Sofia Helin uit The Bridge: “Ik ga Saga niet missen” #interview

The Bridge is terug, vanaf 2 januari is het vierde en laatste seizoen exclusief te bekijken via lumiereseries.com. Vanaf 21 juli wekelijks ook op NPO2. Girls in Film sprak in Kopenhagen met hoofdrolspeelster Sofia Helin.

Een blonde vrouw stapt in een stijlvol zwart pak de rode loper op tijdens de wereldpremière van The Bridge seizoen 4 in Kopenhagen. Het duurt een paar seconden voordat de fotografen door hebben wie deze dame is: hoofdrolspeelster Sofia Helin. Het verschil met haar personage Saga Norén had niet groter kunnen zijn. Los van de verschillen in uiterlijk, houding en gezichtsuitdrukking, blijkt Sofia tijdens het interview de volgende dag ook in niets te lijken op de botte, sociaal gestoorde rechercheur die ze vertolkt in de Zweeds/Deense succes-serie. Ze is vriendelijk, innemend en verrassend toegankelijk.

 

Zijn mensen vaak verbaasd als ze je in het echt ontmoeten?

“In mijn thuisland Zweden niet meer, daar kennen ze me inmiddels ook van andere films en series, dus word ik niet met Saga verward. Maar zodra ik in een ander land kom waar de serie populair is, krijg ik dezelfde verbaasde reactie als jij nu hebt. Soms beginnen mensen op een rare manier tegen me te praten, omdat ze niet weten hoe ze me moeten benaderen. Vaak word ik trouwens ook helemaal niet herkend als ik met een bril en muts op straat loop, dat is het voordeel van meerdere gezichten hebben.”

Saga is geen toegankelijk personage, maar toch houdt iedereen van haar. Hoe denk je dat dat komt?

“De kijker ziet ook dat Saga geen slecht persoon is. Door de vorm van Asperger die ze heeft, is ze simpelweg niet in staat om aardig te doen. Ze heeft wel degelijk gepassioneerde gevoelens, maar kan er niet bij komen. Haar eenzaamheid is eigenlijk hartverscheurend. Verder is ze geniaal in haar werk en heeft ze een eerlijkheid die ieder mens diep vanbinnen wel zou willen hebben, ik denk dat dat ook een reden is dat de kijkers gek op haar zijn.”

De enige die enigszins connectie met Saga krijgt, is collega en geliefde Henrik. Hoe ontpopt hun relatie zich in seizoen 4?

“De band tussen Saga en Henrik is bijzonder. Hij is de enige die niet over haar oordeelt en haar helemaal neemt zoals ze is. Hun eenzaamheid verbindt hen, en tegelijkertijd is er een enorme kloof tussen Saga en Henrik. In het vierde seizoen verdiept hun verhouding zich, maar wordt ie ook op scherp gezet. Ze moeten allebei dealen met hun persoonlijke problemen en tegen het einde van het seizoen gebeurt er iets heftigs dat hun relatie op het spel zet.”

Lees verder onder foto

Sofia Helin

Hoe voel je je na een dag op de set als Saga?

“Ik voel me na elke draaidag ontzettend gespannen. Het is net alsof ik de hele dag een harnas draag en mijn hele lijf is stijf en stram van de manier waarop zij zich voortbeweegt. Vaak neem ik een massage om weer een beetje te kunnen relaxen. Na een heel seizoen draaien, kost het me ook altijd een paar weken om weer helemaal tot mezelf te komen.”

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ga je Saga missen na dit laatst seizoen?

“Missen ga ik haar niet. Ik hou van Saga, maar het is ook heel zwaar om elke keer weer in haar huid te kruipen. Ik moet echt transformeren, anders kan ik dit personage niet geloofwaardig neerzetten. Doordat ze altijd zo gespannen is, heb ik de afgelopen twee seizoenen veel lichamelijke klachten gekregen, dus in die zin ben ik blij dat het stopt. Maar natuurlijk ga ik alle mensen met wie ik al die jaren heb gewerkt enorm missen, je wordt zo close. Toch denk ik dat het goed is om te stoppen als een serie nog op zijn hoogtepunt is.”

Kunnen we een happy end verwachten?

(Lachend:) “The Bridge is natuurlijk geen komedie, dus het wordt geen zoetsappig einde. Maar ik ben heel happy met hoe het verhaal zich ontknoopt, dus ik denk dat het einde voor iedereen bevredigend zal zijn, voor de hoofdrolspelers én de kijkers.”

Het vierde seizoen van The Bridge is vanaf 21 juli wekelijks te zien op NPO2. On demand kijk je hier het vierde seizoen. De eerste drie seizoenen staan ook op Netflix. 

Kijk ook eens één van deze iets minder bekende Scandinavische thrillers:

Lees verder