Tine Joustra over haar rol in The Hitman’s Bodyguard. [interview]

Ze wist als Nederlandse een belangrijke rol binnen te slepen in de Hollywood-film The Hitman’s Bodyguard. Actrice Tine Joustra vertelt over haar bijzondere samenwerking met Samuel L. Jackson.

1) Hoe ben jij in The Hitman’s Bodyguard beland?

Tine Joustra. Fotograaf Leonie Ravestein, 17

“De film is gedeeltelijk in Nederland gedraaid en er was een casting in Amsterdam waar veel Nederlandse acteurs op afkwamen. Aanvankelijk castte ik voor twee kleinere rollen: de advocate van Samuel L. Jackson en de rol van rechter. Ik had meteen de juiste toon te pakken en ze waren zo enthousiast dat ze na afloop vroegen of ik thuis nog een take wilde opnemen. Terwijl ik nog in afwachting was van de rol, kreeg ik de vraag of ik misschien ook wilde testen voor een grotere rol, die van Interpol-directeur Renata Casoria. Zij heeft echt een verhaallijn van acht à negen scènes met een kop en een staart. Uiteindelijk heb ik die rol gekregen; dat was natuurlijk wel een feestje. Normaal gesproken ben ik helemaal niet op Hollywood gefocust. Ik ben 53 jaar en dan verwacht je dat de rollen alleen maar minder worden; en ineens krijg je dan zoiets in je schoot geworpen.”

Volg Girls in Film op Facebook voor meer interviews met acteurs en makers in je timeline.

2) Hoe bijzonder, want het was vast een gewilde rol?

“Ja, ze hebben heel wat actrices in Europa getest. Ik had na mijn auditie meteen een goed gevoel, zo van: deze rol is voor mij. Maar het is natuurlijk heel ongrijpbaar, want of je zo’n rol krijgt, hangt van zoveel factoren af. Toevallig was ik precies wat ze zochten, maar als ik donker haar had gehad, had het misschien wel anders uitgepakt. Uiteindelijk heb ik al mijn scènes in Engeland gedraaid. Al die spannende actiescènes in Amsterdam gingen aan mijn neus voorbij, want ik was de baas die alleen maar de opdrachten uitzond. Wel jammer, want ik hou wel van een beetje fysieke uitspattingen.”

Misschien ook interessant: GiF op de premiere van: The Hitman’s Bodyguard.

3) Je moest meteen op dag één Samuel L. Jackson de les lezen; was dat niet spannend?

“Het lijkt allemaal heel spannend, maar dat valt eigenlijk wel mee; misschien komt dat door mijn nuchtere Hollandse inslag. Het scheelde dat ik een rol had waarin ik echt de baas ben en hem eventjes goed op zijn plek moest zetten, dus daarin stond ik mijn mannetje al. En verder is Samuel een heel relaxte kerel, het was meteen van ‘hey’ en ‘hi’. Ik ontmoette hem op de set toen ik mijn krulspelden nog in had en in mijn badjas rondliep, en de tweede keer gaven we elkaar al een zoen op de wang. In de make-up trailer babbel je dan wat samen, dat gaat allemaal heel ontspannen. Samuel is helemaal gek van sneakers en mijn zoon ook, dus daar hebben we het over gehad.”

interview Tine Joustra
Samuel L. Jackson in The Hitman’s Bodyguard (2017) © Courtesy of Summit Entertainment

4) Vaak hoor je dat Hollywood-sterren heel erg worden afgeschermd, was dat niet het geval?

“Hij heeft natuurlijk wel zijn entourage van vaste mensen om zich heen, maar iedereen was heel benaderbaar, hijzelf ook. Het scheelt dat ik me ook niet meer zo snel laat imponeren. Uiteindelijk sta je daar allebei omdat je op eigen kracht die rol hebt binnengesleept. Op de set ben je gelijkwaardig en moet je het samen doen. Ook Ryan Reynolds, waar ik maar een paar scènes mee had, vond ik alleraardigst. We hebben elkaar even gegroet, maar verder hadden we geen dialoog samen. Met Samuel had ik meer uit te vogelen in de scènes.”

Misschien ook interessant: Succesvolle Nederlandse acteurs in internationale series.

5) Wat was het grootste verschil met een Nederlandse set?

“Het is allemaal tien keer zo groot en alles is van een vijf sterren-niveau. Ik had mijn eigen trailer en mijn eigen stand-in, die de set opkwam als ik even niet nodig was. Zij ging dan in het licht zitten, zodat ze alles goed konden uitlichten, en ik kon me dan rustig terugtrekken. Je slaapt in een vijfsterrenhotel en iedere acteur wordt opgepikt met een eigen chauffeur, terwijl je naar dezelfde plek moet. Vroeger zou ik hebben gedacht: Wat een overdreven toestand. Maar het helpt je juist ook om heel goed te kunnen focussen op waarvoor je daar bent – die zinnen zo goed mogelijk afleveren – en het zorgt dat je niet wordt afgeleid, wat heel prettig is.”

Joaquin De Almeida as “Jean Foucher,” Tine Joustra as “Renata Casoria,” and Elodie Yung as “Amelia Roussel” in THE HITMAN’S BODYGUARD. Photo by Jack English.

6) Smaakt dit naar meer buitenlandse projecten?

“Ja, dit smaakt zeker naar méér. Toevallig heb ik net in Parijs een project gedraaid van Luc Besson. Het is een futuristische internetserie voor op je smartphone, waarin ik een kleine, maar interessante rol heb. Er gebeurt dus wel van alles, en dat vind ik heel leuk. Ik hoef alleen niet coûte que coûte naar het buitenland om daar door te breken, het gaat mij vooral om het spelen van mooie rollen.”

The Hitman’s Bodyguard draait vanaf 17 augustus in de bioscoop.

Afbeelding boven artikel: Tine Joustra als Renata Casoria in THE HITMAN’S BODYGUARD. Photo by Jack English.

Lees verder