Interview met Keira Knightley: allesbehalve een stijlicoon
Interview met Keira Knightley

Interview met Keira Knightley: allesbehalve een stijlicoon

Keira Knightley is behalve actrice voor veel vrouwen ook een stijlicoon, niet op de laatste plaats door Karl Lagerfeld die haar adopteerde als zijn muze. Wanneer ik haar voor de zoveelste keer ontmoet in Londen, draagt ze een fantastische doorkijk-bloemenjurk, waarvan ik natuurlijk het merk wil weten. “Oh ik schaam me diep, ik weet dat soort dingen nooit, maar schrijf maar op dat-ie van Chanel is, dan zitten we zeker goed”, lacht de 32-jarige actrice, die nu te zien is in Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge.

Keira Knightley
In Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge.

Keira en Karl

Zij en de hoofddesigner van Chanel, die haar voor meerdere campagnes strikte, gaan inmiddels way back. “Karl Lagerfeld is zo’n schat, hij houdt de hele tijd je hand vast als hij naast je zit en geeft de liefste complimentjes. Hij praat sneller dan ik, wat haast onmogelijk is”, ratelt Keira. “En hij ontwierp een van mijn twee trouwjurken, daar ben ik hem de rest van mijn leven dankbaar voor.” Oké, change of plan… ik moest me van haar strenge publicist eigenlijk strikt aan filmvragen houden, maar fashion talk met Keira Knightley is natuurlijk veel leuker…

The most perfect couple! 😍

A post shared by Keira Knightley (@keira_knightley_) on

1. Veel vrouwen zien jou als een stijlicoon; beschouw jij jezelf ook zo?

Keira begint heel hard te lachen: “Ik ben allesbehalve een stijlicoon. Sterker nog: het is een belediging voor de echte modediva’s om mijn naam in één adem met die van hen te noemen, want ik heb heel weinig verstand van high fashion. Het liefst loop ik rond in kleding die ik vind op rommelmarktjes en in vintage winkels. Ik vind het heerlijk om kraampjes en boetiekjes af te struinen op zoek naar écht originele stukken. En eigenlijk voel ik me het meest happy als ik in mijn grote, grijze Batman-sweater rondloop.”

2. Toch zie je er op rode lopers altijd fantastisch uit?

“Dat komt omdat ik me dan laat kleden. Als je bekend bent, is het heel makkelijk om een designer te bellen en te zeggen: ik heb volgende week een première, mag ik iets lenen. Supercool natuurlijk, maar aan de het einde van de avond moet ik zo’n jurk gewoon weer inleveren, ik voel me soms net Assepoester. Toen ik net bekend werd, heb ik veel dure kleding en schoenen gekocht. Je hebt ineens veel meer te besteden en weet van gekkigheid niet wat je met je geld moet doen. De tijd dat ik een winkel in liep en met drie paar Jimmy Choo’s naar buiten ging, ligt echter ver achter me. Ik ben veel te slordig voor al die mooie spullen en ik werd er ook niet gelukkiger van, dus ik heb een tijdje terug alles geveild voor het goede doel.”

#keiraknightley she's gorgeous

A post shared by Keira Knightley (@keira_knightley_) on

3. Je maakt veel minder films dan vroeger; is dat een bewuste keuze?

“Eigenlijk wel; de eerste keer dat het grote succes kwam na Pirates of the Caribbean, werd ik daar behoorlijk door overweldigd. Ik weet nog dat ik begin twintig was en al de hele wereld over was gereisd, maar eigenlijk niets had gezien of beleefd. Ik was alleen nog maar aan het werk en op mijn carrière gefocust. Een paar jaar geleden heb ik bewust een sabbatical genomen om weer te leren genieten van het leven. Nu neem ik alleen nog de projecten aan waar ik echt gelukkig van word. En in de tussentijd lig ik lekker in het park, hang ik rond in cafeetjes of kook ik voor mijn vrienden.”

Volg Girls in Film op Facebook voor meer interviews met acteurs en makers in je timeline.

4. Ben jij iemand die hoge eisen stelt aan jezelf?

“Ja, dat heb ik altijd wel gedaan: lange tijd wilde ik overal de beste in zijn. Ik kon nooit tevreden zijn over mijn eigen acteerprestaties en durfde geen ‘nee’ te zeggen tegen een rol, want stel dat het mijn laatste zou zijn. Zo onverwachts als het succes was gekomen, zo snel zou het ook weer kunnen verdwijnen, hield ik mezelf voor, dus ik mocht nooit versloffen. Dat heeft me flink opgebroken. Nu kan het me niets meer schelen als ik een rol mis, ik heb mijn familie en mijn vrienden en ik besef nu dat zij zijn waar het écht om draait.”

5. Je hebt eens gezegd: misschien stop ik op een dag en trek ik me terug op het platteland. Is dat nog steeds je plan?

“Het lijkt me heerlijk om op een rustige plek buiten de stad te wonen zonder alle gekte om me heen. Ik kan me voorstellen dat ik op een dag stop met grote films maken en alleen nog kleinschalige projecten en toneelstukken ga doen. Klinkt best goed. Al zal ik nooit helemaal stoppen met acteren en fulltime gaan moederen. Nee joh, daar ben ik veel te feministisch en werkverslaafd voor!”

I love this picture so much. #keiraknightley

A post shared by Keira Knightley (@keira_knightley_) on

Foto boven artikel: Keira Knightley in Collateral Beauty.

Lees verder