scenario van Nieuwe Buren 2
scenario van Nieuwe Buren 2

Karin van der Meer schreef het scenario van Nieuwe Buren 2

Ook zo benieuwd hoe het verder gaat met Peter en Eva uit Nieuwe Buren na het bloederige einde van seizoen 1? Ik sprak met Karin van der Meer, zij schreef het scenario van Nieuwe Buren 2 en bedacht alle spannende plots en cliffhangers. Zij vertelt hoe het schrijven van zo’n hitserie nu eigenlijk in zijn werk gaat.

Wat heb jij allemaal al gedaan als scenarioschrijver?

“Ik ben ooit begonnen bij Goede Tijden Slechte Tijden en daarna ben ik hoofdschrijver van Westenwind geworden en heb ik Rozengeur & Wodka Lime ontwikkeld. Ik heb verder o.a. aan Keyzer & De Boer Advocaten, Evelien, De Co-assistent, Penoza en Zwarte Tulp meegewerkt, en samen met Maarten Lebens de nieuwe serie Als de Dijken Breken geschreven. Bij het eerste seizoen van Nieuwe Buren was ik al de hoofd-scenarist en nu dus weer.”

nieuwe-buren_4
Nieuwe Buren seizoen 1

Je kon bij het tweede seizoen niet meer bouwen op het boek van Saskia Noort, was dat lastiger?

Ook interessant

dvd van nieuwe buren 1

Win de DVD van Nieuwe Buren 1!

“Ik vond dat juist wel heel erg prettig. Niks ten nadele van het boek, want het was een heel fijn verhaal, maar het is ook best ingewikkeld om een boek helemaal kloppend in tien afleveringen te verwerken. Bij het tweede seizoen had ik totale vrijheid, ik kon alle kanten op denken. En zeker met een genre dat bigger than life is, is het heel leuk om allerlei verhaallijnen te mogen verzinnen.”

Was het moeilijk om Peter en Eva weer tot leven te wekken na het bloederige einde van seizoen 1?

“Mijn motto is altijd: zolang er geen flatliner in beeld is, is alles mogelijk. Het blijft natuurlijk een fictieverhaal, dus je kunt de realiteit best af en toe een duwtje geven. Bij Penoza heb ik geleerd dat mensen soms wel uit de dood kunnen opstaan. Al kun je niet helemaal met de realiteit op de loop gaan, de verhaallijn moest natuurlijk nog wel kloppend zijn, ook in combinatie met het nieuwe stel. Ik heb een paar keer gebrainstormd met Bobby Boermans, de regisseur en producent Rachel van Bommel, en toen ben ik aan de slag gegaan.”

nieuwe-buren-2_4013

Hoe ontstaat zo’n nieuw verhaal bij jou?

“Ik sluit me altijd een paar weken op met een groot wit vel en dan langzamerhand vul ik alle verhaalelementen in. Het plot is heel belangrijk, op het moment dat je dat in elkaar hebt, kun je verder bouwen aan de karakters en zorgen dat het personen van vlees en bloed worden. Nadat ik alles uitgeplot heb, ontstaan er tien synopsissen voor tien afleveringen, waar het schrijfteam mee aan de slag kan. Ik begeleid hen tijdens het schrijven en doe ook de eindredactie.”

Volg Girls in Film op Facebook voor meer interviews met makers.

Hoe verplaats je je in een evil karakter?

“Ik ga dan op zoek naar de zwarte kantjes van mezelf, uiteindelijk heeft iedereen die. Soms vind ik het wel eens verontrustend wat ik zelf schrijf. Voor het nieuwste seizoen van Penoza heb ik iets verzonnen waarvan ik zelf ook dacht: Jeetje Kaar, hoe kun je het bedenken, wat vreselijk! De Franse scenarioschrijver en regisseur Jean-Claude Carrière zegt altijd: ‘Een scenarioschrijver moet in gedachten zijn eigen ouders kunnen vermoorden.’ Het hoort een beetje bij je vak dat je je fantasie helemaal de vrije loop laat gaan, en eigenlijk is het ook wel bevrijdend!”

Welk personage vind je zelf het meest interessant in Nieuwe Buren 2?

“Ik vond de nieuwe buren, Steffie en Lex (gespeeld door Karina Smulders en Fedja van Huêt, red.) heel prettige karakters om te schrijven. Het zijn mensen die afgesloten zijn van hun roots en opnieuw moeten beginnen. Kan dat, lukt dat en hoe doen ze dat? Ze hebben een geheim en eigenlijk twee gezichten, wat sowieso lekker is voor een scenarioschrijver. En met deze twee acteurs werkte het ook nog eens heel goed, het klopt helemaal wat je terugziet.”

nieuwe-buren-ii_9627nieuwe-buren-2_9509

Volg Girls in Film op Facebook om op de hoogte te blijven van Nieuwe Buren 2.

Nieuwe Buren 2 is vanaf 20 februari te zien om 21.30 op RTL4. Kan je niet wachten? De twee seizoenen van Nieuwe Buren zijn al te zien via Videoland.

Lees verder