Lisa Smit: <i>kicken op het maken van mooie dingen</i> [interview]
interview met Lisa Smit

Lisa Smit: kicken op het maken van mooie dingen [interview]

In onze talkshow Wijn met Pip drinkt Pip Pellens een wijntje met tien bekende vrouwen uit de filmwereld. Ze praat met hen over hun persoonlijke ervaring en het vak. In de zesde aflevering van Wijn met Pip: actrice Lisa Smit. Geboren op 26 oktober 1993 in Amsterdam.

Jong geleerd…

Lisa was pas tien jaar toen ze haar eerste rol te pakken had. En daar bleef het niet bij: inmiddels heeft de 23-jarige actrice tientallen producties op haar naam staan, waaronder TBS, Schocking Blue, Dokter Deen en Project Orpheus.

Recentelijk speelde ze de hoofdrol in de korte film All The Single Ladies! van Yfke van Berckelaer, die in Atlanta de prijs voor Beste Komedie won op het Dragon Con Independent Film Festival. Deze film is op 22 en 23 september te zien op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Hoe het begon

Het was haar vader die haar introduceerde aan acteren. Die eerste auditie kan Lisa zich nog goed herinneren: “Ik was in de eerste ronde eruit gevlogen en moest héél hard huilen.” Maar al op haar tweede auditie had ze beet: een rol in de televisiefilm Gezocht: Man.“ Ik weet ook niet of ik het heel lang had vol gehouden als ik auditie na auditie niet had gekregen.” Leuk weetje: Pip deed ook auditie voor dezelfde rol. Zij herinnert zich dat ze met Lisa in hetzelfde auditierondje zat: “Maar jij pakte de rol. As usual.”

En de rollen bleven komen voor Lisa. Hoofdrollen, bijrollen, film en televisie. Het meest trots is ze op Project Orpheus, een dramaserie uit 2016 over vijf medisch studenten die zijn uitverkoren om een opleidingsprogramma te volgen bij een briljante professor. “Ik had nog nooit zoveel draaidagen voor een project gehad, ik vond dat echt te gek.”

Lisa heeft geen opleiding aan de toneelschool gevolgd en haalt daarom al haar ervaring uit de praktijk. Lange draaiperiodes zijn dan wel zo prettig. Maar ook van haar mede-acteurs leert ze veel, zoals Monique van de Ven, waarmee ze speelde in Dokter Deen. “Voeten op de grond en je adem in je onderbuik.”

Ambitie

Het liefst zou Lisa fulltime willen acteren, maar de ambitie om zelf dingen te maken ligt ook op de loer – hoewel ze daar nog wel even mee wil wachten. “Ik heb daar nog een bepaald soort zelfverzekerdheid voor nodig en levenservaring, voordat ik weet waarover ik iets zou willen maken.”

Aan ambitie binnen het spelen ook geen gebrek: bij de keuze van een carrière in Nederland versus Hollywood kiest Lisa toch voor het laatste. “Het is mijn romantische idee dat je daar echt de tijd hebt om hele goede dingen te maken. Daar kick ik op.” Hollywood dus. Want ja: “Je moet gewoon altijd voor het maximale gaan.”

En een tip voor Pip? Daar is Lisa duidelijk over: “Laat je nooit beperken door wat anderen tegen je zeggen. Wat je wel kan of wat je niet kan, waar je wel geschikt voor bent en waar je niet geschikt voor bent. Als jij een bepaald beeld hebt van wat je wilt bereiken, dan moet je daar sowieso voor gaan.”

Bekijk aflevering zes van Wijn met Pip met Lisa hieronder:

Foto boven artikel: Lisa in Dokter Deen met Monique van de Ven. Foto: Victor Arnolds – © Omroep MAX

Lees verder