kun je beter een dikke acteur casten?’ Ik begrijp dat Matthew McConaughey heel veel is afgevallen voor Dallas Buyers Club, want hij moest iemand spelen die ziek is. Maar dat gebeurt daar onder strikte begeleiding, in Nederland is daar vaak de tijd en het geld niet voor.”

Volg Girls in Film op Facebook voor meer nieuws over makers en acteurs.

Foto boven artikel: Fedja in Soof 2. Meer over Fedja van Huêt vind je hier.

 

partners_soof2

Lees verder