interview met Fockeline Ouwerkerk
interview met Fockeline Ouwerkerk

Fockeline Ouwerkerk: ‘Ik zou graag een vette actiefilm doen’ #interview

Ze speelt vanaf 18 januari de hoofdrol in de romkom Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding. Is Fockeline Ouwerkerk zelf ook een beetje een taalfreak, vroeg Girls in Film haar.

Een verfilming van een boek over taal; hoe moeten we dat voor ons zien?

“De observaties van Paulien Cornelisse in het boek zijn gebruikt als de observaties van Anne, het hoofdpersonage in de film. Daaromheen is een verhaal bedacht: Anne is afgestudeerd in de letteren en heeft een passie voor taal. Ze zit al jaren op een tijdschriftredactie, waar ze zich allang niet meer op haar plek voelt, want ze wil eigenlijk een boek schrijven. Belangrijk is de verhaallijn tussen Anne en haar vader, die dementerend is. Terwijl zij zo op de taal zit, verliest hij zijn taal, dus de communicatie tussen die twee wordt steeds lastiger.”

Had je het boek gelezen voordat je in deze film ging spelen?

“Jazeker, ik ben een groot Paulien-fan. Toen ik het boek las, heb ik hardop moeten lachen, ik vind het zo scherp hoe ze naar dingen kijkt. Tijdens het lezen had ik ook veel ‘o ja, dat doe ik ook’-momenten. Ik heb me wel even afgevraagd hoe ze hier een film van konden maken, maar scriptschrijver Tijs van Marle en regisseur Barbara Bredero hebben dat heel knap gedaan door het verhaal persoonlijk te maken en Pauliens gedachtegang een leven te geven.”

Is taal ook echt jouw ding?

“Ik ben niet van de taalpolitie. Ik ben wel talig, dat is mijn vak, en ik hoor dingen die niet kloppen wel. Maar ik vind het juist heel leuk dat mensen hun eigen taaltje hebben en soms foutjes maken. Dat maakt taal eigen en passend bij een persoon. Ik zal mensen niet snel op taalblunders aanspreken, omdat het juist menselijk en ook wel lief is. Het lijkt me trouwens heel heftig als je je taal verliest, mijn hele wereld zou op z’n kop staan.”

Lees ook wat Nienke van de film vond: Grinniken van herkenbaarheid bij Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding

Wat vond je de mooiste scène?

“Er zit een heel mooie, gevoelige scène in tussen vader en dochter. Ik denk dat we het allemaal wel uit onze eigen omgeving kennen dat je als niet-zieke persoon altijd hoop blijft houden. En dat de zieke dan zegt: ‘Het wordt niet beter, het wordt alleen maar slechter.’ Die scène laat zoveel kwetsbaarheid zien, ik moest al bijna huilen voordat ik ‘m ging spelen. Mensen zijn bang dat de film alleen maar over taal gaat, maar het is juist een weerspiegeling van het echte leven. Het kofschip wordt niet behandeld haha.”

Ben je happy met hoe je carrière nu loopt?

“Ja ik ben heel blij. Het gaat zo lekker en ik mag zulke fijne rollen spelen dat ik het soms eng vind en denk: dit stopt toch hopelijk niet, want ik ben nog lang niet klaar. Met ‘Taal’ heb ik mijn eerste grote hoofdrol in een film. Heel spannend, want als je de film niet leuk vindt, vind je mij waarschijnlijk ook niet leuk. Verder ben ik in februari te zien in het derde seizoen van Nieuwe Buren, Moordvrouw komt er weer aan. En begin maart draait de Tweede Wereldoorlog-film Bankier van het Verzet in de bioscoop, waarin ik een heel mooie rol mag spelen. Bang voor een Fockeline-overkill ben ik niet, het zijn allemaal zulke verschillende rollen dat het elkaar niet bijt.”

lees verder onder de foto

interview met Fockeline Ouwerkerk
Fockeline in Bankier van het Verzet – foto: Mark van Aller

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wat voor rol zou je graag nog eens willen spelen?

“Er is nog zo veel wat ik wil doen: Ik zou graag in een heftig drama spelen. Een periodefilm lijkt me te gek, bijvoorbeeld eentje die zich afspeelt in de jaren dertig waarbij ik helemaal in de make-up mag en in stijl word aangekleed. Maar een vette actiefilm zou ik ook heel graag doen, dus er valt nog genoeg te dromen.”

Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding is sinds 18 januari te zien in de bioscoop. De trailer van de film vind je hier.

Foto boven artikel: Fockeline in Taal is Zeg Maar Echt Mijn Ding

Lees verder