interview Rifka Lodeizen: ‘roem is maar een luchtbel’

Ze is deze maand niet te missen met maar liefst drie nieuwe series én de film La Holandesa in de bioscoop. Welk advies heeft actrice Rifka Lodeizen zelf voor jonge vrouwen in de filmbusiness?

Ze is misschien wel de hardst werkende actrice van Nederland. Rifka Lodeizen heeft de vrouwelijke hoofdrol in de misdaadserie Fenix (nu te zien op KPN.com). Ze speelt in De 12 van Oldenheim, elke zondag om 21.30 uur op RTL4. Vanaf 7 april is Rifka vier weken lang te zien in de indrukwekkende dramaserie Exportbaby (22.40 uur op NPO2) over kinderhandel.

Dan schittert ze vanaf 26 april ook nog in de bioscoopfilm La Holandesa over een vrouw die tijdens een roadtrip door Chili probeert te dealen met haar kinderloosheid. En o ja, ze schrijft ook nog scenario’s, haar filmidee Clover werd deze maand gekozen bij de laatste zes van het project De Oversteek. “Ik ben de afgelopen periode gewoon heel veel aan het werk geweest”, zegt Rifka. “Ik had het luxeprobleem dat er veel moois voorbijkwam met mensen met wie ik heel graag wilde werken.”

Exportbaby – foto Pief Weyman

Hoe kies jij je rollen?

“Ik ga meestal op zoek naar de dilemma’s die me aanspreken. Dat je een script leest en denkt: Jezus, wat zou ik zelf in deze situatie doen? Nu ik wat ouder ben, worden die dilemma’s interessanter. Het gaat niet meer over: Zal ze die jongen krijgen of niet? Ik heb de luxe dat ik, nu ik erbij ben gaan schrijven, geen rollen meer aan hoef te nemen voor het geld. Als ik iets niet goed vind, doe ik het dus gewoon niet. Ik probeer ook om mezelf niet te herhalen. Zo kwam ik bijvoorbeeld bij Fenix terecht: Ik had nog nooit een detective-vrouw gespeeld en wilde dat heel graag.”

Ben je nooit bang dat de rollen opdrogen?

“Daarom ben ik zélf gaan schrijven: om een back-up plan te hebben voor als de mooie rollen stoppen. Al moet ik zeggen dat ik daar nog weinig van merk, want de laatste jaren zijn mijn rollen alleen maar interessanter geworden. Zo’n serie als Exportbaby is zo bijzonder. Veel mensen weten niet hoeveel er in het verleden is gesjoemeld met adoptieprocedures. Hoe heftig moet het zijn als blijkt dat jouw kind, dat inmiddels een puber is, destijds bij de moeder is weggehaald om veel geld aan te verdienen. Dat zijn de verhalen die ik wil vertellen.”

Wat zoek je in het schrijven wat je niet in acteren vindt?

“Ik kan in het schrijven veel meer van mezelf kwijt en hebt alles helemaal in de hand. Met acteren ben je toch altijd afhankelijk van anderen. Soms word ik gewoon bang of verdrietig van de dingen die ik heb verzonnen, dat vind ik zo mooi. Het is wel een fantasiewereld, maar ik ben het toch helemaal zelf. Acteren is altijd mijn eerste liefde geweest, maar het voelt nu alsof ik er een vriendje bij heb.”

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wat zou je nog heel graag willen doen?

“Ik zou weleens een echt goede romantische komedie willen schrijven. En film die een groot publiek aanspreekt, maar die niet zo oppervlakkig is en over het echte leven gaat, met de pijn en humor die daarbij horen. En dan zou ik daar zelf ook wel in willen meespelen.”

La Holandesa

Stel, je mag iedereen kiezen: met wie zou je dan graag samenwerken?

“Als alles kan, dan zou ik wel met een heel goede regisseur als Alejandro G. Iñárritu willen werken. Hij heeft veel mooie films gemaakt, zoals Babel, 21 Grams en Bird Man. Of met de makers van True Detective, dat is zo’n serie waar zo vreselijk goed over is nagedacht.”

Welk advies heb jij voor jonge vrouwen in de filmindustrie?

“Blijf bij jezelf en ga niet voldoen aan een beeld wat anderen van je hebben. Ik dacht altijd dat ik een beetje raar was, omdat ik niet van rode lopers houd en niet in het plaatje van een actrice pas. Maar uiteindelijk onderscheid je je alleen van de rest door jezelf te blijven en jouw unieke ding te doen. Dat geldt voor zowel acteren als schrijven. Ik zeg ook altijd: Doe nooit iets puur voor het geld of omdat je denkt dat het je beroemd zal maken. Van die dure auto word je niet gelukkiger en roem is ook maar een luchtbel.”

Foto boven artikel: Exportbaby – ©Erwin Roodhart

Lees verder