Gifkijkt It
Gifkijkt It

IT: “You’ll float too” #GiFKijkt

Het is zover! De remake van de horror klassieker IT is te zien in de bioscoop. IT is gebaseerd op het boek (1986) van de schrijver Stephen King. De film werd natuurlijk al succesvol verfilmd als de uit twee afleveringen bestaande mini-serie in 1990. Nu waagt een nieuwe regisseur zich aan een remake.

Andy Muschietti, ook wel bekend van de horrorhit ‘Mama’, vertelt over Stephen King. “Hij was mijn favoriete auteur toen ik opgroeide, daarom was IT ook een droomproject voor mij”. De hoofdrolspelers zijn o.a. Bill Skarsgård (Hemlock Grove), Finn Wolfhard (Stranger Things) en Wyatt Oleff (Guardians of the Galaxy).

Waar gaat de film over?

IT vertelt het verhaal van Pennywise de clown die elke 27 jaar het stadje Derry terroriseert en zich voedt aan de kinderen. Wanneer Georgie Denbrough (Jackson Robert Scott) verdwijnt, is zijn grote broer Bill (Jaeden Lieberher) ervan overtuigd dat Georgie nog leeft en in de riolering van het stadje te vinden is. Bill verzamelt zijn vrienden -ook wel “the Losers’ Club”- en ze gaan op zoek naar Georgie. Tijdens de zoektocht wordt de groep geteisterd door Pennywise. Hij laat de kinderen hun grootste angsten laat zien. Aan opgeven denken ze echter niet. De kinderen moeten hun angsten overwinnen om Pennywise te verslaan.

De geschiedenis van Pennywise.

Laten we samen eens terugblikken naar het verleden. Het zal je misschien verbazen dat Pennywise niet voor het eerst op het toneel verscheen in het stadje Derry in het boek van Stephen King, maar in Chicago. Stephen King’s boek is namelijk geinspireerd door een echte seriemoordenaar. De seriemoordenaar John Wayne Gacy woonde in Chicago waar hij meerdere mensen vermoord heeft. Gacy was berucht onder de namen ‘Killer Clown’ of ‘Pogo de Clown’,omdat hij zich verkleedde als clown en zo kinderen vermaakte op feestjes. Maar ook de clown Ronald Mcdonald werd een inspiratiebron voor King. Pennywise is dus gebaseerd op een kruising tussen ‘Pogo de clown’ en ‘Ronald Mcdonald’.

Wat is er nieuw?

Het grootste verschil tussen de mini-serie en de nieuwe film is dat het eerste gedeelte van het verhaal in het Stephen King boek zich afspeelt in de jaren ’50 en de film in de jaren ’80.  Deze verandering was een bewuste keuze van de filmmakers omdat zij hun eigen angsten als kind in de film wilden verwerken.

Een ander verschil tussen de mini-serie en de remake is dat de focus van de remake meer op de kinderen is gelegd. In de mini-serie waar Pennywise juist vaker aan bod komt.

Hoe zijn de recensies?

Op Rotten Tomatoes krijgt de film op dit moment 89% en Imdb geeft de film een 8,5. Behoorlijk goed dus. Ook de internationale vakbladen zijn vrijpositief. De reden hiervoor is niet zozeer het feit dat de film of Pennywise erg eng zijn. Zij roemen met name de tienerhelden. Vergelijkingen met Stranger Things en -niet eng- ET worden gemaakt. The Hollywood Reporter schrijft bijvoorbeeld: “Een solide thriller dat het beste werkt door de tienerhelden”.

De Nederlandse recensies zijn iets minder positief. Bijvoorbeeld de recensie van het NRC: “Jammer dat de film een nogal fantasieloze kopie van de mini-serie is, zij het dat anno 2017 zowel de horrorclown als de Loserclub wat sleets aanvoelt.” Telegraaf is met drie sterren positiever, maar juist iets minder gecharmeerd van de toevoeging van ‘tienerromantiek’. “Dat het perspectief intussen volledig bij de jonge personages blijft liggen, geeft de film als geheel ook iets kinderlijks.” – Telegraaf

Wat vond ik ervan?

Zelf vind ik de remake zeker de moeite waard. Door de nieuwe elementen was het toch weer anders dan de TV mini-serie uit 1990. Ook vond de casting erg goed. De acteurs sluiten goed aan bij de rol die ze spelen en het beeld dat we gekregen hebben van de personages in de eerste IT. Toen Pennywise voor het eerst te zien was en de welbekende zin: “You’ll float too” uitsprak, kreeg ik je kippenvel op mijn armen.

Ook zie je tijdens de film goed terug dat er echt oog voor detail is geweest. Van het kostuum van Pennywise tot de kleine details in het decor. Als je de film kijkt waan je je echt in de jaren 80. Wat ik wel jammer vond is dat de film eindigt in een langere emotionele scene. Daardoor zakte het gevoel van spanning toch een beetje weg.

Aan het einde van de film staat er met grote letters ‘Chapter 1’ in het beeld. Dit geeft mij hoop op een vervolg. Ik kijk er al naar uit!

Bekijk hieronder de trailer van IT.

IT draait vanaf 7 september in de Nederlandse bioscoop.

Afbeelding bovenaan de pagina: 2017 Warner Bros. Entertainment Inc.

Lees verder