In Her Shoes
In Her Shoes

‘Je moet je kinderen dingen gunnen.’ – Jessica Durlacher #interview

‘Al ben je als de dood dat het hen zal beschadigen’

 Het loslaten van je kinderen, iedere moeder worstelt ermee, zo ook Jessica Durlacher voor wie dit thema een rode draad werd in haar roman De Held en de gelijknamige film, die nu in de bioscoop draait.

‘Mama, je mag mij niet meer beschermen, ik wil zelf beschermen.’

Het is misschien wel de belangrijkste zin in De Held die acteur Thijs Boermans uitspreekt naar filmmoeder Monic Hendrickx. Hij heeft zich tegen haar zin in aangemeld bij de US Marines en hoe meer ze hem bij zich probeert te houden, hoe verder ze haar zoon van zich afdrijft. “Dat loslaten is een van de moeilijkste dingen die je moet doen als ouder”, vertelt auteur Jessica Durlacher, die samen met regisseur Menno Meyjes het scenario voor De Held schreef. “Op een gegeven moment denkt ze: ik kan hier niks aan veranderen, dit is het leven, kennelijk moet en wíl hij dit doen en ik heb daar niets tegen in te brengen. Het is iets dat veel ouders zullen herkennen. Je moet je kinderen dingen gunnen, al ben je als de dood dat het hen zal beschadigen.”

Jill & Jessica
Jessica Durlacher & Jill Waas

‘Je zou je kinderen het liefst in een doosje willen doen.’

Hoewel het boek en de film autobiografische elementen bevatten, is het verhaal fictief. “Ik ben ook een moeder met een man, zoon en dochter, en een vader die de kampen heeft overleefd en daar zwaar door getraumatiseerd is, maar dat zijn de sjablonen. Dit verhaal heeft bij mij nooit zo gespeeld, mijn vader overleed toen mijn zoon een jaar was. Maar ik kan me wel voorstellen dat hij en mijn zoon een band hadden kunnen opbouwen en dat hij -net als in De Held– gevoelens had kunnen delen met zijn kleinzoon, die hij niet met zijn dochters kon delen, want die moest hij beschermen. Donald Jones bezong dat gevoel zo mooi: Ik zou je het liefste in een doosje willen doen. Dat is wat je met je kinderen wil doen, en hen dan heel zachtjes bewaren. Maar dat kan niet, want daar verstik je ze mee.”

Ook interessant

‘Vreselijk mijn dochters los te laten’ – Menno Meyes

Jessica herkent dit zeker ook uit haar eigen leven: “Het begint al als je kinderen veertien, vijftien zijn en voor het eerst uitgaan. Of er gebeurt iets ergs, zoals een vechtpartij, waarbij ze zichzelf moeten redden. Grijp je dan in of zeg je: zoek het zelf maar uit? Dit gaat niet alleen maar om loslaten, maar ook over beschermen. Ik moet morgen mijn dochter van negentien naar Schiphol brengen, omdat ze voor langere tijd in Israël gaat studeren. Dat vind ik nog steeds gruwelijk, maar er zit ook een natuurlijkheid in: je moet het doen, want je weet dat dit bij het leven hoort. Leeuwinnen sturen hun kinderen op een gegeven moment ook met een schop het nest uit, die neiging heb ik ook wel weer. Dat ik denk: jongens, ik wil zo graag ook weer eens mijn eigen ding doen, dus ga maar.”

Je zou je kinderen het liefste in een doosje willen doen.

Jessica Durlacher

WIST JE DAT… Jessica’s eigen zoon Moos een cameo in De Held heeft als room mate van Thijs Boermans op de campus in Santa Monica. “Moos heeft auditie gedaan voor de hoofdrol, omdat deze veel overeenkomsten had met zijn eigen leven. Het zou grappig zijn geweest als hij deze had gekregen, maar hij had te weinig acteerervaring, dus is het een cameo geworden”, aldus Jessica.

 

Lees verder