Julia Roberts is de ster in <i>Ben is Back</i> (**1/2)
Ben is Back

Julia Roberts is de ster in Ben is Back (**1/2)

Het zou een fijne kerst moeten worden. De uitgedoste boom staat klaar, de repetities voor het kerststukje in de kerk zijn in volle gang en de sfeer is gezellig en gemoedelijk. Maar dan blijkt Ben terug te zijn. En slaat de sfeer al snel om. Dit is onze recensie van Ben is Back.

Ben is terug

Ben is de oudste zoon van Holly en een recovering addict. Hij zit in rehab, maar ja het is kerst, en zijn sponsor vond het óók een prima idee als hij de feestdagen bij zijn familie vierde. Holly is dolblij om haar zoon in haar armen te sluiten, oudste dochter Ivy is terughoudend net zoals nieuwe echtgenoot Neal. De jongste kinderen Liam en Lacey dansen in onwetendheid om hun grote halfbroer heen. Er wordt een besluit gemaakt: Ben mag blijven, maar zal geen moment Holly’s zichtveld verlaten.You are mine.”

Wat volgt is een turbulente aaneenschakeling van momenten die zich binnen vierentwintig uur voltrekken en de wereld van het gezin op zijn kop zet. Ben is en blijft een verslaafde, zoals hij zijn moeder alsmaar probeert in te prenten. En hij is niet te vertrouwen.

Ben is Back

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verslavingsdrama

Ben is Back is een verslavingsdrama dat niet per se gaat over de drugsverslaafde maar over het effect dat dat heeft op de familie. De frustratie en de angst die continu leeft. Het is het tweede verslavingsdrama dat in korte tijd in de bioscoop verschijnt. Beautiful Boy van Felix van Groeningen met Steve Carell en Timothée Chalamet in de hoofdrol, gaat ook over een ouder en verslaafd kind. En daarmee is een vergelijking al snel gemaakt. Waar ik bij Beautiful Boy wel een paar traantjes heb gelaten, wist Ben is Back toch niet echt die gevoelige snaar te raken.

LEES OOK: onze recensie van Beautiful Boy

Er wordt weinig ingegaan op de geschiedenis van Ben, waardoor je als kijker hem nooit echt leert kennen of met hem mee kunt leven. Het ligt niet aan het acteerwerk. Lucas Hedges (zoon van regisseur Peter Hedges) speelt overtuigend. Julia Roberts is fantastisch als gekwelde moeder, verscheurd door de onvoorwaardelijke liefde voor haar zoon en zijn demonen.

Maker & cast

Regisseur Peter Hedges maakte eerder Pieces of April (2003) en Dan in Real Life (2007) en schreef het scenario voor de veelgeprezen films About a Boy (2002) en What’s Eating Gilbert Grape (1993)In Ben is Back castte hij, op hevig aandringen van Julia Roberts, zijn eigen zoon Lucas Hedges. Julia had hem gezien in Manchester by the Sea (waar Lucas een Oscar-nominatie voor ontving) en stond erop dat hij perfect zou zijn voor de rol van Ben. Na enige aarzeling (Lucas had het altijd een gek en awkward idee gevonden om in een film van zijn vader te spelen) ging hij toch overstag nadat Julia een foto appte met haar roodharige zoon en de tekst I just want Lucas to know that handsome red-headed men feel comfortable around me.

Eindoordeel (**1/2)

Ben is Back is een gezinsdrama dat halverwege uitmondt op een thriller. Hier en daar wat spanning, maar te weinig diepgang om echt te raken. De voortreffelijke cast maakt wel veel goed.

Ben is Back is vanaf vandaag te zien in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Lees verder