bijbaan van Jen Lyon
bijbaan van Jen Lyon

Jen Lyon acteert en ontwerpt websites #sidejobs

In de serie SIDE JOBS gaat Nadine op zoek naar de leukste, gekste en meest opmerkelijke side jobs van acteurs in New York; ‘the city that never sleeps’. Deze keer Jen Lyon. Die naast actrice ook website designer is.

Ze zijn allemaal acteur en dromen van een leven voor de camera of het toneel. Velen hebben ook een indrukwekkende lijst aan acteerklussen op hun naam staan. Maar rondkomen als acteur lijkt in een stad als New York voor de beste uit het vak zelfs onmogelijk. En daarom hebben ze allemaal een baan.

Sinds wanneer heb je deze ‘bijbaan’ en waarom deze baan?

‘Ik stopte met mijn baan in de zakelijke wereld in 2016 om mij weer fulltime op acteren te storten. Nu maak ik websites voor anderen omdat iedereen in de acteerwereld een goede site nodig heeft. Veel mensen hoorde ik klagen over hun sites, het wachten op updates en dat ze veel geld moesten neerleggen om hun site up-to-date te houden.

Ik snapte niet waarom dit zoveel problemen gaf. Ik dacht ‘als je een Facebook post kan schrijven, kan je ook je website zelf updaten’. Nu creëer ik websites en leer ik de acteurs zelf om hun site bij te houden. Ik weet dat ik mezelf hiermee in de voet schiet omdat webmasters juist hun geld verdienen met het updaten van sites, maar ik vind dat onredelijk. Acteurs hebben vaak op korte termijn aanpassingen nodig als ze een klus boeken en een nieuwe cv of reel hebben. Daarbij hebben artiesten niet zoveel geld…

Ik begon met het maken van een paar websites, mensen vonden mijn werk goed waardoor ik veel mond-op-mond reclame kreeg. Ik ben niet zo duur en probeer zoveel mogelijk websites te doen waardoor ik mijn rekeningen kan blijven betalen, wat me vaak gelukkig goed lukt.’

Hoe combineer je acteren, audities en je werk?

Ik deel mijn eigen uren in. Ik vind het niet erg om op onregelmatige uren te werken waardoor ik tijd vrij heb om op audities te gaan of om te acteren…

Hoe ziet een ‘dag uit het leven…’ er voor jou uit?

‘Als ik wakker word laat ik meteen mijn honden uit, doe wat klusjes in en om het huis waarna ik mij op social media stort. Social media is een belangrijk deel van mijn werk, het merendeel van mijn verwijzingen komen door mijn online netwerk dus ik probeer met iedereen regelmatig contact te houden. Dat is goed, maar soms neemt het ook zoveel tijd in beslag. Ik moet de connecties maken om klussen te krijgen maar soms voelt het alsof ik mijn tijd aan het verspillen ben. Time management als freelancers is altijd moeilijk.

Vaak bepaal ik een tijd waarop ik klaar wil zijn met belletjes en werk. Maar soms blijf ik nachten wakker om websites te maken. ’s Nachts weet ik zeker dat ik niet word gestoord… Er zit zoveel vrijheid in om voor jezelf te werken. Maar het brengt ook een onzekere toekomst met zich mee. Wanneer komt m’n volgende klus? Verdien ik deze maand genoeg om mijn rekeningen te betalen? Het altijd balanceren van werk en creativiteit put mij soms uit, maar velen van ons leven zo. Daarbij zijn mijn klanten vaak acteurs, maar ik krijg ook steeds meer muzikanten, kleine ondernemers en modellen die mijn hulp nodig hebben.’

Hoe lang acteer je al en hoe ben je het vak in gerold?

Jen Lyon
Jen in American Deportation

‘Ik acteer al 26 jaar. Ik begon op de middelbare school, ik was een laatbloeier en onzeker over alles op die leeftijd. Toen ik ging studeren werd ik veel zelfverzekerder en koos ik als afstudeervak Theaterkunst. Ik kreeg toen al snel een agent, acteerde voor een aantal jaar en kreeg mooie audities. Totdat ik een grote, belangrijke rol niet kreeg en ik deed wat ik juist niet had moeten doen… Ik stopte met acteren. Ik stortte me op een andere baan en acteerde hier en daar wat.’

Beste reactie op ‘Ik ben acteur/actrice maar ik verdien mijn geld met…’?

