judy garland renee zellweger
judy garland renee zellweger

Judy: altijd glorie, nooit vergaan (****) #gifkijkt

Judy Garland. Ze werd bekend door haar rol als de iconische Dorothy in The Wizard of Oz, waarin ze iedereen omver blies met haar stem en acteertalent. Ze was een vrouw met een carrière in de entertainmentindustrie die maar liefst 45 jaar duurde. Wat enorm lang is, gezien ze maar 47 jaar oud is geworden. Ze won als actrice en zangeres een Academy Award, Golden Globe, Grammy en een Special Tony Award. Een behoorlijk succesvolle carrière, zo op papier. Maar helaas school er achter die grote bruine ogen veel verdriet. Toen ik de film Judy zag, kwam ik erachter hoeveel verdriet dat eigenlijk wel niet was.

Het verhaal

Judy gaat over het laatste jaar van het leven van Judy Garland (gespeeld door Renée Zellweger), beginnend in 1968. Het is ondertussen bijna 30 jaar geleden dat ze beroemd werd door The Wizard of Oz. Judy is moe, fragiel, haar stem niet meer wat het was en compleet afhankelijk van haar medicatie om de dag door te komen. Maar ondanks dit alles weet ze toch elke keer weer mensen omver te blazen met haar eindeloze charme en charisma.

judy garland renee zellweger

Haar geld is ook op – er is geen manager die met haar wil werken door haar onvoorspelbaarheid. Maar dan krijgt ze de kans om een reeks optredens te doen in Londen, genaamd Talk of the Town. Het is een moeilijke beslissing om haar jongste kinderen achter te laten bij haar derde ex-man Sidney Luft. Maar om een goede moeder te zijn moet er wel geld binnenkomen, en ze vertrekt.

Vanaf dat moment worden we meegenomen in de wervelwind van ruzies met management, een nieuwe romance, drugsmisbruik, grandioze optredens, beschamende optredens, sigaretten en drank. Afgewisseld met flashbacks, komen wij erachter hoeveel Judy heeft moeten doorstaan als jonge vrouw in de spotlights. Haar wispelturigheid verbaasd je op een gegeven moment niets meer – haar verleden maakte haar tot wie ze werd.

KLIK HIER OM KANS TE MAKEN OP VRIJKAARTEN VOOR JUDY

Grandioos acteerwerk

Judy raakte mij enorm. Niet alleen door het tragische verhaal, maar ook door hoe geweldig Renée Zellweger de rol van Judy speelt. Het is erg duidelijk dat Renée haar research heeft gedaan. Vooral fysiek zie je enorm goed hoe elke beweging bestudeerd is, van eenvoudige stukjes lopen over straat tot aan grootse dramatische bewegingen op het podium. Maar dat niet alleen. Renée vliegt als Judy van onmogelijke diva naar een kwetsbaar vogeltje gevallen uit het nest in een split second. Daardoor blijf je Judy, misstap na misstap, vergeven. Bij vlagen wilde ik mijn armen door het scherm duwen en Judy (of misschien Renée) een knuffel geven. Soms leek dat het enige wat ze nodig had – iemand die écht om haar gaf.

judy garland renee zellweger

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Goed evenwicht

Naast Renée Zellweger’s acteerwerk was ik ook verrast over hoe de film op geen enkel moment aanvoelde alsof ik aan het kijken was naar een verkeersongeluk. Ik was namelijk eerst bang dat de film zou aanvoelen als het misbruiken van Judy Garland’s verdriet. Maar dat gebeurt nergens. Schrijvers Tom Edge en Peter Quilter hebben er samen met regisseur Rupert Goold voor gezorgd dat het talent, de schoonheid en het doorzettingsvermogen van Judy op geen enkel punt ondergesneeuwd wordt door de misère.

Er zit een (fictieve) scène in waarin Judy twee grote fans, een gay stel, ontmoet na een optreden. Dit ontroerende stuk maakt ook duidelijk hoe groot zij was in de gay community en hoeveel zij voor hen betekende. En nog altijd is haar nalatenschap groots: het is niet verrassend dat er tientallen biografieën zijn verschenen over haar leven en dat nog vele artiesten beïnvloedt worden door haar muzikaliteit. Judy Garland is nooit vergaan, ze is enkel glorie.

Judy Garland is vanaf nu te zien in de bioscoop. 

Lees verder