Sigrid ten Napel: ‘Ik zou geen nee zeggen tegen Bond Girl.’ [interview]

27 augustus is het eindelijk zover: dan start het allerlaatste seizoen van Penoza bij de KRO-NCRV op NPO3. Girls in Film sprak met actrice Sigrid ten Napel, die al vanaf de start maffiadochter Nathalie van Walraven speelt.

1) Waar vangt dit vijfde en laatste seizoen mee aan?

“De aftrap van Penoza V oogt enigszins hoopgevend met een feestje. Als kijker kom je in een redelijk luchtige situatie binnenvallen, wat het idee moet geven dat deze maffiafamilie er ook gewoon naar streeft om het normale, familiaire leven in stand te houden. Voor Nathalie is die feestelijkheid echter ingekleurd door onzekerheid over haar moederschap. Ze is zo getekend door haar verleden en heeft zo’n laag zelfbeeld dat het eigenlijk te veel is om de zorg te dragen voor een kind. En als ze dan ook nog ziet dat het Storm (Gijs Naber) allemaal zo makkelijk afgaat, gaat ze meer en meer denken: Ik heb niets te bieden als moeder.”

Nat on fire 💦🔥 #penoza #seizoen5 #première

A post shared by Sigrid ten Napel (@sigridtennapel) on

2) Nathalie heeft zich altijd het felst verzet tegen de criminele activiteiten van haar familie…

“Klopt, ze heeft seizoenen lang haar principes gepredikt en vindt dat haar moeder moet stoppen met de drugs; daar is ze vrij onbuigzaam in. Maar tegelijkertijd profiteert ze er ook van dat ze opgesloten zit in een beveiligde compound met haar familie, want nu hoeft ze niet alleen alle verantwoordelijkheid voor haar kind te dragen. Storm wil daar weg, en ergens weet Nathalie ook wel dat dit geen leefbare situatie is, maar ze durft gewoon niet. Haar angst zorgt ervoor dat ze geen goede relatie met Storm kan hebben, en dat vind ik heel zielig.”

3) Keert het familiegevoel terug dit seizoen?

“Absoluut. Het vierde seizoen zijn we een beetje uit de bocht gevlogen wat geweld betreft; dit seizoen staat weer meer in het teken van de familiebelangen en -pijnen. Het is niet alleen maar spanning en geweld, bij iedere afrekening staat iets op het spel. Die wisselwerking tussen de onderwereld en de familie zorgt voor meer dynamiek en diepgang.”

interview sigrid ten napel
Loek Peters, Gijs Naber en Sigrid ten Napel in Penoza V. @KRO-NCRV

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

4) Was het voor jou na vijf seizoenen moeilijk om afscheid te nemen?

“Eerlijk gezegd voelt het voor mij nog niet als een definitief afscheid, omdat er misschien nog een film komt. Ik heb mezelf dus nog niet overgegeven aan het gevoel dat dit het einde is. Na het eerste seizoen zat ik echt in zak en as, omdat ik dacht dat dit het laatste was en ik al deze mensen nooit meer zou zien. Ik kon er niet mee overweg en het voelde als een grote leegte. Maar inmiddels is er een soort nuchterheid ingedaald, want je weet dat je elkaar altijd weer tegenkomt en de onderlinge band die in al die jaren is ontstaan, blijft voor altijd.”

PENOZA DRAAIDAG ÉÉN, houd je moeders binnen!!!! 🔫🔫🔫🔫🔫 #penoza #penoza5 #kro #npo

A post shared by Sigrid ten Napel (@sigridtennapel) on

5) We zien jou vaak in zwaardere rollen; heb je niks met komedie?

“Juist wel, ik denk dat het gewoon zo gelopen is in mijn carrière. Op de Toneelschool zocht ik veel meer de komische kant op. Er zijn mensen die zeggen: ‘Ik vind jou een heel komische actrice’, maar dat is op beeld nog niet zo tot uiting gekomen. Het lijkt me superleuk om een keer in een komedie te spelen, maar het is best lastig om een goede te vinden. Als je veel drama speelt, denken mensen misschien dat je neerkijkt op het luchtigere genre, maar integendeel. Ik ben me er heel bewust van dat komedie spelen het grootste drama is wat er is, want je moet je emoties veel meer uitvergroten en ook nog geloofwaardig neerzetten.”

6) Waar droom je van in je carrière?

“Mijn droomrol zou zijn in een film als Toni Erdmann, dat lijkt me echt fantastisch. Of in series als Downton Abbey of Top of the Lake. Mijn streven is niet per se de nieuwe Bond Girl te worden, maar ik zou zéker geen nee zeggen! Ik zou graag meer in het buitenland willen werken en heb een management in LA dat mij daarbij helpt. Je hebt daar de voordelen van een grotere industrie waardoor je meer ervaring opdoet, en ik vlieg ook graag letterlijk uit om dingen van de wereld te zien. Toch gaat het mij op de eerste plaats om het spelen en werken met mensen die met evenveel ziel en zaligheid in het vak staan. Dat kan in een Hollywood-film zijn, maar óók in een project van de filmacademie.”

Sigrid is elke zondagavond te zien in Penoza V. 

Afbeelding boven artikel: Sigrid ten Napel in Penoza IV @KRO-NCRV.

Lees verder