‘Ik kom vaak niet eens zover dat ik kan zeggen ‘maar ik verdien mijn geld met…’ Op het moment dat ik de financiële wereld verliet, dacht ik dat mensen me belachelijk zouden maken dat ik een ‘steady’ job achter me liet om het onzekere vak van acteren in te gaan. Toen ik op mijn 17de acteerde was het natuurlijk een heel ander verhaal. Het was wat onzeker om terug te gaan naar het artiesten leven nadat ik jaren een topbaan had gehad. Maar het tegendeel bleek waar. Bijna iedereen die ik tegenkom en die ik vertel wat ik doe is enorm enthousiast over mijn levenskeuzes. Ze vragen vaak niet eens hoe ik mijn geld verdien maar zeggen ‘Go got it, you’ll be great, go get your dream!’

Je meest interessante rollen?

‘Voor een van mijn eerste rollen moest ik een stand-in zijn voor een ‘child-actor’ in een film met Meryl Streep en Liam Neeson. De film werd opgenomen kort nadat Liam Nelson een Oscar won voor Schindler’s List en tja Meryl Streep… she’s Meryl Streep! Toen ik voor het eerst op set verscheen, kwam ze naar me toen en gaf me een knuffel, ‘oh you’re my daughter for the next few weeks.’ Dat was zo aardig en lief van haar omdat ik ‘maar’ een stand-in was.

Maar bleek dat door de verschillende regels en wetten kinderen maar een aantal uur op set mogen acteren. Ik stond dus hele dagen scenes met Meryl en Liam te spelen tot het moment dat de kindacteur op set mocht verschijnen. Dat waren de beste en slechte momenten ooit. Het was geweldig omdat ik met twee van de beste acteurs in de business mocht acteren, maar het waren ook mijn verdrietigste momenten omdat ik op het moment van filmen van set af werd gestuurd. Voor de echte film werd ik niet gebruikt, daarvoor was de kind acteur. Dat was erg teleurstellend maar het was tegelijkertijd ook zo’n geweldige ervaring. Nu moet ik die foto’s gaan zoeken!’

Hoe ziet je leven er idealiter uit en heb je daar een deadline voor?

‘Ahh idealiter?!? Hier heb ik het vaak over met mijn vrienden die ook acteur zijn, dus ik heb dit al helemaal uitgedacht… Ideaal gezien speel ik in een tv serie die al een aantal jaar draait en waar de kijkcijfers goed van zijn. Het liefst speel ik dan een kleine, komische rol waardoor ik in een leuk appartement in de Upper West Side kan wonen.

Daarbij heb ik dan genoeg tijd om aan mijn eigen projecten te werken voor Alphadu Producties. Ik blijf dan films produceren en de zekerheid van mijn tv werk zorgt ervoor dat ik mijn eigen Off-Broadway stuk kan opzetten. Dan werk ik het liefst met mijn getalenteerde vrienden om interessante, uitdagende stukken te creëren. Dat gaat zo geweldig worden, ik kan bijna niet wachten! Ik zal je op de hoogte houden als ik die tv-rol heb bemachtigd, dan kan je me helpen met de move naar de Upper West Side…’

Droombaan, droomrol, droomproject?

‘Agh ik heb zoveel droomprojecten dat ik niet weet waar ik moet beginnen! Er is iets magisch in het moment dat je een rol krijgt en je aan het werk bent. Je weet nooit wat er daarna gaat gebeuren. Mijn droomproject zou zomaar in een toneelstuk kunnen zijn dat nog niet geschreven is. Maar ik zou ook heel graag Eliza Doolittle willen spelen in My Fair Lady. Daar wacht ik al mijn hele leven op. Daarbij ben ik ook vrij zeker dat ik perfect zou zijn om de rol van de zus van Watson te spelen in de BBC serie, Sherlock.’

Beste advies dat je ooit gekregen hebt mbt acteren?

‘Ik heb een keer van een regisseur te horen gekregen wat ik in godsnaam aan het doen was. Ik dacht dat ik het helemaal aan het verkloten was en begon te stotteren. Hij keek me toen heel serieus aan met van die geweldige, grote wenkbrauwen en zei: ‘Stop screwing around and go get paid to do this.’ Ik wist niet zo goed hoe ik moest reageren dus lachte ik het een beetje weg. Hij stopte me weer en herhaalde wat hij zei. Dit was de eerste keer dat ik hem zo serieus zag, hij zei me dat ik getalenteerd was en dat ik dat niet voor liefs moest nemen. Toen heeft hij een zaadje geplant en 6 jaar later volgde ik eindelijk zijn advies op…’

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt ze hoe ze haar weg probeert te vinden als poldermodelletje in girl-next-door Amerika in de serie Nadine vs NY. In de serie Side Jobs spreekt ze actrices in New York over hun bijbanen. Deze keer de bijbaan van Jen Lyon. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

 

Lees verder